Αρχική » Σαρακοστή: συνοδοιπορία προς το Πάθος και την Ανάσταση

Σαρακοστή: συνοδοιπορία προς το Πάθος και την Ανάσταση

από kivotos

«Η Μεγάλη Σαρακοστή, η οποία αρχίζει από της αύριον, αποτελεί περίοδο στοχασμού και περισυλλογής, ευκαιρία αποκοπής από τη διάσπαση του νου και απαλλαγής από το άγχος της καθημερινότητας. Κυρίως όμως αποτελεί πρόσκληση για συνοδοιπορία. Συνοδοιπορία με τον ίδιο το Χριστό στην πορεία του προς το Πάθος και την Ανάσταση. Αυτή η ταύτιση κοινής πορείας του πιστού με το Θεό της αγάπης, βεβαίως, δεν είναι συναισθηματικής φύσεως. Ο δρόμος της άσκησης και της ψυχικής κάθαρσης, τον οποίο υποδεικνύει η Εκκλησία μας δεν έχει τόσο περιορισμένο ορίζοντα. Τελικός σκοπός είναι η ριζική αλλαγή οπτικής γωνίας των πραγμάτων, η νοηματοδότηση των πράξεων και των σχέσεων μας, η μετάνοια ως βίωμα ενός διαφορετικού τρόπου ζωής»

Αυτά τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός κηρύττων τον θείο λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου Οινόης – Ορεστιάδος, όπου ιερούργησε την Κυριακή της Τυρινής, 13 Μαρτίου.

Και συνεχίζοντας συνεπλήρωσε «τελικό ζητούμενο της άπειρης φιλανθρωπίας του Θεού δεν είναι η ανθρώπινη καταδίκη, αλλά η απαλλαγή από τις συνέπειες της καταστροφικής αποστασίας και η ανακαίνιση της ανθρώπινης ύπαρξης, σύμφωνα με τις αρχικές προδιαγραφές της. Η απόλυτη διάκριση ανάμεσα στην αμαρτία και τον αμαρτωλό αποτελεί την πεμπτουσία του έργου και κυρίως του Πάθους του Χριστού στη γη. Συγχρόνως, αποτελεί και το κέντρο της θεολογίας, κυρίως όμως της ποιμαντικής δράσης της Εκκλησίας, που ο Ίδιος ίδρυσε και ζωοποιεί διαρκώς με τη μυστική παρουσία Του».

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Κατανυκτικό Εσπερινό της συγχωρήσεως στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, παρουσία του ιερού κλήρου και πολυπληθούς εκκλησιάσματος. Ανεγνώσθη ο Πατριαρχικός Κατηχητήριος Λόγος επί τη ενάρξει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και στο τέλος της ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος διάβασε την συγχωρητική ευχή και κατά το ειωθός κλήρος και λαός αντήλλαξαν συγχώρεση.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ