Οποια και να είναι η απόφαση  του Συμβουλίου της Επικρατείας για την Αγιά Σοφιά αυτή δεν θα είναι δεσμευτική για τον Ερντογάν.Αυτή που θα έχει τον τελευταίο λόγο θα είναι η διοίκηση η οποία θα εξετάσει όλα τα δεδομένα.Αυτή την στιγμή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν καθώς πιέζεται από τους φανατικούς του κομματός του να μετατραπεί Αγιά Σοφιά σε τζαμί οι οποίοι σε πρόσφατη δημοσκόπηση σε ποσοστό 90% θέλουν να προσευχηθούν στις 15 Ιουλίου ...Μάλιστα δημοσιεύματα παλαιότερα ανάφεραν οτι ήδη έχουν αγοραστεί  μώβ χαλιά 7.000 τ.μ. για τις ανάγκες των πιστών.

Την ίδια στιγμή ΜΚΟ συγκεντρώνουν υπογραφές για να μετατραπεί στο σύμβολο της ορθοδοξίας σε τζαμί , χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Όλα αυτά όμως δεν έχουν καμία σημασία αφού η όποια απόφαση δεν δεσμεύει κανέναν.Αργά χθες πληροφορίες από την Τουρκία δεν απέκλειαν αναβολή , ενώ εξέφραζαν τη βεβαιότητα πως η απόφαση δεν θα ανακοινωθεί άμεσα.

Ο ίδιος ο Ερντογάν δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει  πότε θα υλοποιήσει μια ενδεχόμενη απόφαση για μετατροπή από μουσείο σε τζαμί  . Ίσως  να θελήσει να χρησιμοποιήσει την απόφαση κοντά στις εκλογές για να ικανοποιήσει τους φανατικούς.

Παρέμβαση Πομπέο προς Τουρκία: Η Αγία Σοφία να παραμείνει μουσείο

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε να διατηρηθεί η Αγία Σοφία στο ίδιο καθεστώς - Τυχόν αλλαγή θα εκληφθεί από τις ΗΠΑ «ως υποβάθμιση της κληρονομιάς ενός εμβληματικού κτηρίου»

Τη διατήρηση της Αγίας Σοφιάς ως μουσείο και τη μη μετατροπή της σε τζαμί ζήτησε με παρέμβασή του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ο κ. Πομπέο κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη μετατροπή του ναού σε μουσουλμανικό τέμενος αλλά να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς.

Μάλιστα, προειδοποίησε ότι «οι ΗΠΑ εκλαμβάνουν οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως υποβάθμιση της κληρονομιάς ενός εμβληματικού κτηρίου».


«Να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο»

Στη δήλωσή του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τονίζει: «Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι παραμένει προσβάσιμη σε όλους».

Είχε προηγηθεί παρέμβαση του αρμόδιου για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες πρέσβη των ΗΠΑ, Σαμ Μπράουνμπακ που καλέσει την Τουρκία «να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO».

Όπως σημείωσε σε ανάρτησή του στο Twitter, «η Αγία Σοφία έχει τεράστια πνευματική και πολιτιστική σημασία για δισεκατομμύρια πιστούς διαφορετικών θρησκειών σε όλο τον κόσμο. Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να τη διατηρήσει ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και να διατηρήσει την προσβασιμότητα σε όλους υπό το υπάρχον μουσειακό καθεστώς της».