Τους είκοσι (20) Ιερούς Ενοριακούς Ναούς της Αρχιερατικής Περιφέρειας Λαμίας, εντός της πόλεως, επισκέφθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 4 Μαΐου, πρώτη μέρα όπου οι Ναοί άνοιξαν για κατ΄ιδίαν προσευχή των πιστών, ο  Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, προκειμένου να επιμεληθεί ο ίδιος προσωπικά των επιβαλλομένων μέτρων υγιεινής και προστασίας, αλλά και να ενημερώσει τους Προϊσταμένους – Εφημερίους των Ναών, σχετικά με τις οδηγίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την εφαρμογή της Εγκυκλίου, την οποία εξέδωκε ο Σεβασμιώτατος αργά το βράδυ τη 2ας Μαΐου.

Ο  κ. Συμεών, με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση διεπίστωσε ότι όλοι οι Ναοί τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής για την ασφαλή προσευχητική επίσκεψη των πιστών και εγκαρδίως συνεχάρη τους Ιερείς και τα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων για την άμεση ανταπόκριση στα νέα δεδομένα και μέτρα των αρμοδίων φορέων υγείας της πολιτείας, κατόπιν των υποδείξεων  και εντολών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, σε δήλωση του χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Από σήμερα 4 Μαΐου έως τις 16 Μαΐου επιτρέπεται η προσέλευση πιστών στους Ναούς. Να ανάψουν το κερί τους, να κάνουν την προσευχή τους, να πάρουν οξυγόνο, γιατί οι Ναοί είναι οι αναπνευστήρες. Είναι το οξυγόνο που μας έλειπε αυτή την περίοδο και μετά από μια περίοδο ασφυξίας πνευματικής οι άνθρωποι ξαναπαίρνουν τη δύναμη και το κουράγιο για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις μικρές και μεγάλες δυσκολίες της καθημερινότητας. 

Επισκέφθηκα όλους τους Ναούς της Λαμίας σήμερα και τις προσεχείς ημέρες και τους εκτός πόλεως Λαμίας. Να ευχαριστήσω τους Ιερείς, που παρά το γεγονός ότι έλαβαν τις δικές μου οδηγίες και της Ιεράς Συνόδου τα μεσάνυκτα προς Κυριακή, μόλις βγήκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση, μέσα στη νύκτα τους έστειλα κατεπείγουσα Εγκύκλιο και βλέπω ότι σήμερα όλοι οι Ναοί με μεγάλη προσπάθεια των Ιερέων, των Επιτρόπων, των νεοκόρων, των συνεργατών, τους οποίους όλους ευλογώ μέσα από την καρδιά μου, είδα να υπάρχει ευπρέπεια, όλα τα μέτρα υγιεινής που προβλέπονται, γάντια, μάσκες, χαρτιά μιας χρήσης, να έχει αρχίσει η διευθέτηση των καθισμάτων. 

Χαίρομαι, καμαρώνω, τους ευλογώ, τους ευχαριστώ και πάνω από όλα ένα ευχαριστώ στο λαό της περιοχής,  ο οποίος με υπομονή, με εμπιστοσύνη στην Εκκλησία, με εμπιστοσύνη στον Χριστό, με βαθειά πίστη, πέρασε και περνάει αυτή τη δυσκολία. Είμαι πολύ αισιόδοξος και να είμαστε αισιόδοξοι. Να έχουμε ελπίδα στον Χριστό, στην Παναγία, στους Αγίους, οι οποίοι δεν μας εγκαταλείπουν. Νομίζω ότι αυτή η περίοδος που περάσαμε έχει να δώσει πολλά μηνύματα σε όλους μας ανεξαιρέτως.

Πολλά από αυτά τα μαθήματα θα δοθούν και θα μιλήσουν σε βάθος χρόνου. Δεν χρειάζεται να βιαστούμε για να βγάλουμε συμπεράσματα. Το θέμα είναι να έχουμε τη διάθεση από κάθε δυσκολία της ζωής, κάθε έκτακτο γεγονός, να γινόμαστε πιο σοφοί σε σχέση με το πως θα πορευθούμε το υπόλοιπο χρόνο της ζωής ημών. Για αυτό η Εκκλησία μας στην προσευχή της λέει «Τον υπόλοιπον χρόνον της ζωής ημών εν ειρήνη και μετανοία εκτελέσαι», δηλαδή να είναι ειρηνική και συγχρόνως ζωή που συνεχώς να βελτιώνεται. Αυτή είναι η μετάνοια, να μαθαίνεις από τις εμπειρίες τις τραυματικές και να γίνεσαι πιο σοφός, πιο δυνατός, πιο αληθινός άνθρωπος του Θεού.

Θα μου επιτρέψετε όμως, να πω και ένα ευχαριστώ στον Τηλεοπτικό Σταθμό «Star», σε σας τους ίδιους προσωπικά, διότι αγκαλιάσατε εδώ την αγωνία και τον πόνο και τη δυσκολία των ανθρώπων,  την έλλειψη της Εκκλησίας και της Θείας Λειτουργίας. Μεταφέρατε το Ιερό Θυσιαστήριο μέσα σε κάθε σπίτι, μέσα από την τηλεόραση. Το ίδιο και οι Ραδιοφωνικοί σταθμοί της περιοχής μας και της Μητροπόλεως και οι άλλοι Ραδιοφωνικοί σταθμοί και όλα τα μέσα ενημέρωσης,  τα διαδικτυακά,  ακόμη και το site της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Ένα μεγάλο ευχαριστώ θέλω να πω σε όλα τα Μέσα που συμπαραστάθηκαν και έδωσαν μία παρηγοριά. 

Χθες που ήταν η ημέρα της ενημέρωσης,  να σκεφτούμε ότι αν δεν είχαμε και την ελεύθερη Ραδιοφωνία και την ελεύθερη Τηλεόραση, την ελεύθερη ενημέρωση,  ίσως να μην είχαμε αυτή τη δυνατότητα οι Ακολουθίες μας να φτάνουν μέσα σε κάθε σπίτι, μέσα σε μία τέτοια δύσκολη περίοδο. Γι’ αυτό λοιπόν να μάθουμε να εκτιμούμε όλα τα αγαθά που μας παρέχει η ζωή και ο σύγχρονος πολιτισμός και να τα αξιοποιούμε για καλό