Αρχική » «Ποια πρέπει να είναι η ζωή των σημερινών χριστιανών».

«Ποια πρέπει να είναι η ζωή των σημερινών χριστιανών».

από christina

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη

 

Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος στη σημερινή ευαγγελική περικοπή που ακούσαμε εκ του στόματος του ιερέως μας, μας μεταφέρει κάποια λόγια που απηύθυνε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός στους μαθητές Του, και κατ΄ επέκταση σε όλους τους μαθητές Του ανά τους αιώνες. Ας προσέξουμε τι είπε ο Κύριος στους μαθητές Του και τι ζήτησε από αυτούς: Τους είπε ότι αυτοί θα είναι πλέον το φως του κόσμου, διότι ο κόσμος ζει στο σκοτάδι. Αυτοί με το φως τους θα διαλύουν το σκοτάδι της άγνοιας και της αμαρτίας, ώστε οι άνθρωποι να βλέπουν καθαρά πού περπατούν. Τους ζήτησε μάλιστα το φως που θα εκπέμπουν να είναι τόσο ισχυρό, ώστε να φαίνεται από παντού και όλοι να το βλέπουν. Όλοι να βλέπουν τα καλά έργα και την αγία ζωή των μαθητών του Χριστού, ώστε να δοξάζουν οι άνθρωποι τον Θεό. 

Αυτά που ζήτησε ο Κύριός μας από τους πρώτους μαθητές Του, έχουν διαχρονική ισχύ και για όλους εμάς τους σημερινούς μαθητές Του, που ονομαζόμαστε χριστιανοί. Αλλά και ο Απόστολος Παύλος σήμερα στο αποστολικό κείμενό του, απευθυνόμενος με μία επιστολή του προς τον μαθητή του Τίτο, που τον έχει καταστήσει επίσκοπο Κρήτης, του γράφει: Τίτε, αυτός ο λόγος που σου γράφω, είναι κατά πάντα αληθινός και αξιόπιστος. Και για αυτές τις μεγάλες αλήθειες  θέλω να διαβεβαιώνεις και να πείθεις τους χριστιανούς, ώστε να φροντίζουν, όσοι έχουν πιστέψει στον αληθινό Θεό, να μη μένουν μόνο σε μία απλή πίστη, αλλά η ζωή τους να είναι γεμάτη φως και να πρωτοστατούν με ζήλο στα καλά έργα. Είναι δε τα πιο καλά και ωφέλιμα για τους ανθρώπους, αυτά τα έργα που σου ανέφερα παραπάνω.

Αδελφοί μου. Τόσο το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, όσο και το αποστολικό, στέλνουν προς όλους εμάς, τους σημερινούς μαθητές του Χριστού, το ίδιο μήνυμα: Τα έργα μας, η συμπεριφορά μας, η χριστιανική ζωή μας, πρέπει να λάμπει σαν ισχυρό  φως, που θα διαλύει το σκοτάδι της αμαρτίας και του κακού, στο οποίο ζουν όσοι δεν γνώρισαν και δεν ακολουθούν τον Κύριό μας.

 

Ποια είναι όμως αυτά τα έργα και ο τρόπος ζωής που λέγει ο Απόστολος ότι προανέφερε στον Τίτο; Ας ακούσουμε τα θεόπνευστα λόγια του κήρυκος των εθνών Παύλου: Συ Τίτε, δίδασκε εκείνα που πρέπει και που ταιριάζουν στην ορθή διδασκαλία. Δίδασκε τους γέροντες να είναι προσεκτικοί και άγρυπνοι, σεμνοί, εγκρατείς, υγιείς στην ορθή πίστη, στην αγάπη και την υπομονή.

Ομοίως στις μεγάλες γυναίκες δίδασκε να προσέχουν την εξωτερική τους εμφάνιση και ενδυμασία. Να ντύνονται σεμνά, ώστε να μη προκαλούν και να μη σκανδαλίζουν, αλλά να εμφανίζονται όπως αρμόζει στις ευσεβείς γυναίκες. Να μην κατηγορούν με τα λόγια τους, αλλά να νουθετούν τα παιδιά τους διδάσκοντας τον λόγο του Κυρίου μας, ώστε να τα μαθαίνουν την εγκράτεια, την αγνότητα, την καλοσύνη, την υπακοή.

Αυτά να τα διδάσκεις κι εσύ τους νέους μας, ώστε η ζωή τους να λάμπει σαν το φως και να συναγωνίζονται σε καλά  έργα. Προσέξτε όλοι οι πιστοί μήπως εξαιτίας της απρόσεχτης ζωής σας βρουν αφορμή κάποιοι για να υβρίζουν τον Χριστό και την Εκκλησία Του, αντί να δοξάζουν τον Θεό βλέποντας τα καλά σας έργα. Δίδαξε τους χριστιανούς μας, ότι σαν μαθητές του Ιησού Χριστού πρέπει να αρνούνται την ασέβεια και τις κοσμικές αμαρτωλές επιθυμίες. Να ζουν την ζωή τους με εγκράτεια και σωφροσύνη, με δικαιοσύνη και αγάπη. Να έχουν υπομονή, ευσέβεια, και υπακοή στο Θεό. Να υπακούουν στους άρχοντές τους, εφόσον δεν πρόκειται για θέματα πίστεως, και να πειθαρχούν στις εξουσίες. Να είναι έτοιμοι για κάθε καλό έργο. Να μη κακολογούν και κατακρίνουν κανένα· να φέρονται χωρίς θυμό και οργή, να μη φιλονικούν και τσακώνονται, να είναι επιεικείς, υποχωρητικοί και ταπεινοί, να εκφράζουν απέναντι σε όλους ανεξαιρέτως  πραότητα, χαρά και αγάπη.

 

Ας μη ξεχνάμε Τίτε, ότι και εμείς κάποτε, πριν γνωρίσουμε τον Ιησού Χριστό, ήμασταν ανόητοι, αναίσθητοι, απειθείς, ζούσαμε ζωή μακράν του Θεού, μέσα στην πλάνη. Ήμασταν δούλοι στις αμαρτωλές επιθυμίες και ηδονές και περνούσαμε τον καιρό μας μέσα στην κακία και τον φθόνο, μισώντας ο ένας τον άλλον. Όμως, όταν ήλθε ο Ιησούς Χριστός στη ζωή μας, όλα άλλαξαν χάρη σ΄ Εκείνον, όχι επειδή το αξίζαμε, αλλά επειδή μας βοήθησε ν΄ αλλάξουμε μόνο από αγάπη και φιλανθρωπία. Έδωσε το αίμα Του για να σωθούμε εμείς! Τώρα, όπως μας ζήτησε, ας γίνουμε φως, ώστε τα έργα μας, και η ζωή μας ολόκληρη να είναι φωτεινά, μακριά από κάθε αμαρτία και κάθε σκοτεινό αμαρτωλό πάθος.

Τώρα πρέπει να είμαστε όλοι οι χριστιανοί παραδείγματα μιας φωτεινής ζωής, για όλους εκείνους που ζουν μακριά απ΄ τον Θεό. Ως  μαθητές του Ιησού καλούμεθα να διαλύσουμε το σκοτεινό και αμαρτωλό βασίλειο του διαβόλου. Καλούμεθα με αγάπη, με χαρά, με φιλανθρωπία να οδηγήσουμε τους συνανθρώπους μας στη λύτρωση και στο φως του Χριστού.

Αδελφοί μου. Αυτά και άλλα πολλά διδάσκει ο Απόστολος Παύλος τον μαθητή του και επίσκοπο Κρήτης Τίτο με την επιστολή που του έστειλε. Ό,τι δίδαξε ο Κύριός μας, ζητά  και ο Παύλος να το κάνουμε πράξη και καθημερινό μας βίωμα. Να ζούμε αληθινά τη φωτεινή χριστιανική ζωή που διαλύει  τα σκοτάδια της αμαρτίας. Φως να είναι η ζωή του Επισκόπου, φως η ζωή των ιερέων μας, φως η ζωή των μοναχών μας, φως η ζωή των χριστιανών μας, φως η ζωή των παιδιών μας. Έχουμε άραγε φωτεινή και χριστιανική ζωή που διαλύει τα σκοτάδια της αμαρτίας ή μήπως εξαιτίας των αμαρτιών μας γινόμαστε αίτιοι να υβρίζεται ο Χριστός και η Εκκλησία Του;

Αδελφοί μου, αν πράγματι αγαπούμε και πιστεύουμε στον Ιησού Χριστό, άλλο δρόμο και τρόπο ζωής δεν μπορούμε να έχουμε. Αν θέλουμε να μεταμορφώσουμε τον κόσμο, αν θέλουμε να περιορίσουμε το φθόνο, την αδικία, τα εγκλήματα,τις έχθρες, τα μίση, τους πολέμους, την πείνα και την δυστυχία, ένας είναι ο δρόμος: Μία είναι η οδός, ο Ιησούς Χριστός. Είναι ο ίδιος το Φως, που όποιος Τον ακολούθησε πραγματικά, έχει αποκτήσει ήδη απ΄ αυτή την ζωή μέσα στην καρδιά του την ειρήνη, την χαρά, την ευτυχία, την μακαριότητα. Ήδη βιώνει τα κάλλη του Παραδείσου και της Βασιλείας του Θεού.

Ας γίνουμε όλοι φως και τότε όλα θα αλλάξουν. Τότε μόνο θα γίνει η μεγάλη αλλαγή σε αυτόν τον τόπο. Οταν κυριαρχήσει ο Χριστός, ως Βασιλέας μέσα στις καρδιές μας. Αμήν.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ