Η Θεία Μετάληψη  θα αποτελέσει για μια ακόμη φορά ,από αύριο αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ Εκκλησίας, επιστημόνων και κυβέρνησης καθώς ήδη η υπουργός Παιδείας έχει δηλώσει οτι αν και δεν παρεμβαίνει στα της Εκκλησίας επικαλέστηκε τους επιστήμονες που υποστηρίζουν οτι  ιός μεταδίδεται με το σάλιο.

Για το θέμα της Θείας Κοινωνίας μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, την Πέμπτη 30 Απριλίου, ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Νικόλαος Σύψας.

"Επιστημονικά γνωρίζουμε και υπάρχουν και οδηγίες οι οποίες είναι αναρτημένες στον ευρωπαϊακό οργανισμό για την πρόληψη των νοσημάτων που λέει ότι σε περιόδους επιδημίας δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το ίδιο ποτήρι και το ίδιο κουτάλι με άλλους ανθρώπους" - τόνισε ο κ. Σύψας.

"Παρόλα αυτά όμως η Μετάληψη είναι καθαρά λειτουργικό ζήτημα λειτουργίας της Εκκλησίας και δεν έχουν ακόμα ληφθεί οι αποφάσεις από την πολιτική ηγεσία, ούτε έχει γίνει εισήγηση από την επιστημονική επιτροπή. Φαντάζομαι όμως ότι θα αφεθεί στην διακριτική ευχέρεια της Εκκλησίας και των πιστών" - πρόσθεσε ο κ. Σύψας.

Η Εκκλησία από την πλευρά της και στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της ΔΙΣ έχει ξεκαθαρίσει πως με τη Θεία Μετάληψη δεν έχει αποδειχτεί ποτέ και από καμία έρευνα οτι  μεταδίδονται ασθένειες.

Η απαγόρευση  της Θείας Κοινωνίας  για το σύνολο των  Ιεραρχών είναι αιτία πολέμου με την κυβέρνηση και αυτό πλέον  γνωρίζουν όλοι καλά. Απαγόρευση δεν θα υπάρξει αλλά θα μπούνε κανόνες. Ωστόσο, η Εκκλησία δεν πρόκειται να μπει στη λογική για πλαστικά κουταλάκια ή για άλλους περιορισμούς παρά το γεγονός οτι πολλές Ορθόδοξες Εκκλησίες στην αρχή της επιδημίας είχαν προσπαθήσει να βρούνε άλλες λύσεις...