Κίνηση με έντονο συμβολισμό έκανε ο ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, οποίος μαζί με τη σύζυγο του, επισκέφθηκε μια χριστιανική εκκλησία και παρακολούθησε τις πρόβες μιας εκκλησιαστικής χορωδίας ενόψει της εορτής των Χριστουγέννων.

Ο ναός βρίσκεται κοντά στη γραμμή του μετώπου στην πρωτεύουσα Δαμασκό. Πρόκειται για μία περιοχή όπου μαίνονται οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών, μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Στις εικόνες που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο διακρίνονται ο Άσαντ και η σύζυγός του Άσμα ενώ επισκέπτονται κατά τη διάρκεια της νύχτας τον καθεδρικό ναό της Παναγίας της Δαμασκού, όπου ο Σύρος πρόεδρος συνομίλησε με τα μέλη της χορωδίας.

Ο ναός βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων από το Τζομπάρ, μια συνοικία που ελέγχουν οι αντάρτες στην ανατολική Γούτα, στα ανατολικά της Δαμασκού, η οποία πλήττεται εδώ και μήνες από τους σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς των συριακών ενόπλων δυνάμεων και πρόσφατα η ρωσική πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε επιδρομές που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι, κυρίως άμαχοι.

Ο Άσαντ παρουσιάζει τον εαυτό του, στις πιο πρόσφατες συνεντεύξεις που έχει δώσει σε δυτικά μέσα ενημέρωσης, ως έναν προστάτη των μειονοτήτων της Συρίας, υποστηρίζοντας ότι η διακυβέρνησή του αποτελεί ένα παράδειγμα της θρησκευτικής ανεκτικότητας σε μια χώρα που απειλείται από τις ισλαμιστικές οργανώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε ομόφωνα μια πρόταση-οδικό χάρτη για την ειρήνευση στη Συρία, μια διαδικασία που όπως φαίνεται θα περιλαμβάνει και το σημερινό καθεστώς Άσαντ.