Oσοι φαντάζονται ότι πίσω από τα χαμόγελα μεταξύ αρχιερέων υπάρχει και ταύτιση απόψεων ή επικρατεί άκρως θεολογικό πνεύμα ...μάλλον κάνουν λάθος. Η Ιεραρχία είναι ένας ζωντανός οργανισμός  που τα μέλη του  μπορεί να εξελέγησαν ελέω... Αγίου Πνεύματος  ωστόσο, έχουν τις δικές τους απόψεις και θέσεις  που συνήθως  έρχονται σε σύγκρουση με αυτές των άλλων.

Τα δύο τελευταία χρόνια όμως οι συγκρούσεις πληθαίνουν καθώς ο κ.Ιερώνυνος  επιχειρεί να κλείσει παλιές εκκρεμότητες κυρίως σε ό,τι αφορά την εκκλησιαστική περιουσία  και πιο συγκεκριμένα αυτή που ανήκει στην Αρχιεπισκοπή..Για τον λόγο αυτό είναι υποχρεωμένος να αναλαμβάνει  προσωπικές πρωτοβουλίες  και να έχει επαφές με κυβερνητικούς ώστε να λύσει τα όποια προβλήματα.

Το γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες είναι προσωπική υπόθεση  έχει προκαλέσει  έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ιεραρχίας , όπως συνέβη στην περίπτωση της συμφωνίας που επιχείρησε να περάσει σε συνεργασία με τον πρώην πρωθυπουργό κ.Τσίπρα.

Όταν ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία οι περισσότεροι μητροπολίτες αντέδρασαν οπότε αναγκάστηκε να κάνει πίσω.

Διαμάχες υπήρξαν και εξ αιτίας παρεμβάσεων στις εκλογές για την ανάδειξη νέων μητροπολιτών. Ο κ. Ιερώνυμος όλα αυτά τα χρόνια πέτυχε να εκλεγούν όλοι όσοι είναι στο περιβάλλον του, αλλά αυτό πάντα έτσι ήταν… Το  θεολογικό ...της εκλογής έρχονταν  στη συνέχεια να επικυρώσει  την απόφαση της πλειοψηφίας.

Με αφορμή την πανδημία  η κατάσταση έγινε πιο δύσκολη για τον Αρχιεπίσκοπο αφού πολλοί μητροπολίτες βγήκαν μπροστά και  κατηγόρησαν ευθέως όλους όσοι επέβαλαν  το κλείσιμο των ναών αλλά και την ίδια την  ηγεσία της Εκκλησίας η οποία συμφώνησε με τα μέτρα.

Ο Κερκύρας Νεκτάριος ήταν ο πρώτος που αντέδρασε δυναμικά , ενώ και ο Αιτωλίας , ο Κυθήρων και δεκάδες άλλοι σήκωσαν μπαϊράκι κατά του Ιερώνυμου.

Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος  στη συνεντευξή του στην « Καθημερινή»  κατηγόρησε κάποιους και παλικαρισμούς και για «δελφινολογία» αποδίδοντας τις όποιες αντιδράσεις σε ιδιοτέλεια.

Το ότι υπάρχει «δελφινολογία» είναι δεδομένο  και ήδη κάποιοι έχουν ξεχωρίσει στην κούρσα διαδοχής. Αυτό που δεν θέλουν όλοι όσοι θα διεκδικήσουν την  αρχιεπισκοπικό θρόνο είναι να εμπλακεί ο κ.Ιερώνυμος στα παιχνίδια διαδοχής με σκοπό να προωθήσει «ένα δικό του παιδί».Kαι αυτός είναι ένας ισχυρός λόγος να θέλουν  ένα "καθαρό παιχνίδι".

Ο ίδιος δήλωσε πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί για να κόψει τον βήχα σε όσους αρχίζουν να οργανώνουν τις κινήσεις τους για την επόμενη μέρα.Το γεγονός ότι θέλει όριο στους μητροπολίτες 72-75 χρόνια δεν είναι και από τις πλέον επιτυχημένες  θέσεις του αφού ο ίδιος αν και 82  δηλώνει ότι θα παραμείνει στο τιμόνι της Εκκλησίας.  

Ο κ.Ιερώνυμος θέλει να συνεχίζει να επιβάλλεται αλλά φαντάζει αρκετά δύσκολο κάτι τέτοιο καθώς είναι υποχρεωμένος να ισορροπεί ανάμεσα στην κυβέρνηση, το Φανάρι, τους δελφίνους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μητροπόλεις στα οικονομικά λόγω κορωνοϊού.

Το Φανάρι δεν είναι από τα θέματα που μπορεί να χειριστεί εύκολα .Αν και θα ήθελε να έχει διακόψει κάθε σχέση με Βαρθολομαίο , κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικό στις μέρες μας καθώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο βρίσκεται στο στόχαστρο της Ρωσίας, της Σερβίας και της Αντιοχείας ,αλλά και ου Ιεροσολύμων με αφορμή το Ουκρανικό.

 Ο κ.Ιερώνυμος έστω και με πόνο ψυχής αναγνώρισε την ουκρανική Εκκλησία ποιών την ανάγκη φιλοτιμία.

Σε ο,τι αφορά τις σχέσεις με την κυβέρνηση είναι δεδομένο ότι αυτές δεν είναι τόσο καλές όσο ήταν  με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα. Ο κ.Μητσοτάκης συζητά μαζί του αλλά δεν έχουν ακόμη πολλά –πολλά.Αυτό τον εμποδίζει στην υλοποίηση των σχεδίων αξιοποίησης της περιουσίας.

Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς η Εκκλησία θα αντιμετωπίσει  την επόμενη μέρα του κορωνοϊού. Ο κ.Μητσοτάκης ήταν και είναι υπέρ προσλήψεων στις δομές της Εκκλησίας αλλά αυτό δεν αρκεί για  την Εκκλησία και τον κ.Ιερώνυμο  αφού τα οικονομικά είναι το μεγάλο αγκάθι  και θα είναι για μεγάλο διάστημα..