Αρχική » Η ενότητα της ορθοδοξίας δοκιμάζεται στα Βαλκάνια

Η ενότητα της ορθοδοξίας δοκιμάζεται στα Βαλκάνια

από christina

Ένας περίεργος θρησκευτικός πόλεμος  βρίσκεται σε εξέλιξη στα Βαλκάνια.Αυτή τη στιγμή η Εκκλησία του Μαυροβουνίου που υπάγεται στη Ρωσία διώκεται απο την κυβέρνηση προκαλώντας συχνά -πυκνά επεισόδια  γιατα οποία παρεμβαίνουν και χώρες όμως η ρωσία και η Αμερική.

Προχθές με αφορμή συλλήψεις αρχιερέων με το πρόσχημα της τέλεσης Θειων Λειτουργιών χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας  η Ρωσία ζήτησε από το Μαυροβούνιο να σταματήσει την πολιτική της έντασης.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ  όπως εκφράστηκε επισήμως  “υποστηρίζουν σθεναρά τις θεμελιώδεις ελευθερίες, όπως η ελευθερία του λόγου, του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι, και το δικαίωμα των ατόμων να εκφράζουν ειρηνικά την ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεών τους», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφορικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Μαυροβούνιο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καλεί τη κυβέρνηση και την εκκλησία να ξεκινήσουν έναν εποικοδομητικό διάλογο, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες που αυξάνουν την ένταση.
«Ταυτόχρονα, σεβόμαστε το δικαίωμα όλων των κυρίαρχων κρατών να διατηρούν τη δημόσια τάξη και να προστατεύουν την υγεία των πολιτών τους, με τρόπο συνεπή με τα δημοκρατικά πρότυπα και πρακτικές», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Το θέμα δεν είναι καινούργιο .Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας χώρες όμως το Μαυροβούνιο και τα Σκόπια που υπάγονται στην Εκκλησία της Σερβίας έχουν αποφασίσει να απαλλαχτούν από  αυτό το καθεστώς .Μάλιστα το Μαυροβούνιο έχει ζητήσει επισήμως από το Φανάρι την Αυτοκεφαλία  όπως και στην περίπτωση της Ουκρανίας.Ανάλογο άιτημα υπάρχει και από την πλευρά των Σκοπίων.Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου  μάλιστα έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα .Εβαλε ως στόχο την αρπαγή των περιουσιακών στοιχείων των ναών και των μοναστηριών γεγονός που έχει οδηγήσει σε συγκρούσεις  πιστών με την Αστυνομία.

Τα Σκόπια κατά καιρούς έχουν συλλάβει και έχουν φυλακίσει ιεράρχες που θεωρούνται “φίλοι των Σέρβων” ωστόσο η προοπτική ένταξης στην Ε.Ε τους κάνει λιγότερο προκλητικούς.

Το Φανάρι όλο αυτό το διάστημα παρακολουθεί τις εξελίξεις και σε κάθε ευκαιρία δηλώνει πως δεν πρόκειται να παραχωρήσει αυτοκεφαλία σε Μαυροβούνιο και Σκόπια, ταυτιζόμενο με τις θέσεις του πατριαρχείου Μόσχας και φυσικά της Σερβίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ελλαδική Εκκλησία αλλά για μια ακόμη φορά στα Βαλκάνια δοκιμάζεται η ενότητα της Ορθοδοξίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ