Τον θεμέλιο λίθο του πρώτου ορθόδοξου μοναστηριού στην καθολική  Αυστρία -που θα είναι και το πρώτο στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης- θα θέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις 26 Σεπτεμβρίου, τρεις μήνες μετά την αρχικά προγραμματισμένη για τις 27 Ιουνίου, θεμελίωση, που αναβλήθηκε στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η επίσημη θεμελίωση θα γίνει από τον Οικουμενικό Πατριάρχη μαζί με τον Μητροπολίτη Αυστρίας-Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιο, τον Ρωμαιοκαθολικό Επίσκοπο Εγίντιους Ζίφκοβιτς και τον κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, ενώ τα έργα κατασκευής θα ξεκινήσουν στις αρχές Οκτωβρίου.

Το πρώτο ορθόδοξο μοναστήρι θα ανεγερθεί στο Σαντ Αντρέ αμ Τσίκζεε του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ, στην Ανατολική Αυστρία στα σύνορα με την Ουγγαρία, σε έκταση που έχει παραχωρήσει ο εκεί Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος Εγίντιους Ζίφκοβιτς στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, ειδικά για την ανέγερση του μοναστηριού.

Ανακοινώνοντας τον Οκτώβριο του 2014 την ίδρυση και προσεχή ανέγερση της «πρώτης οργανωμένης ορθόδοξης Μονής στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης», ο Μητροπολίτης Αρσένιος είχε εκφράσει την πεποίθησή του πως αυτή θα αποτελέσει "γέφυρα" που θα ενώνει την Αυστρία με την Ελλάδα, τον Καθολικισμό με την Ορθοδοξία.

Όπως είχε δηλώσει τότε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, η ίδρυση και λειτουργία ορθόδοξου μοναστηριού στην περιοχή δικαιοδοσίας της Μητρόπολης και Εξαρχίας, ήταν επιθυμία από την αρχή της ιερατείας του τον Δεκέμβριο του 2011, που ευοδώθηκε σε μια πρώτη φάση με την υπογραφή του συμβολαίου δωρεάς, έπειτα από πολύμηνες επαφές και συζητήσεις με τον επίσκοπο του Μπούργκενλαντ, Εγίντιους Ζίφκοβιτς.

Το δωρητήριο συμβόλαιο είχε παραλάβει συμβολικά στις 11 Νοεμβρίου 2014, προσωπικά σε επίσημη τελετή στην Επισκοπή της Άϊζενστατ, της πρωτεύουσας του Μπούργκελαντ, ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο επίσκοπος του Μπούργκενλαντ, είχε τονίσει πως από την ενορία του εκφράζεται ιδιαίτερη χαρά για την ανέγερση του πρώτου ορθόδοξου μοναστηριού, ενόψει και του γεγονότος πως πολιούχος της πόλης είναι ο απόστολος Ανδρέας, ο ιδρυτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

Για την ανέγερση του μοναστηριού, ο Πάπας Φραγκίσκος, είχε αποστείλει επιταγή ύψους 100.000 ευρώ, την οποία είχε παραδώσει τέλη Φεβρουαρίου 2018 πανηγυρικά στη Βιέννη, ο καρδινάλιος Κουρτ Κοχ, ο επικεφαλής του παπικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στον Μητροπολίτη Αυστρίας Αρσένιο, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50 χρόνια ψήφισης του αυστριακού Ομοσπονδιακού Νόμου περί Ορθοδοξίας.

Το μοναστήρι στο Σαντ Αντρέ προβλέπεται να αποτελείται από τέσσερις πτέρυγες διατεταγμένες σε ορθογώνιο σχήμα, δημιουργώντας μια πλατεία στο κέντρο της οποίας θα υπάρχει εκκλησία, το υψηλότερο σημείο της οποίας θα είναι περίπου 13 μέτρα, και η οποία θα ανεγερθεί στην πρώτη φάση των εργασιών.

Θα ακολουθήσει η ανέγερση των άλλων κτιρίων -τα κελιά για τους μοναχούς, αίθουσες υποδοχής, βιβλιοθήκη, τραπεζαρία, διπλανά δωμάτια και εργαστήρια, ενώ προγραμματίζεται επίσης ένας ξενώνας.

Στην Αυστρία, όπου ο αριθμός των ορθοδόξων ανέρχεται σε περίπου 500.000, αποτελώντας τη δεύτερη θρησκευτική κοινότητα (μετά τη Ρωμαιοκαθολική), υπάρχουν επτά δικαιοδοσίες ορθοδόξων Εκκλησιών. Πρόκειται για τις δικαιοδοσίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Αντιοχείας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας και της Σερβίας, που εκπροσωπούνται στη Συνέλευση των Ορθοδόξων Επισκόπων, της οποίας προεδρεύει ο Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.