Αρχική » Έκκληση στον Ουκρανό Πρόεδρο να προστατεύσει την Ορθόδοξη Εκκλησία

Έκκληση στον Ουκρανό Πρόεδρο να προστατεύσει την Ορθόδοξη Εκκλησία

από kivotos

Έκκληση προς τον Πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Π. Ποροσένκο ώστε να λάβει μέτρα για την προστασία δικαιωμάτων της κανονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας και την αποτροπή καταλήψεων των ιερών ναών της (ανάμεσα σε άλλα) απηύθυνε στις 15 Δεκεμβρίου 2015 η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

Η έκκληση αυτή επίσης κοινοποιήθηκε και στον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Ονούφριο.

Όπως σημειώνει η έκκληση, την οποία εκ μέρους πάντων των συνοδικών υπέγραψε ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Νεόφυτος, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας η οποία ευρίσκεται σε κοινωνία με την αδελφή Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας με προσοχή και αγωνία παρακολουθεί τις εξελίξεις στο θρησκευτικό τομέα στην χώρα.

Κατά τις εκκλησιαστικές αρχές της Εκκλησίας της Βουλγαρίας «την έντονη ανησυχία προκαλούν τα πολλαπλά περιστατικά παραβιάσεως δικαιωμάτων των χριστιανών της μόνης κανονικής ἐν τῃ Ουκρανίᾳ Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Ειδικότερα δε το κείμενο παραθέτει περιστατικά βίαιων καταλήψεων ιερών ναών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας. «Όθεν ανησυχητικές τυγχάνουν οι πληροφορίες περί αποπειρών αφαιρέσεως από την κανονική Εκκλησία δύο ιερών προσκυνημάτων τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την Οικουμενική Ορθοδοξία, δηλαδή της Λαύρας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ποτσάγιεφ και της πασίγνωστης Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου και παραδόσεως αυτών στη μη αναγνωρισμένη από ουδεμία κατά τόπον Ορθόδοξη Εκκλησία τη λεγόμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Κιέβου».

«Σε αυτή τη συνάφεια η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας τοποθετείται κατηγορηματικά κατ’ αυτού του σεναρίου, την υλοποίηση του οποίου δύναται όχι μόνο να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην Ουκρανία αλλά και καταστήσει ανέφικτο για την Ορθόδοξη Ιεραρχία, τον ευαγή κλήρο και τους πιστούς εκ των λοιπών χωρών το προσκύνημα σε αυτά τα ιερά σεβάσματα, διότι δεν έχουμε ευχαριστιακή και ἐν προσευχαῖς κοινωνία με θρησκευτικές οντότητες οι οποίες περιέπεσαν στο σχίσμα», τονίζει η έκκληση απευθυνόμενη προς τον Πρόεδρο της Ουκρανίας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ