Του  Πέτρου Βασιλειάδη, Ομότιμου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ

Η δίκη της Χρυσής Αυγής, την οποία η ελληνική δικαιοσύνη καταδίκασε ως εγκληματική οργάνωση, απέδειξε και στον πλέον ανυποψίαστο θρησκευόμενο σ’ αυτή τη χώρα, πως η ιδεολογία και η πρακτική των όποιων ναζιστικών μορφωμάτων βρίσκεται στον αντίποδα της χριστιανικής πίστεως. Έφερε όμως στην επιφάνεια και την αθέατη πλευρά του λόφου: το ζήτημα της πολύπαθης μονής Εσφιγμένου, αλλά και των υπόγειων διαδρομών μεταξύ των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής και της σχισματικής παλαιοημερολογίτικης σπείρας που συνεχίζει την κατάληψη του καθολικού της ιστορικής μονής της μετανοίας του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

Χρόνια τώρα τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, με δολοφονικές μάλιστα προθέσεις(χαρακτηριστική είναι και η εικόνα του αιμόφυρτου ιερομονάχου Γαβριήλ της κανονικής μονής) και την υποστήριξή τους μέχρι και πρόσφατα προς τους σχισματικούς καταληψίες των κτιρίων της μονής,αλλά και αντίστροφα, την υποστήριξη ανοιχτά από τον καταδικασθέντα σε κάθειρξη 20 ετών ψευτο-ηγούμενο Μεθόδιο. Η Χρυσή Αυγή μάλιστα κατέθετε επερωτήσεις τόσο στην Βουλή των Ελλήνων, όσο και στην Ευρωβουλή, περί δήθεν διώξεων μοναχών, μετείχε σε συλλαλητήρια που οργάνωναν οι καταληψίες του Μεθοδίου, ενώ και ο ίδιος μετείχε σε εκδηλώσεις των χρυσαυγιτών.

Τα σχετικά ρεπορτάζ για τις σχέσεις των δύο κακουργηματικά καταδικασθέντων πλέον (Χ.Α. και Μεθοδίου) για ευνόητους λόγους αποσύρθηκαν από τις επίσημες ιστοσελίδες της Χρυσής Αυγής («Γέροντας Μεθόδιος στην εκδήλωση της Χρυσής Αυγής» (14 Ιουλ 2018), «Ύψωσε το Εθνικό φρόνημα ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου» (7 Φεβ 2018), «H Χρυσή Αυγή στο πλευρό των διωκόμενων μοναχών της Ι. Μονής Εσφιγμένου» (1 Φεβ 2017),  «Αδιανόητη εξοντωτική ποινή 20ετούς κάθειρξης στον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου» (28 Ιαν 2017) κ.ά.

Ήρθε όμως η κραυγή αγωνίας του ηγουμένου της κανονικής Μονής Εσφιγμένου, αρχ. Βαρθολομαίου,να αναδείξει και την ευθύνη της Ελληνικής πολιτείαςπου αρνείται πεισματικά, αλλά και αντισυνταγματικά, να αποκαταστήσει την κανονική τάξη στον ευαίσθητο χώρο του Αγίου Όρους: «Ελπίζουμε σύντομα να νιώσουμε κι εμείς, ως μονή Εσφιγμένου και ως Άγιο Όρος, την ίδια δικαίωση με την εκτέλεση των τελεσίδικων αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

Να θυμίσω, ότι δέκα χρόνια τώρα η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις του δημοκρατικού τόξου έκαναν τα στραβά μάτια στην καταφανή ανομία των…Εξαρχείων του Αγίου Όρους. Έχω επανειλημμένα εκφράσει την θλίψη μου για την εσκεμμένη, απ’ ότι φαίνεται, άρνηση της επίσημης Πολιτείας να τηρεί τους νόμους και να εφαρμόσει τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης, αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους. Να παραδώσει δηλαδή τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στην κανονική αδελφότητα. Αντ’ αυτού η Ελληνική πολιτεία έχει μέχρι σήμερα επιλέξει την…ασυλία στους παρανομούντες, 

Η ιστορία πολύ σύντομα έχει ως εξής: Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 μπαίνουν στη Μονή Εσφιγμένου παλαιοημερολογίτες από την Πάτρα (μεταξύ των οποίων και ο Μεθόδιος) με απώτερο σκοπό την άλωση του Αγίου Όρους, προκειμένου να καταφέρουν ένα συντριπτικό πλήγμα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, που είχε αρχίσει μια προσπάθεια συμφιλίωσης μεταξύ των χριστιανών μέσω ενός ειλικρινούς και «επί ίσοις όροις» διαλόγου. Περί τα μέσα του ’70 τιμωρούνται οι επικεφαλής, και από το 1974 καμία πράξη διοίκησης (εκλογή, πρόσληψη μοναχών κλπ) δεν αναγνωρίζεται.

Επί διοίκησης Σταύρου Ψυχάρη γίνονται προσπάθειες συνεννόησης από την Ιερά  Κοινότητα  με τους μοναχούς, που είχαν ήδη κατορθώσει να προβούν στην ανάδειξη Μεθοδίου στην ηγουμενία, οι οποίες όμως  απέβησαν άκαρπες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα  την πλήρη αποκοπή της μονής, λόγω περαιτέρω σκλήρυνσης της στάσης της, όπως η παρεμπόδιση εισόδου σε αρμόδιες υπηρεσίες αρχαιολογίας κλπ.

Μετά την εκλογή του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάνει μια τελευταία, υπέρμετρα διαλλακτική, προσπάθεια, καλώντας τους να «επανέλθουν εις την κανονικήν τάξιν και στοργικήν αγκάλην της Μητρός Εκκλησίας, ης αναπόσπαστον κανονικόν τμήμα αποτελεί και η Ιερά (αυτών) Μετάνοια». Η απάντηση των εντός της Μονής υπήρξε αρνητική. Όλα αυτά αναφέρονται λεπτομερώς στη γνωμάτευση των Τρωϊάνου-Παπαστάθη-Καραγιαννακίδη,  και για τις νεότερες εξελίξεις στην επίσημη ιστοσελίδα της μονής.

Από το 1999 σε έγγραφα του Πατριαρχείου η Μονή χαρακτηρίζεται ως «εν σχίσματι τελούσα», κάτι που το Δεκέμβριο του 2002 η Σύνοδος του Πατριαρχείου ομόφωνα κατέταξε την μονή και επίσημα σε κατάσταση σχίσματος. Ακολούθησε, επίσης με ομόφωνη απόφαση, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, που διατάσσει την απέλασή τους από το Όρος, βάσει του Συντάγματος και του Καταστατικού του Αγίου Όρους.

Το 2003 εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση του Μεθοδίου περί ακυρώσεως της ανωτέρω ιεροκοινοτικής απόφασης, η οποία το 2005 απορρίπτεται. Σε  ερώτηση μάλιστα δημοσιογράφου «τί θα κάνετε αν απορριφθεί η αίτηση ακύρωσης», ο Μεθόδιος είχε απαντήσει: «ό,τι μας πει η Παναγία», αλλά μετά την τελική απόρριψή της ανακοίνωσε: «προς λύπην του Στ.Ε δεν αποχωρούμεν από τη μονή!», αποδίδοντας προδήλως την ευθύνη στην Παναγία!

Το 2005 η Ιερά Κοινότητα διορίζει νέα αδελφότητα. Έκτοτε εκδίδονται διάφορες καταδικαστικές αποφάσεις από την Ελληνική δικαιοσύνη κατά του Μεθοδίου και των συνεργατών του για την παράνομη κατάληψη της Μονής.  Το τραγικό είναι ότι παρά τις επίμονες πιέσεις της  Μονής, του Αγίου Όρους και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δεν εκτελείται η απόφαση περί απελάσεώς τους. Και όλα αυτά παρά την εμπεριστατωμένη και αντικειμενική ανάλυση των πραγμάτων του προέδρου της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκη κ. Βασιλείου Φλωρίδη στην από 25/6/2008 έκθεσή του προς τις πολιτικές, εκκλησιαστικές και δικαστικές αρχές για τους εθνικούς κινδύνους που εμπεριέχει η διαιώνιση του προβλήματος.

Πριν από 10 χρόνια, τον Απρίλιο του  2010, παρουσιάστηκε το πρόβλημα της Μονής Εσφιγμένου στη Θεσσαλονίκη. Τόσο εγώ, ως εκπρόσωπος τότε του Τμήματος Θεολογίας, όσο και ο νυν Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ως εκπρόσωπος της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, υποστηρίζαμε τα δίκαια της κανονικής Μονής Εσφιγμένου. Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος μάλιστα διατράνωνε πως «το κράτος υπολογίζει το πολιτικό κόστος στη Μονή Εσφιγμένου» (τίτλος και της εφημερίδας «Μακεδονία»). Εκεί παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και το πολυβραβευμένο θαυμάσιο ντοκυμαντέρ «ΕΙ ΕΧΕΙΣ ΚΑΡΔΙΑΝ, ΔΥΝΑΣΑΙ ΣΩΘΗΝΑΙ».  

Αρχές Ιουλίου του 2013 εκδίδεται νέα απόφαση ασφαλιστικών μέτρων για το αντιπροσωπείο (κονάκι) της Μονής στις Καρυές, από το οποίο εκτοξεύτηκαν οι μολότωφ, στην οποία ο Μεθόδιος αντιδρά με απειλές για ανατίναξη των πάντων, «Ορθοδοξία ή θάνατος» κλπ. Στις 29 Ιουλίου 2013, όταν έγινε απόπειρα εκτέλεσης από δικαστικό επιμελητή, με άνωθεν εντολή της πολιτείας η αστυνομία επιφυλάχτηκε  να συνδράμει στην εκτέλεσή της. 

Για τα γεγονότα αυτά τελικά τον Ιανουάριο 2017 καταδικάζεται ο Μεθόδιος σε 20ετή κάθειρξη. Ο Μεθόδιος διαδηλώνει ότι μόνο νεκρός θα βγει από τη Μονή. Για τρεις μήνες η  Αστυνομία δεν πάει να τον συλλάβει, παρά τα διαβήματα από την Ιερά Κοινότητα και την κανονική Μονή, που απλώς ζητούν από την πολιτεία, την μόνη βάσει του συντάγματος και του καταστατικού αρμόδια, εκτέλεση των αποφάσεων. Και λίγο αργότερα, αρχές Απριλίου, εισάγεται – κατά πρωτοφανή παραβίαση της πάγιας θέσης των δικαστηρίων – αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της ποινής, χωρίς να έχει ακόμη καθαρογραφτεί η απόφαση, και με τον Μεθόδιο να αρνείται να παραδοθεί. Δίνεται έτσι η εντύπωση πως εσκεμμένα επιλέχτηκε αυτή η τακτική, αφού ο Μεθόδιος δεν παραδίδεται, η Πολιτεία βάσει του νόμου υποχρεούται να τον συλλάβει, αλλά και για να τον συλλάβει πρέπει να γίνει επέμβαση στη Μονή, άρα ας του δώσουμε κατά παράβαση της έννομης τάξης αναστολή για να μη ταλαιπωρούμαστε!

 

Στις 20 Απριλίου του 2017  μετά την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης, έγινε δεκτή η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της 20ετούς κάθειρξης που είχε επιβληθεί στον ηγούμενο της παλαιάς αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου, για το επεισόδιο με τη ρίψη μολότοφ, τον Ιούλιο του 2013 κατά την προσπάθεια εκκένωσης του αντιπροσωπείου της Μονής, στις Καρυές Αγίου Όρους.

Την εποχή της προετοιμασίας της Αγίας και μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας η ιστοσελίδα «ΑΡΧΩΝ, Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Ενημέρωση» φιλοξένησε άρθρο μου για την πρωτοβουλία προσέγγισης των καταληψιών επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΛ με σκοπό την διοικητική επανένταξη των καταληψιών με την Ιερά Κοινότητα, ώστε να επανέλθει η διοικητική και λειτουργική επικοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που βέβαια απέτυχε παταγωδώς, εκθέτοντας και την πατριαρχική εξαρχία που επιστρατεύτηκε για το σκοπό αυτό. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και ο ψευτο-ηγούμενος Μεθόδιος. Είχα τότε κάνει λόγο για…αριστερο-δέξια, αλλά στην ουσία α-δέξιαςσε εκκλησιαστικά ζητήματα, κυβέρνηση.

Αλλά επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών επιχειρούσε να επαναφέρει την κατάσταση στη νομιμότητα, με τον υφυπουργό μάλιστα Κασίμη να ομολογεί ότι «η λύση του προβλήματος θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος», στο Άγιον Όρος κυκλοφορεί ευρύτατα η πληροφορία, ότι η μόνη απόπειρα επιβολής της τάξεως κατόπιν εισαγγελικής προτροπής με την μεταφορά στρατιωτικών μονάδων, όταν η κατάσταση είχε πλέον εκτραχυνθεί, απέτυχε αφού το άγημα διατάχτηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού να επιστρέψει στην βάση του, 500 μέτρα πριν φτάσει στη Δάφνη. Η παρούσα κυβέρνηση αποκατέστησε την νομιμότητα στα Εξάρχεια. Θα πράξει το ίδιο και στα…Εξάρχεια του Αγίου Όρους; Ένα ερώτημα, η απάντηση του οποίου θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της, αποδεικνύοντας ότι και η… «δεξιά του Κυρίου» τελικά είναι εξίσου α-δέξια σε εκκλησιαστικά ζητήματα.

Αναμφισβήτητα η ιστορική απόφαση της Ελληνικής δικαιοσύνης να εξαλειφθεί η γάγγραινα του Ναζισμού αποτελεί καμπή στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Θα παραμείνει όμως ημιτελής αν τα παρακλάδια του παραμείνουν ανέπαφα στον εκκλησιαστικό χώρο. Αν δηλαδή τα τάγματα εφόδου παραμείνουν παραμένουν ανέπαφα στο Άγιον Όρος, και οι τελεσίδικες αποφάσεις της δικαιοσύνης για τις καταλήψεις των κτιρίων της Μονής υπό την καθοδήγηση του ψευτο-ηγουμένου Μεθοδίου δεν εκτελεστούν. Ας σταματήσουν τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να αλληλοκατηγορούνται και να προσπαθούν να πιστωθούν την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης και ας επικεντρωθούν στην εξολόθρευση του ναζιστικού μορφώματα σε έναν χώρο, αν όχι ιερότερο του κοινοβουλίου, τουλάχιστον εξίσου σημαντικό. Σε άλλο άρθρο μου στο ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ, αλλά και παλαιότερη συνέντευξή μου, ανέλυσα και τον ύποπτο ρόλο των κοσμικών (συστημικών) ΜΜΕ.

Κλείνω με το σχόλιο του κορυφαίου συνταγματολόγου της χώρας και πρώην αντιπροέδρου της Ελληνικής κυβέρνησης καθ. Ευάγγελου Βενιζέλου, που είχε την καλοσύνη να μου καταθέσει εγγράφως: «Η κατάληψη του κτιρίου της Μονής Εσφιγμένου πλήττει βάναυσα και την εκκλησιαστική τάξη και το νομικό καθεστώς του Αγίου Όρους και την ελληνική έννομη τάξη. Η αδυναμία εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων πρέπει να μας προβληματίζει όλους. Η καταγγελόμενη στήριξη από την ‘Xρυσή Aυγή’ εντείνει τη ποινική διάσταση της υπόθεσης και ακυρώνει κάθε δήθεν θεολογικό ή εκκλησιολογικό επιχείρημα. Τα όργανα της Πολιτείας (της Ελληνικής και της Αγιωνύμου) οφείλουν να ενεργήσουν ώστε να πάψει να ασκείται βία επί θεσμών και μνημείων. Η εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων δεν συνιστά ούτε πρόκληση ούτε βία. Υπάρχουν πρακτικοί τρόποι. Συνιστά σεβασμό της δημοκρατικής νομιμότητας, του κράτους δικαίου. Μέσα στο οποίο λειτουργούν οι θρησκευτικοί θεσμοί και το Άγιο Όρος ως ιδιαίτερο καθεστώς με τις επιμέρους νομικές του οντότητες που υπάγονται όλες στην ελληνική έννομη τάξη».

 

ΦΩΣ  ΦΑΝΑΡΙΟΥ