Αρχική » Η κυρία Ελένη Αρβελέρ και η εκκλησιαστική περιουσία

Η κυρία Ελένη Αρβελέρ και η εκκλησιαστική περιουσία

από kivotos

Του Γιώργη Μυλωνά

Μια προ τριετίας συνέντευξη της διακεκριμένης βυζαντινολόγου Ελένης Αρβελέρ για την εκκλησιαστική περιουσία και τις φορολογικές ελαφρύνσεις που απολαμβάνει η Εκκλησία άνοιξε έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης για το θέμα. Πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή συζήτηση για τη φορολόγηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, ιστοσελίδα ανέσυρε τη συνέντευξη, η οποία χρονολογείται πλέον από τον Οκτώβριο του 2012 (!), προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Εκκλησιαστικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ). Στη συνέντευξη αυτή, λοιπόν, η κ. Αρβελέρ ισχυρίζεται ότι η Εκκλησία έχει το 1/3 της Ελλάδας σαν περιουσία κι ότι δεν πληρώνει όλους τους φόρους που της αναλογούν. Χρησιμοποιεί, μάλιστα, ως παράδειγμα τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, που φέρεται να της έχει εκμυστηρευτεί ότι δεν θα γίνει ποτέ το Κτηματολόγιο, για να μην αποκαλυφθεί ότι τα «χαρτώα δικαιώματα», δηλαδή τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα της Εκκλησίας, δεν προκύπτουν από έγγραφα.

Με επιστολή της, η Εκκλησιαστική Υπηρεσία Οικονομικών απευθύνεται προσωπικά στην κ. Αρβελέρ, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, σκληρή γλώσσα. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι από το 1835 μέχρι σήμερα η Εκκλησία έχει δώσει το 96% της περιουσίας της, όπως διαπιστώνεται από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Και από το υπόλοιπο 4% που απέμεινε, τα 3/4 είναι δάση ή δεσμευμένες εκτάσεις. Γι’ αυτό η αξιοποιήσιμη εκκλησιαστική περιουσία σήμερα είναι ελάχιστη και δεν επαρκεί ούτε για τη μισθοδοσία των ιερέων!

Η ΕΚΥΟ προσκαλεί την κ. Αρβελέρ στο Συνοδικό Μέγαρο για του λόγου το αληθές, ενώ χαρακτηρίζει τη στάση της ότι όχι μόνο δείχνει άγνοια της αλήθειας, αλλά υποκρύπτει και συκοφαντία! «Είναι λυπηρό ότι η κ. Αρβελέρ λέγει μετά τον θάνατο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου ότι της είπε κάποια πράγματα, διότι τώρα εκείνος δεν μπορεί να απαντήσει αν είναι αλήθεια ή όχι αυτά τα οποία ισχυρίζεται η κ. Αρβελέρ ότι της είπε».

Και καταλήγει η ΕΚΥΟ ότι η αλήθεια είναι ακριβώς αντίθετη από αυτήν την οποία προπαγανδίζει η κ. Αρβελέρ. «Η Εκκλησία θέλει διακαώς να γίνει το Κτηματολόγιο, προκειμένου να πάψει επιτέλους το παραμύθι της τεράστιας εκκλησιαστικής περιουσίας και να αποδειχθεί ότι η περιουσία που έχει η Εκκλησία έχει πλήρεις τίτλους ιδιοκτησίας».

Θα πρέπει να προσθέσουμε εδώ ότι ο μακαριστός ήθελε πάντοτε να καταγραφεί ακριβώς ποια είναι η εκκλησιαστική περιουσία και προωθούσε σε κάθε ευκαιρία την έρευνά της. Είχε, δε, αναθέσει στον Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής π. Θωμά Συνοδινό να θέτει πιεστικά το θέμα αυτό στις επαφές του με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πέτρο Ευθυμίου, και τον υπουργό Χωροταξίας, Κώστα Λαλιώτη.

Η Εκκλησία θέλει διακαώς να γίνει το Κτηματολόγιο, προκειμένου να πάψει επιτέλους το παραμύθι της τεράστιας εκκλησιαστικής περιουσίας

Για την ιστορία, να πούμε ότι ο μακαριστός είχε απονείμει στη φημισμένη ακαδημαϊκό την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου, σε ειδική εκδήλωση στην Ιερά Σύνοδο (10/1/2006). Κατά την ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, αναζητώντας απάντηση στο ερώτημα πώς αντιλαμβανόμαστε σήμερα την ταυτότητά μας και ποια η σημασία της μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, επικαλέστηκε την τιμώμενη και είπε πως: «Η κ. Αρβελέρ διδάσκει την ενότητα του Ελληνισμού μέσα στους αιώνες. Στο έργο της καταδείχνει ότι χωρίς τη βάπτισή του στον Χριστιανισμό το ελληνικό πνεύμα δεν θα μπορούσε να είναι ο διαμορφωτής της Ευρώπης. Ο Χριστιανισμός είναι η δύναμις που έκανε τους λαούς της Δυτικής Ευρώπης να μετάσχουν σε μια κοινότητα, να ζήσουν την κοινότητα και να την έχουν ως ιδανικό, ακόμα κι όταν διεσπάσθησαν. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία είναι το πρώτο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κράτος που δίδαξε τους Ευρωπαίους ότι όχι μόνον η πολιτιστική, αλλά και η πολιτειακή τους ένωση είναι ιδεώδες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ