Σαφής ήταν με σημερινές δηλώσεις του στο arcadiaportal.gr ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος σχετικά με το ψηφισθέν νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης και την ομοφυλοφιλία. Όπως είπε χαρακτηριστικά «…η Εκκλησία ακολουθεί τον νόμο του Θεού και την κατάσταση της φύσεως. Εδώ έχουμε παρά φύση κίνηση και είναι καταδικαστέα. Ο καθένας που έχει το κουσούρι του δεν μπορεί να το εμφανίζει δημόσια και να μην ντρέπεται, αλλά πρέπει να συστέλλεται και να κατανοεί ότι είναι άνθρωπος της ανωμαλίας».

Ο ίδιος τόνισε ότι εκφράζει τη λύπη του για όσους ψήφισαν το νομοσχέδιο «διότι θα μπορούσαν να διευκολύνουν κατά άλλο τρόπο όσους επιμένουν στο πρόβλημα τους, και όχι να τους εντάξουν στο οικογενειακό δίκαιο».

Μιλώντας για τους ομοφυλόφιλους δήλωσε ότι «τους λυπάμαι, προσεύχομαι να τους συγχωρήσει ο Θεός, να μετανοήσουν, να αλλάξουν τακτική και να γίνουν τίμια μέλη της κοινωνίας μας» τονίζοντας ότι «τους αγαπώ –ως αμαρτωλούς- αλλά δεν τους εκτιμώ».

Τέλος, σε ερώτημα για το αν η Εκκλησία έχει τέτοια άτομα στους κόλπους της, είπε ότι δεν ξέρει αλλά, αν υπάρχουν, πρέπει να τους απομακρύνει. «Η Εκκλησία αυτοκαθαίρεται» ήταν η κατάληξη των δηλώσεων του.