]

Περισσότερες θείες λειτουργίες τις Κυριακές, αγρυπνίες, υπαίθριες ακολουθίες, θείες λειτουργίες και τις καθημερινές, είναι μερικά από τα μέτρα που εξετάζονται από τις Ενορίες της Μητρόπολης Δημητριάδος, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πιστοί από τις 17 Μαΐου και μετά, οπότε οι εκκλησίες ανοίγουν ξανά για τον κόσμο και στο επίπεδο της λατρευτικής ζωής.

Χθες στη Μητρόπολη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, όπου συζητήθηκε η οργάνωση των ναών για την υποδοχή και εξυπηρέτηση των πιστών με βάση και τις νέες οδηγίες που έχει δώσει ο ΕΟΔΥ.

Αυτή τη στιγμή οι ναοί είναι ανοικτοί στους πιστούς μόνο για την ατομική προσευχή και οι θείες λειτουργίες τελούνται μόνο με την παρουσία των ιερέων και των ιεροψαλτών και πάντα σε περιορισμένο αριθμό. Από τις 17 Μαΐου θα μπορούν να συμμετέχουν στις θείες λειτουργίες και τις ακολουθίες και οι πιστοί.

Η επιστροφή όμως των πιστών στις εκκλησίες θα γίνει σε νέες συνθήκες.

Το βασικότερο είναι ότι δεν θα μπορούν να εισέρχονται εντός των ναών όλοι, όσοι επιθυμούν, καθώς θα υπάρχει ο περιορισμός του ενός ατόμου ανά δέκα τετραγωνικά μέτρα.

Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο σε μια θεία λειτουργία δεν θα μπορούν να βρίσκονται πάνω από 50 άτομα και εφόσον ένας ναός έχει εμβαδόν στον εσωτερικό του χώρο 500 τετραγωνικά μέτρα, αφού υπάρχουν και άλλοι μικρότεροι ναοί.

Βέβαια ενδέχεται αυτή η αναλογία να αλλάξει εντός εβδομάδας και να μικρύνει, δηλαδή να γίνει ένα άτομο ανά πέντε τετραγωνικά μέτρα. Και πάλι, όμως σε πολλές Ενορίες οι πιστοί δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στην κυριακάτικη θεία λειτουργία.

Ποια είναι τα άλλα σενάρια που εξετάζονται από τις Ενορίες;

Η κάθε Ενορία ανάλογα με το δυναμικό των ιερέων της εξετάζει διαφορετικές εναλλακτικές.

«Για να εξυπηρετηθούν οι πιστοί θα έχουμε, πρώτον υπαίθριες θείες λειτουργίες, δηλαδή το πρωί της Κυριακής. Υπάρχει η δυνατότητα τόσο από την άποψη του χώρου όσο και των σκιαζόμενων σημείων» τόνισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και συμπλήρωσε πως «υπαίθρια μπορούν να γίνονται και κάποιοι πανηγυρικοί εσπερινοί. Δεύτερον, θα έχουμε θείες λειτουργίες και τις καθημερινές, ώστε οι ηλικιωμένοι να έχουν τη δυνατότητα να μεταβαίνουν στις εκκλησίες, χωρίς να έρχονται σε επαφή με τους νεότερους. Τρίτον, κάποιοι Ναοί που έχουν ικανοποιητικό αριθμό ιερέων, θα μπορούν να κάνουν και περισσότερες από μία θείες λειτουργίες την Κυριακή. Βέβαια ο χρόνος τέλεσης της θείας λειτουργίας θα είναι πιο σύντομος. Τέταρτον, θα τελούνται και αγρυπνίες. Γενικώς γίνεται μια προσπάθεια από τους ιερείς και τις Ενορίες για να βοηθηθούν οι πιστοί. Πρόνοια θα υπάρξει και για τους ναούς που είναι σε χωριά της περιφέρειας και λόγω του καλοκαιριού θα έχουν περισσότερο κόσμο».

Ο κ. Ιγνάτιος υπογράμμισε πως οι ναοί ετοιμάζονται και περιμένουν τους πιστούς, ενώ αναμένουμε και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου που θα συνεδριάσει στις 12 Μαΐου.

Παράλληλα το ενδιαφέρον των ιερέων έγκειται και στη χωροταξική αναδιοργάνωση των ναών, όπως για παράδειγμα στη διάταξη των καθισμάτων.

«Στους ναούς οι ιερείς αυτές τις μέρες μελετούν και υπολογίζουν τους χώρους που έχουν και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν βάσει των νέων οδηγιών» ανέφερε ο Μητροπολίτης.

Πάντως εντός εβδομάδας η κάθε Ενορία θα ανακοινώσει το πρόγραμμα των θείων λειτουργιών της για την εξυπηρέτηση του κοινού.