Toυ Αλεξάνδρου Π. Κωστάρα

Ομότιμου Καθηγητή Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Θράκης

 

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, που επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό για την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού, ακούσαμε πολλές φορές να γίνεται λόγος από τους ειδικούς για «υγειονομικές βόμβες» που συνιστούν οι διάφορες «δομές φιλοξενίας» λαθρομεταναστών, ιδίως μετά την εμφάνιση κάποιων κρουσμάτων μόλυνσης σε ορισμένες από αυτές. Εχουμε και με άλλη ευκαιρία διευκρινίσει ότι αποκαλούμε ως «λαθρομετανάστες» όσους έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα, διότι ο όρος αυτός, ως έννοια γένους, αποδίδει νομικά ορθώς όχι μόνο τον χαρακτήρα της μετανάστευσής τους, αλλά και το status υπό το οποίο τελούν οι δύο κατηγορίες των μεταναστών που συνθέτουν τη λαθρομετανάστευση και περιλαμβάνουν αφ’ ενός μεν τους οικονομικούς μετανάστες και αφ’ ετέρου τους πρόσφυγες. Η πρώτη κατηγορία αποτελεί, ως γνωστόν, τη συντριπτική πλειοψηφία του κανόνα που ανέρχεται στο 90% των λαθρομεταναστών, ενώ η δεύτερη τη μειοψηφία της εξαίρεσης που φτάνει μόλις το 10% αυτών. Ολοι βέβαια, κατά σύμπτωση (!) αδελφοί μουσουλμάνοι, ανεξαρτήτως της ηπείρου ή της χώρας προέλευσής τους. Παρ’ όλα αυτά ο «ιός της προσφυγίτιδας» που έχει πλήξει πολύ πριν από τον κορωνοϊό τους πολιτικούς μας και πολλούς διαμορφωτές της κοινής γνώμης (ΜΜΕ, δημοσιογράφους κ.λπ.) έχει αντιστρέψει σε εξοργιστικό βαθμό την εικόνα της πραγματικότητας, την οποία παρουσιάζει με την «ετικέτα» της εξαίρεσης, ενώ θα έπρεπε να την προβάλλει με την «ταμπέλα» του κανόνα. Γι’ αυτό ακούμε συνεχώς να γίνεται λόγος καθημερινά για «προσφυγικό πρόβλημα», για «προσφυγικούς καταυλισμούς», για «προσφυγόπουλα» και τα παρόμοια. Πρόσφατα μάλιστα μεγάλη σοβαροφανής απογευματινή εφημερίδα, η οποία στην προμετωπίδα του τίτλου της εμφανίζεται ως «ανεξάρτητη» ενώ στην πράξη λειτούργησε και εξακολουθεί ασφαλώς να λειτουργεί ως δημοσιογραφική «βακτηρία» της απελθούσης από την εξουσία «αριστεράς του τίποτα», διερωτάτο, «τι απέγιναν τελικά οι πρόσφυγες του Εβρου», μολονότι οι ίδιοι οι επίδοξοι εισβολείς στη χώρα ομολόγησαν μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα ότι ουδείς από αυτούς είναι πρόσφυγας!

Ας αφήσουμε όμως για λίγο στην άκρη τις «ταμπέλες» και ας σταθούμε στην ουσία του προβλήματος που αναδεικνύεται πέρα από τις «ταμπέλες» με οδυνηρό τρόπο κάθε φορά που ακουμπάμε τα «αγκάθια» του. Σήμερα το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης μάς «αγκυλώνει» επιδημιολογικά, διότι εκτός από την προστασία του αυτόχθονος πληθυσμού, οφείλουμε ηθικά και νομικά, να αναλάβουμε επιπλέον τη φροντίδα για τη ζωή και την υγεία των εισβολέων στην χώρα, αφού τους ανεχθήκαμε να μείνουν εδώ, πολλούς μάλιστα από αυτούς τους «μαντρώσαμε» κιόλας. Ουδείς μπορεί ασφαλώς να μεμφθεί την Κυβέρνηση, επειδή δεν πρόβλεψε την επιδημία του κορωνοϊού. Το απροσδόκητο δεν υπόκειται σε καμιά πρόβλεψη και φυσικά σε καμία αποδοκιμασία εκείνου ο οποίος δεν επέδειξε μαντικές ικανότητες για να προβλέψει τα απροσδόκητα. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την ανετοιμότητα της Κυβέρνησης να προετοιμασθεί καταλλήλως, ώστε να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά κάθε απρόβλεπτο ενδεχόμενο οποιασδήποτε φύσης, σε περίπτωση που αυτό ερχόταν ξαφνικά. Μιας και μιλάμε εδώ για την επιδημία του κορωνοϊού, γιατί δεν θα μπορούσε, αλήθεια, να επικρίνει κάποιος την Κυβέρνηση, η οποία δεν φρόντισε προληπτικά να αποτρέψει τη δημιουργία κλειστών πληθυσμιακών ομάδων που εγκυμονούν αναρίθμητους κινδύνους, ενώ σε καιρό επιδημίας ευνοούν ιδιαίτερα την εξάπλωσή της; Θέλει πολλή σκέψη για να συνειδητοποιήσει κάποιος ότι οι κλειστές πληθυσμιακές ομάδες γίνονται «βόμβες» πραγματικές, όχι μόνο για τους εγκλείστους αυτών, αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες βρίσκονται οι σχετικές «δομές φιλοξενίας»; Είναι βέβαια αυτονόητο, ότι όταν ομιλούμε εδώ για αποτροπή δημιουργίας κλειστών «δομών φιλοξενίας» λαθρομεταναστών που λειτουργούν ως «βόμβες», δεν εννοούμε ασφαλώς το άνοιγμα αυτών και τη διασκόρπιση του πληθυσμού τους στη χώρα, όπως υποστηρίζουν οι αλληλέγγυοι των εισβολέων, αλλά την απέλαση ή την επαναπροώθησή τους. Ετσι απαλλάσσεται η χώρα από τις «βόμβες».

Ποιος λοιπόν δημιούργησε αυτές τις «βόμβες», για την υγειονομική μορφή των οποίων γίνεται σήμερα λόγος από τους ειδικούς; Δεν γνώριζαν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, όταν αδιαφορούσαν για τις ακατάπαυστες μεταναστευτικές «ροές», ότι τα «πλημμυρικά» φαινόμενα που αυτές δημιουργούσαν θα μετατρέπονταν κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, σε ποικίλες «βόμβες» εναντίον του αυτόχθονος ελληνικού πληθυσμού; Αν σήμερα οι «βόμβες» αυτές έχουν υγειονομική μορφή, τι αποκλείει να λειτουργήσουν μελλοντικά ως «εμπρηστικές» της δημόσιας ασφάλειας, όπως την εννοεί η χώρα μας και όχι όπως επιθυμούν να τη διαμορφώσουν οι λαθρομετανάστες με τους δικούς τους όρους; Δεν χρειάζεται να έχει πολύ μυαλό κάποιος, για να αντιληφθεί ότι περιστατικά σαν αυτό πού έλαβε πρόσφατα χώρα στη Σάμο με τον εμπρησμό από τους ίδιους τους λαθρομετανάστες της «δομής» τους, για να επιβάλουν τις δικές τους λύσεις, είναι λογικώς αναμενόμενα. Οταν «βάζεις» στη φωτιά μια «χύτρα» χωρίς «βαλβίδα» ασφαλείας, η «έκρηξη» αυτής είναι νομοτελειακή ακολουθία. Δεν γνωρίζω δε, πόσο σεναριογραφική ή πόσο ρεαλιστική είναι η εκδοχή μίας άλλης μορφής «βόμβας», που θα έδειχνε τους λαθρομετανάστες να μας χτυπούν «πισώπλατα» σε περίπτωση που η Τουρκία μας εκήρυττε κάποια στιγμή τον πόλεμο. Η μεγαλύτερη βέβαια από όλες τις σχετικές «βόμβες», όπως γνωρίζουμε όλοι εμείς οι παθητικοί θεατές των γεγονότων, είναι μια άλλη «βόμβα» πολλών μεγατόνων: Εκείνη που απειλεί να «τινάξει στον αέρα» την εθνική και κοινωνική μας συνοχή, έστω κι αν οι ανοιχτοσυνορίτες ιδεολόγοι της «αριστεράς του τίποτα» αδιαφορούν για αυτήν ή οι αιθεροβάμονες σημερινοί απολογητές του «νέου πατριωτισμού» (κατά την έκφραση της κ. Σακελλαροπούλου) πιστεύουν ότι η «έκρηξή» της θα έχει ευεργετικά δημογραφικά αποτελέσματα για τη χώρα! Μία νέα «κοσμογονία», όπως ακριβώς τη σχεδίασαν και την εφαρμόζουν όσοι απεργάζονται την εξαφάνιση του Ελληνισμού και τη νέα άλωση – αυτή τη φορά οριστική και αμετάκλητη – του Ελληνικού Εθνους. Οσοι θεωρούν τις σκέψεις αυτές «σενάρια» επιστημονικής φαντασίας, δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουμε.

Κάπου εδώ όμως τελειώνουν τα ψέματα και αναδύονται οι αδυσώπητες αλήθειες για όλους μας. Προπαντός για τη σημερινή Κυβέρνηση, η οποία άλλα υποσχέθηκε στον Ελληνικό Λαό και άλλα πράττει. Γνωρίζει ασφαλώς ο κ. Μητσοτάκης ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αναλώνονται στους επαίνους προς αυτόν για την επιτυχή αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού. Συμπεριλαμβάνουν και την αποδοκιμασία των πολιτών για την εσφαλμένη πολιτική του στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης. Εάν προσπαθήσει να αφουγκρασθεί τη «φωνή» που κρύβει αυτή η αποδοκιμασία, θα την ακούσει να του λέει καθαρά: «Εξω οι “βόμβες” από την Ελλάδα». Και ας πράξει τότε κατά το δοκούν, έχοντας την πολιτική ευθύνη των επιλογών του.