Αρχική » Εικόνες Ελλήνων προσφύγων στο κάστρο της Ναντ

Εικόνες Ελλήνων προσφύγων στο κάστρο της Ναντ

από kivotos

Της Λητώς Μησιακούλη

 

Σαρανταοχτώ έργα – κειμήλια των προσφύγων της Μικράς Ασίας του 1922 βρίσκονται αυτές τις μέρες στα εντυπωσιακά κάστρα των Δουκών της Βρετάνης, όπου στεγάζεται το Μουσείο Ιστορίας της Ναντ.

Συγκεκριμένα, τριανταεπτά εικόνες, ένα αντίγραφο της ψηφιδωτής εικόνας της Παναγίας και δέκα μικροαντικείμενα, πρωταγωνιστούν στην έκθεση «Icônes, Trésors de Réfugies / Εικόνες, Θησαυροί των Προσφύγων», που διοργανώθηκε από το Château de Ducs de Bretagne- Musée d’ Histoire de Nantes σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

«Η έκθεση έχει ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα σήμερα, σε μια εποχή που το προσφυγικό ζήτημα είναι πάλι επίκαιρο», υποστηρίζουν οι συντελεστές.

Εστιάζει στο θέμα των Ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας του 1922, την ανταλλαγή των πληθυσμών που προέβλεπε η Συνθήκη της Λωζάννης και τη μετεγκατάστασή τους σε νέους τόπους, (Ελλάδα – Γαλλία).

«Η Ιστορία ανασυντίθεται μέσα από αρχειακό υλικό και εκκλησιαστικά κειμήλια που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες όταν εγκατέλειπαν τις πατρίδες τους, τονίζοντας τη σημασία που είχαν αφενός στη θρησκευτική και κοινωνική ζωή τους και αφετέρου στον ρόλο των κειμηλίων ως ‘’συνδετικού κρίκου’’ μεταξύ των παλαιών και των νέων πατρίδων», προσθέτουν.

Το πολιτιστικό αυτό γεγονός αναμένεται να προσελκύσει πλήθος κόσμου, καθώς τόσο τα κάστρα όσο και το Μουσείο της Ναντ είναι πόλος έλξης για τουρίστες. Θα έχει διάρκεια έως και τις 13 Νοεμβρίου 2016.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ