Αρχική » Έκθεση «Ιερά Γεωγραφία» στο Βυζαντινό Μουσείο

Έκθεση «Ιερά Γεωγραφία» στο Βυζαντινό Μουσείο

από kivotos

Έως τις 3 Ιουλίου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα παρουσιάζει το θρησκευτικό φαινόμενο, όπως το χαρακτηρίζουν οι υπεύθυνοι του μουσείου, που ξεκίνησε από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια και διαδόθηκε μετά την αναγνώριση του Χριστιανισμού και την ίδρυση των μεγαλοπρεπών ναών στην Ιερουσαλήμ και την Αγία Γη.

Μέσα από την έκθεση «Ιερά Γεωγραφία. Προσκυνητάρια των Αγίων Τόπων (17ος-19ος αι.)», ο θεατής μεταφέρεται στη νεότερη εποχή, όταν η ενεργός δράση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και των αγιοταφίτικων μετοχίων, σε συνδυασμό με τη συστηματοποίηση της ζητείας (προαιρετικής χρηματικής προσφοράς) συνέβαλαν στην άνθηση του προσκυνηματισμού.

Οι συντελεστές της έκθεσης αναφέρουν πως το συγκεκριμένο ταξίδι στους Αγίους Τόπους προβάλλεται μέσα από χειρόγραφα και έντυπα, εικονογραφημένα προσκυνητάρια, ταξιδιωτικούς οδηγούς δηλαδή, οι οποίοι απευθύνονται στους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Επιπλέον εκτίθενται χαρακτικά για την εικονογράφηση των προσκυνηταρίων του 18ου αιώνα, ώστε να οπτικοποιηθεί η πορεία του ταξιδιού του προσκυνητή στους Αγίους Τόπους, εντός και γύρω από την Ιερουσαλήμ.

Ο συλλέκτης Λαμπάκης

Ανάμεσα στα ενθυμήματα είναι και τα ζωγραφικά προσκυνητάρια των Αγίων Τόπων, ενώ παρουσιάζεται και η περιοδεία-προσκύνημα (1905) του Γεωργίου Λαμπάκη, ιδρυτικού μέλους της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (ΧΑΕ) και έφορος του μουσείου της. Ο Γ. Λαμπάκης συνέλεξε μάλιστα κάποια αντικείμενα χωρίς ιδιαίτερη αρχαιολογική σημασία (μαρμαροθετήματα δαπέδων, χώμα από τον ναό του Τιμίου Σταυρού, τριμμένο υπόχρισμα από τον τάφο της Αγίας Άννας στη Γεσθημανή, φύλλα ελιάς από το Όρος των Ελαιών κ.ά.), τα οποία ενέταξε στη συλλογή της ΧΑΕ. Η έκθεση συμπληρώνεται με το video της Ισραηλινής φωτογράφου Dafna Tal, το οποίο παρουσιάζει τον προσκυνηματισμό σήμερα με μια σύγχρονη ματιά στον ιερό κόσμο των Αγίων Τόπων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ