Αρχική » Τα Χριστούγεννα της Εκκλησίας διαφέρουν πολύ από το «πνεύμα των Χριστουγέννων» του κόσμου

Τα Χριστούγεννα της Εκκλησίας διαφέρουν πολύ από το «πνεύμα των Χριστουγέννων» του κόσμου

από kivotos

Tου πατρός Αντωνίου Χρήστου

 

Χριστούγεννα είναι η μεγάλη εορτή της Εκκλησίας, της Σάρκωσης του Λόγου, του δευτέρου προσώπου της Παναγίας Τριάδος, «εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου και ενανθρωπήσαντα», όπως ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεως. Ο Θεός γίνεται άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος κατά χάριν Θεός. «Φτωχαίνει» ο Θεός, για να «πλουτίσει» ο άνθρωπος. Γι’ αυτό, κατά τον Ιερό Χρυσόστομο, τα Χριστούγεννα είναι η «Μητρόπολη των Εορτών».

Η Εκκλησία με την υμνολογία της, τις συχνές ακολουθίες και Θ. Λειτουργίες, την εγκράτειά της μέσω της νηστείας των σαράντα ημερών και τη μετάνοια των ανθρώπων στην ιερά εξομολόγηση, προετοιμάζει κατάλληλα τους πιστούς να βιώσουν εκκλησιαστικά και συνειδητά αυτό το φιλάνθρωπο σχέδιο της Θείας Οικονομίας Του Θεού. Αληθινά Χριστούγεννα σημαίνει εσωτερική μεταμόρφωση του ανθρώπου, κάνοντας τις καρδίες μας με τα παραπάνω ταπεινές φάτνες για να σκηνώσει και να γεννηθεί ο ίδιος ο Χριστός.

 Eκτός όμως από την πνευματική αμιγή προετοιμασία για την εορτή των Χριστουγέννων, αναπτύχθηκαν κάποια ήθη και έθιμα στον ορθόδοξο χριστιανικό κόσμο, όπως π.χ. το στόλισμα καραβιού ή αργότερα δέντρου, τα παραδοσιακά γλυκίσματα, τραγούδια και χοροί, τα κάλαντα κ.ά. Ολα αυτά κινούνταν και κινούνται γύρω από την εορτή, χωρίς να αντικαθιστούν, όμως, το πρόσωπο του Χριστού, τον εκκλησιασμό των πιστών και τη Θεία Κοινωνία, και γι’ αυτό είναι ανεκτά από την Εκκλησία μας (κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις βέβαια).

 Ομως τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια, μέσω της τηλεόρασης, του κινηματογράφου, των βιβλίων, της παγκόσμιας και τοπικής αγοράς, αλλά κυρίως από συστηματικές προσπάθειες καθαρά εξωχριστιανικών δοξασιών και αιρέσεων, έχουμε μία σαφή τάση για εκκοσμίκευση και αποχριστιανικοποίηση των Χριστουγέννων. Από την άρρηκτη σύνδεση της εορτής με το πρόσωπο του ίδιου του Χριστού, έχουμε τη συστηματική εξαφάνιση ή αντικατάστασή του με τον Αγιο Βασίλειο της Σκανδιναβίας ή της COCA-COLA. Πλέον, όλοι μιλούν για το «πνεύμα των Χριστουγέννων», που είναι μία ευκαιρία για αγορά δώρων και εμπορικών προσφορών ή ολιγοήμερων εξωτικών διακοπών. Πρόκειται σαφέστατα για εμπορευματοποίηση της εορτής και μάλιστα η Κίνα και γενικότερα η Απω Ανατολή έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο εξαγωγής προϊόντων της «χριστιανικής αγοράς», με το παράδοξο οι περισσότεροι να μην είναι καν Χριστιανοί…!

Πλέον, όλοι μιλούν για το «πνεύμα των Χριστουγέννων», που είναι μία ευκαιρία για αγορά δώρων και εμπορικών προσφορών ή ολιγοήμερων εξωτικών διακοπών

Αλλοι προσεγγίζουν τα Χριστούγεννα σαν γαστριμαργικό γεγονός, μια ευκαιρία για εορταστικό οικογενειακό τραπέζι γεμάτο ειδικές λιχουδιές και μάλιστα όχι μετά τον εκκλησιασμό, αλλά σε ρεβεγιόν ξημερώνοντας η εορτή. Υπάρχει στην ατμόσφαιρα μια αίσθηση φιλανθρωπίας προς τα ιδρύματα από φορείς, συλλόγους και μεμονωμένους ανθρώπους, ακόμη και προς τους φτωχούς, όχι όμως με την έννοια της φιλανθρωπίας της Εκκλησίας «σου δε ποιούντος ελεημοσύνην μη γνώτω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου, όπως η σου η ελεημοσύνη εν τω κρυπτώ, και ο πατήρ σου ο βλέπων εν τω κρυπτώ αποδώσει σοι εν τω φανερώ» (Ματθ. 6, 3-4), αλλά με ιδιοτέλεια, ως καρπός μιας πρόσκαιρης συναισθηματικής κατάστασης, με έντονη διαφήμιση, για «το θεαθήναι τοις ανθρώποις», που ξεθωριάζει αμέσως μετά τις γιορτές.

Τέλος, άλλοι προσεγγίζουν «το πνεύμα των Χριστουγέννων» ως μια ευκαιρία να «το ρίξουν έξω» για διασκέδαση στις αναρίθμητες «χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις» που διοργανώνουν φορείς σε κοσμικές αίθουσες και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Στην πράξη, δηλαδή, τα Χριστούγεννα είναι η ευκαιρία για να ζήσει κάποιος την ευδαιμονία και όχι να κοιτάξει μέσα του να δει τι τον εμποδίζει για να σκηνώσει ο Χριστός μέσα του. Μια σαφή διαστροφή του σκοπού και της ύπαρξης της εορτής.

Ολες αυτές οι παραπάνω αποκλίσεις θα είχαν σταματήσει, αν είχαμε αναρωτηθεί ειλικρινά και ουσιαστικά, θέτοντας το εξής απλό ερώτημα: Πού είναι ο Χριστός σε όλα αυτά; Ομως μια τέτοια ερώτηση φέρνει μια απάντηση που οικονομικά είναι ζημιογόνα για όλους αυτούς που διαβρώνουν, πολεμούν και ταυτόχρονα πλουτίζουν από την εορτή! Για να είμαστε ειλικρινείς, όμως, την ευθύνη την έχουμε κυρίως εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, που παρασυρθήκαμε να μετατοπίζουμε την εορτή από το πρόσωπο του Χριστού, στη διακόσμηση του σπιτιού και του τραπεζιού μας…! Ευχόμαστε, λοιπόν, από καρδιάς: Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα, ορθόδοξα και χριστιανικά, κυρίως με ΧΡΙΣΤΟ!   

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ