«Ο Στάλιν και οι Σοβιετικοί στρατηγοί». Έτσι ονομάστηκε εικόνα ζωγραφισμένη κι αυτές των αγίων της Ορθοδοξίας που εμφανίστηκε σε πρόσφατη εκδήλωση στη Ρωσία και προκάλεσε σάλο! Το θέμα έγινε αντικείμενο συζήτησης στον χώρο του Διαδικτύου, άλλα και στα μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα η Αρχιεπισκοπή του Μπέλγκοροντ να αναγκαστεί να εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με την «εικόνα».

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανακοίνωση, στις 14 Μαΐου, στο πλαίσιο εκδήλωσης υπό την αιγίδα της Ένωσης Συγγραφέων της Ρωσίας, ο συγγραφέας και αρθρογράφος Alexander Prokhanov εμφάνισε εικόνα του Στάλιν περιστοιχισμένου από πολεμάρχους, την οποία πολλοί ονόμασαν αμέσως «εικόνα» εννοώντας τις βυζαντινές αγιογραφίες. Έγινε, μάλιστα, και κάποιου είδους «λιτανεία» στο πεδίο μάχης της Prokhorovka. Σημειωτέον πως η Μάχη της Prokhorovka υπήρξε η μεγαλύτερη μάχη τανκς στην ιστορία και έγινε στο Ανατολικό Μέτωπο, μεταξύ γερμανικού και σοβιετικού στρατού.

Η Αρχιεπισκοπή, η οποία αρνείται κάθε εμπλοκή, διευκρινίζει πως «αν και η εικόνα είναι ζωγραφισμένη με “εικονογραφικό ύφος”, για πολλούς λόγους, δεν μπορεί να θεωρηθεί εικονίδιο. Πρώτον, επειδή κανένας από τους εικονιζομένους, που αποτελούν ιστορικά πρόσωπα, δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των αγίων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Δεύτερον, κάποιοι από αυτούς εδίωξαν την Εκκλησία».

Αναλυτές υποστηρίζουν πως η «εικόνα» είναι ένα είδος μανιφέστου και μια απεικόνιση των ιδεών της λεγόμενης «πολιτικής θρησκείας», η οποία αντιτίθεται στην αποκαλυφθείσα θρησκεία και την Ορθόδοξη Εκκλησία.