Αρχική » Σερβική Εκκλησία: Ζητάμε αναβολή της Μεγάλης Συνόδου

Σερβική Εκκλησία: Ζητάμε αναβολή της Μεγάλης Συνόδου

από kivotos

Και η Εκκλησία της Σερβίας ζητά αναβολή της Μεγάλης Συνόδου!

Συγκεκριμένα με επιστολή που έστειλε στον Οικουμενικό Πατριάρχη η Ιερά Σύνοδος του Σερβικού Πατριαρχείου και την υπογράφει ο Πατριάρχης Ειρηναίος επισημαίνει τα εξής ζητήματα:

1. Την αντίδραση και τις παρατηρήσεις που έχουν υποβάλλει διάφορες Ορθόδοξες Εκκλησίες σε κάποια  κείμενα που έχουν κατατεθεί ως βάση συζήτησης για την Σύνοδο.

2. Τις αποφασεις περί μη συμμετοχής των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Βουλγαρίας.

3. Τα προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων λόγω του ζητήματος του Κατάρ, όπως και τα προβλήματα μεταξύ των Πατριαρχείων Σερβίας και Ρουμανίας τα οποία είναι δύσκολο να επιλυθούν.

4. Η έλλειψη θέλησης από πλευράς Οικουμενικού Πατριαρχείου να συμπεριλάβει έστω μια από τις προτάσεις της Σερβικής Εκκλησίας στα θέματα της Συνόδου (αναφέρονται ενδεικτικά οι προτάσεις περί συζήτησης του αυτοκέφαλου, η αναγνώριση των Συνόδων απ τον 9ο έως το 14ο αιώνα ως οικουμενικών κ.α.)

Οπότε, το Πατριαρχείο Σερβίας με βάση όλα αυτά τα προβλήματα ζητά την αναβολή της Μεγάλης Συνόδου, αντιπροτείνοντας να γίνει η συνάντηση των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Κρήτη τις επόμενες μέρες, αλλά ως προσυνοδική σύσκεψη, η οποία θα βελτιώσει τα κεντρικά κείμενα και θα επιλύσει τις μεταξύ των Εκκλησιών διαφωνίες.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ