Στο Hart Park, στο προάστιο Λίβερπουλ του Σύδνεϋ, δίπλα σε ανθρώπους που υπηρετούν με αφοσίωση την κοινωνική αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας και κάνουν πράξη τη χριστιανική διδασκαλία περί αγάπης και φιλανθρωπίας για τον πλησίον, βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης, 5 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ Μακάριος.

Τον  υποδέχτηκαν ο Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ιερού Ναού των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, Αρχιμανδρίτης κ. Πρόχορος Αναστασιάδης, και μέλη της Φιλοπτώχου Αδελφότητος της Ενορίας του Λίβερπουλ, που τον τελευταίο ενάμιση μήνα υλοποιούν με επιτυχία ένα νέο πρόγραμμα παροχής γευμάτων, το «Homeless feed», το οποίο απευθύνεται κυρίως σε αστέγους και, ευρύτερα, σε εμπερίστατους συνανθρώπους μας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου και έχει αγκαλιαστεί από την Παροικία του Λίβερπουλ, η οποία συνδράμει ενεργά προσφέροντας τρόφιμα για την παρασκευή των γευμάτων. Επιπλέον, η όλη προσπάθεια υποστηρίζεται από τις τοπικές αρχές. Στο πλαίσιο του «Homeless feed», περίπου 40 άτομα λαμβάνουν κάθε Τρίτη συσκευασμένα γεύματα από τους εθελοντές και τις κυρίες της Φιλοπτώχου Αδελφότητος της Ενορίας των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο αρχικό στάδιο της πρωτοβουλίας, πριν από τη λήψη των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τα γεύματα παρασκευάζονταν επί τόπου και κατόπιν όλοι μαζί, εθελοντές και δικαιούχοι, τα απολάμβαναν συζητώντας μεταξύ τους, σε κλίμα αγάπης και συντροφικότητας.

Ο  κ. Μακάριος, κατά την παρουσία του στο Hart Park, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εθελοντές, να τους συγχαρεί για το θεάρεστο έργο που επιτελούν και να τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν με την ίδια ζέση. Δε δίστασε, μάλιστα, να φορέσει και ο ίδιος γάντια, τηρώντας τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας, και να τους βοηθήσει στη διανομή των γευμάτων.

Παράλληλα, έδωσε εύσημα στον πατέρα Πρόχορο για την πολύ καλή οργάνωση του προγράμματος, διακρίνοντας ότι μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα στις υπόλοιπες ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Σημειώνεται ότι σε όλη την Αυστραλία εξελίσσονται πολλές παρόμοιες προσπάθειες, για τις οποίες ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη βούληση και την προσδοκία να εντατικοποιηθούν και να οργανωθούν περαιτέρω, ώστε να καλύπτουν στον μέγιστο βαθμό τις ανάγκες των εμπερίστατων συνανθρώπων μας.

Αξίζει, τέλος, να επισημανθεί ότι το πρόγραμμα «Homeless feed» απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους, χωρίς διακρίσεις με βάση την καταγωγή, τη θρησκεία, το χρώμα ή οτιδήποτε άλλο.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, «κοιτάζουμε το πρόσωπο του πλησίον, όποιο κι αν είναι αυτό».