Το θέμα της Εκκλησίας του Μαυροβουνίου ανέδειξε για μια ακόμη  φορά ο Πατριάρχης Σερβίας  κ.Ειρηναίος  ο οποίος με επιστολή του , αυτή τη φορά προς  την αρχηγό του κόμματος "Νέα Σερβική Δημοκρατία" κ. Αντρίγια Μάντιτς,ζητά από  την αντιπολίτευση του Μαυροβούνιου να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες που θα προστατεύσουν τα ιερά της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

"Σε αυτές τις δύσκολες μέρες, που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την εξάπλωση του κορωνοϊου, προσευχόμαστε στον Αναστάντα Χριστό για την υγεία και σωτηρία όλων των ανθρώπων. Αλλά ο δεύτερος ιός που συγκλόνισε το Μαυροβούνιο δεν είναι λιγότερο επικίνδυνος και επιβλαβής από τον κορωνοϊό" - αναφέρει στην επίστολή του ο Πατριάρχης.

Επίσης ο κ. Ειρηναίος κάνοντας έναν απολογισμό για την στάση του λαού, προσθέτει πως "ο Σερβικός λαός του Αγία Σάββα υπερασπίστηκε μαζικά την Ορθοδοξία στην χώρα".

Σε άλλο σημείο ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Σερβίας, υπενθύμισε στην κ. Μάντιτς ότι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, οι διαμαρτυρίες κατά του νόμου για τη θρησκευτική ελευθερία στο Μαυροβούνιο σταμάτησαν προσωρινά.

"Ο λαός του Θεού μόλις γίνει η άρση των περιοριστικών μέτρων, σκοπεύει να βγει στους δρόμους και να επαναλάβει την διαμαρτυρία του" - τονίζει κλείνοντας ο Πατριάρχης Ειρηναίος.

Το θέμα της Εκκλησίας του Μαυροβουνίου απασχολεί τα τελευταία χρόνια την Ορθόδοξη Εκκλησία στο συνολό της  με την ηγεσία της χώρας να επιδιώκει με κάθε τρόπο την  αποκοπή της από το Σερβικό Πατριαρχείο.Μάλιστα με νόμο προχωρά στην ουσία στη δέσμευση της περιουσίας των μοναστηριών που ανήκουν στους Σέρβους , ενώ πρόσφατα έχει ζητήσει από το Φανάρι την αυτοκεφαλία ,χωρίς όμως το αίτημα να έχει γίνει δεκτό από τον κ.Βαρθολομαίο.  

Ολο αυτό το διάστημα ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου Ιωάννης έχει  βρεθεί στο επίκεντρο των επικρίσεων , χωρίς όμως να υποχωρήσει στο ελάχιστο από τις βασικές αρχές που διέπουν  τις σχέσεις Σερβίας -Μαυροβουνίου.