Αντιδράσεις προκλήθηκαν στην Κοζάνη μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης να μεταφέρει τον ανδριάντα του μακαριστού Μητροπολίτη Κοζάνης Ιωακείμ σε εκτός αστικού ιστού θέση.
Ο ανδριάντας βρισκόταν από το 1993 στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης και απομακρύνθηκε το 2011 για τις ανάγκες ανάπλασης και για εννέα χρόνια παρέμενε σε αποθήκη, ωστόσο πλέον θα μεταφερθεί στη θέση «Νταμάρια».
Ο σύλλογος Μικρασιατών Θεσσαλονίκης, με δεδομένο ότι ο Μητροπολίτης Ιωακείμ καταγόταν από την Μικρά Ασία, αφήνει αιχμές για τη συγκεκριμένη απόφαση λέγοντας σε ανακοίνωση πως ο εν λόγω αρχιερέας «τίμησε τη Μητρόπολη Κοζάνης με την αντιστασιακή του δράση ενώ και η αγάπη των Κοζανιτών προς το πρόσωπό του εκδηλωνόταν έντονη. Το ίδιο το όνομα της Κοζάνης τιμάται μέσα από το πρόσωπο του Μητροπολίτη Ιωακείμ.
Θυμίζουμε ότι τον αύγουστο του 1936 οδηγήθηκε σε εξορία από τον Μεταξά στον Άθωνα, διότι απέστειλε οξύτατη επιστολή στον βασιλιά και την κυβέρνηση, με θέμα την παραμέληση της περιοχής της δυτικής Μακεδονίας. Είναι όνειδος να επαναληφθεί μια δεύτερη εξορία του Μητροπολίτη Ιωακείμ».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη ομάδες πολιτών ζητούν από το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης να τοποθετήσει τον ανδριάντα στην πλατεία Συντάγματος της πόλης σύμφωνα με την πρόταση της δημοτικής ενότητας Κοζάνης και να μην εξοβελιστεί σε περιοχή εκτός αστικού ιστού.
Ο Μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ (Ιωακείμ Αποστολίδης) (1883 – 1962) gεννήθηκε στo Ορτάκιοϊ Βιθυνίας της Μικράς Ασίας το 1883. Αρχικά σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης από την οποία αποφοίτησε αριστούχος και προχειρίστηκε σε διάκονο από τον Πατριάρχη. Στη συνέχεια σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Παρίσι.
Όταν επέστρεψε, μετέβη στις Κυδωνίες της Μικράς Ασίας, όπου συνεργάστηκε με τον μητροπολίτη Γρηγόριο Ωρολογά. Εισήλθε στην υπηρεσία του Πατριαρχείου ως Πατριαρχικός διάκονος και κωδικογράφος και κατέληξε Δευτερεύων των Πατριαρχικών διακόνων. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, αλληλογραφούσε με τον μητροπολίτη Γρεβενών Αιμιλιανό, του οποίου ήταν αντιπρόσωπος στο Πατριαρχείο και τον μητροπολίτη Πισιδίας Κωνσταντίνο. Έγραψε άρθρα, αντιπροσώπευσε το Πατριαρχείο σε διάφορες αποστολές και συμμετείχε στην επιτροπή έρευνας για τις σφαγές των Ελλήνων στην Ανατολική Θράκη
Στις 26-4-1914 εκλέχθηκε μητροπολίτης Μετρών και Αθύρων και προσπάθησε να συγκρατήσει τον ελληνικό πληθυσμό στις εστίες του, λόγω των διώξεων από τους Τούρκους. Οργάνωσε εκκλησιαστικά, διοικητικά και εκπαιδευτικά τη Μητρόπολη, ενώ βοήθησε ομάδες Ελλήνων ανταρτών και τον Ελληνικό Στρατό. Αγωνίστηκε σθεναρά για την υπεράσπιση του ελληνικού πληθυσμού της Θράκης από τους βίαιους ανθελληνικούς διωγμούς που είχαν εξαπολύσει οι Νεότουρκοι.
Το 1923 ένα έτος μετά το τέλος της μικρασιατικής εκστρατείας κατέφυγε στην Ελλάδα όπου και διορίστηκε μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης. Τρία χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 1926 διορίστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μητροπολίτης Αυστραλίας, θέση από την οποία δύο μόλις μήνες μετά παραιτήθηκε και επέστρεψε στην Ελλάδα.
Τον Μάρτιο του 1927 ανέλαβε τη Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης και ανέπτυξε πολύπλευρο έργο. Τον Αύγουστο του 1936 οδηγήθηκε σε εξορία από τον Μεταξά στον Άθωνα, διότι απέστειλε οξύτατη επιστολή στον βασιλιά και την κυβέρνηση, με θέμα την παραμέληση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας
Το 1942 στη διάρκεια της κατοχής προσχώρησε στην Εθνική Αντίσταση με το ΕΑΜ και λίγο αργότερα η Ιερά Σύνοδος τον κήρυξε έκπτωτο. Διορίστηκε αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της ΠΕΕΑ. Μετά την απελευθέρωση συνέχισε να παραμένει στην παράταξη του ΕΑΜ με την οποία και συμμετείχε κατά τα Δεκεμβριανά. Έμεινε γνωστός ως Πνευματικός Αρχηγός του ΕΑΜ, του αγώνα. Μετά τα Δεκεμβριανά θα υποστεί πρώτα την έκπτωση και μετέπειτα την καθαίρεση. Αποκαταστάθηκε ως πρώην μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης το 1957. Απεβίωσε στις 2 Απριλίου 1962. Όσα χρήματα του είχαν απομείνει τα κληροδότησε στις φιλόπτωχες αδελφότητες Κοζάνης, Σερβίων και Βελβενδού ενώ δώρισε την πλούσια βιβλιοθήκη του στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.
Τον Νοέμβριο του 2000 πραγματοποιήθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος η μετά θάνατον αναγνώριση και ηθική αποκατάσταση του Μητροπολίτη Κοζάνης Ιωακείμ, του Μητροπολίτη Ηλείας Αντώνιου και κληρικών που αγωνίστηκαν κατά την Εθνική Αντίσταση. Εκδόθηκε μάλιστα και ειδικός αφιερωματικός τόμος.