Αρχική » Ανάσταση από τις οκτώ το απόγευμα

Ανάσταση από τις οκτώ το απόγευμα

από kivotos

Tου π. Ευάγγελου Φεγγούλη, αντιπροέδρου του ΙΣΚΕ

 

Σε δύο και τρία χωριά θα τρέξουν για να τελέσουν τις Ακολουθίες του Επιταφίου και της Ανάστασης αρκετοί ιερείς της επαρχίας. Αυτό γίνεται προκειμένου ο εφημέριος που διακονεί σε μια ενορία να μπορέσει αυτές τις μεγάλες στιγμές της πίστεώς μας να εξυπηρετήσει και άλλα χωριά, που δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια να έχουν τον δικό τους παπά.

Έτσι, σε κάποια μικρά χωριά η Ακολουθία του Επιταφίου μπορεί να ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα και σε κάποιο άλλο στις 10 μ.μ., για να «βολευτούν» όλοι. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και με την Ακολουθία της Ανάστασης, με τον ιερέα της επαρχίας να λέει το πρώτο «Χριστός Ανέστη» στις 8 μ.μ. και να καταλήγει στο σπίτι του τις πρώτες πρωινές ώρες, μετά την αναστάσιμη θεία Λειτουργία, που θα τελέσει στο τελευταίο χωριό της διαδρομής.

Σε μια εποχή που η Εκκλησία ακούει πολλά και διάφορα αδίκως, καλείται κάτω από δύσκολες πραγματικά συνθήκες να παραμείνει όρθια και να συνεχίσει το έργο της. Αυτό όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τους ιερείς, τους άοκνους, ακούραστους εργάτες της πίστης μας, που δίνουν τον δικό τους αγώνα για να μη σταματήσει να χτυπά η καμπάνα ακόμη και στο πιο μικρό χωριό της πατρίδας μας.

Όπως γνωρίζουμε, όμως, η πρόσληψη ιερέων είναι ένα δύσκολο θέμα και τα κενά που υπάρχουν όλο και θα μεγαλώνουν.

Σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα που έχει ο ΙΣΚΕ, τα κενά των οργανικών θέσεων ξεπερνούν το 22% σε πανελλαδικό επίπεδο, με το ποσοστό να αγγίζει το 40% στην επαρχία, όπως π.χ. στην Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου, όπου 45 ιερείς θα κληθούν και φέτος να καλύψουν τις λατρευτικές ανάγκες τη Μεγάλη Εβδομάδα σε πάνω από 100 χωριά.

Στη δική μας περιοχή, του Δήμου Αγράφων, οι περισσότεροι ιερείς θα κάνουν τουλάχιστον δύο φορές Επιτάφιο τη Μεγάλη Παρασκευή, τόσο το πρωί, στην Αποκαθήλωση, όσο και το βράδυ. Αλλά και το Μεγάλο Σάββατο, οι πρώτες Αναστάσεις θα ξεκινήσουν σε κάποια χωριά από τις 8 μ.μ.

Εκείνο όμως που μας δίνει κουράγιο είναι ότι στο σύνολό τους οι αδελφοί κληρικοί δηλώνουν πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους όλων των χωριών, που αυτές τις Άγιες Ημέρες ξαναζωντανεύουν.

Ωστόσο, το όλο θέμα είναι πολύ σοβαρό και μας απασχολεί ως ΙΣΚΕ, χωρίς όμως να μπορούμε να δώσουμε λύσεις. Δυστυχώς η κατάσταση θα χειροτερέψει και σε βάθος μιας 15ετίας οι μητροπόλεις που σήμερα έχουν 100 ιερείς θα μείνουν με 50, εκ των οποίων οι περισσότεροι θα είναι και μεγάλης ηλικίας. Στη δική μας μητρόπολη, από τους 45 φοβάμαι ότι θα μείνουμε οι μισοί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ήδη με όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας, όπου ξεριζώθηκαν για διάφορους λόγους από τα χωριά μας ο πρόεδρος και ο δάσκαλος, μας έχει μείνει μόνο η Εκκλησία, που αντιστέκεται αντιμετωπίζοντας χίλια δυο προβλήματα. Αν λείψει και ο παπάς από τα χωριά μας, «κλάψ’ τα, Χαράλαμπε».

Αν όμως δεν αλλάξει η κατάσταση, η ελληνική Εκκλησία θα βρεθεί σε δύσκολη θέση σε μερικά χρόνια και τότε τα δεδομένα δύσκολα θα μπορούν να ανατραπούν. Οι άμισθοι κληρικοί είναι μια λύση, όμως με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα ο ήδη μικρός αριθμός των άμισθων συνεχώς μειώνεται και η λύση στο μείζον αυτό θέμα φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη. Παρά ταύτα, οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, κρατώντας, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, ακόμη τα χωριά μας ζωντανά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ