Αρχική » Οι Πόντιοι του Κιλκίς τίμησαν τον Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο

Οι Πόντιοι του Κιλκίς τίμησαν τον Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο

από kivotos

Με σεβασμό τίμησαν οι Κιλκισιώτες Πόντιοι τη μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου, πολιούχου της Τραπεζούντας, πόλη στην οποία γεννήθηκε, έζησε, δίδαξε και μαρτύρησε ο Άγιος.  Έτσι με την ευκαιρία της εορτής του τελέστηκε μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, με τη συμμετοχή μελών του Συλλόγου Καρκινοπαθών ο “Άγιος Ευγένιος”, καθώς και εκπροσώπων Ποντιακών φορέων της πόλης όπως της Ένωσης Αργοναυτών.

Το θείο λόγο κήρυξε ο ποντιακής καταγωγής Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Θεοδωρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή του Αγίου λέγοντας χαρακτηριστικά: “Ο ποντιακός Ελληνισμός τίμησε και συνεχίζει να τιμά κάθε χρόνο τη μνήμη του πολιούχου του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου και να εμπέεται από την θαυματουργική του δράση. Οι πρόσφυγες πρόγονοί μας μετέφεραν την τιμή προς τον Άγιο και τη Μητέρα Ελλάδα. Σήμερα σε πολλά μέρη της πατρίδος μας, όπως στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, στην Δράμα, στην Ελευθερούπολη της Καβάλας, στην Ξάνθη και αλλού εορτάζεται ο Άγιος, Ιδιαίτερα όμως τα τελευταία χρόνια και στο Κιλκίς, την πόλη μας, με μπροστάρη τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Εμμανουήλ, αλλά και τον εορτάζοντα Σύλλογο Καρκινοπαθών του Νομού μας, ο οποίος φέρει το όνομά του και τον έχει ως προστάτη του, τιμούμε όλοι μαζί κάθε χρόνο τον Άγιο Ευγένιο”.

Και συνέχισε: “Αυτή η τιμή στο σύμβολο αυτό του Ποντιακού Ελληνισμού μας οδηγεί να δούμε πως μπορεί και γιατί πρέπει ο Άγιος Ευγένιος να λειτουργεί ως πρότυπο, ή πιο σωστά, ως ένα από τα πρότυπά μας. Τα πρότυπα αυτά που κάθε ημέρα η Αγία μας Εκκλησία προβάλει με τις εορτές και τις πανηγύρεις τους διότι το πρότυπο δηλώνει μια κίνηση, έναν δυναμισμό. Αυτή η κίνηση είναι η μίμηση του προτύπου. Και σε τι μας καλεί να τον μιμηθούμε ο Άγιος Ευγένιος; Αυτό που μας θυμίζει εναργώς ο βίος του Αγίου είναι η ξεκάθαρη αντίδραση στα δεσμά του ψεύδους, που ενδυόμενα έναν αληθοφανή μανδύα επιχειρούν να μας παρασύρουν στον όλεθρο και την καταστροφή. Αυτά τα δεσμά λοιπόν, αυτά τα είδωλα, μας καλεί ο Άγιος να σπάσουμε και να ελευθερώσουμε έτσι την ύπαρξη μας από τα βαρίδια της ψευτιάς του ολοκληρωτισμού και της αφομοίωσης”.  



Πηγή: www.kilkis-press.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ