Αρχική » Με λουκέτο κινδυνεύει το «Silver Alert Hellas»!

Με λουκέτο κινδυνεύει το «Silver Alert Hellas»!

από kivotos

Της Σοφίας Χρήστου

 

Η γραμμή ανεύρεσης ηλικιωμένων «Silver Alert Hellas», που λειτουργεί με τεράστια επιτυχία στη χώρα μας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Μη Κυβερνητικού, Εθελοντικού Οργανισμού «Γραμμή Ζωής» όπου υπάγεται, Γεράσιμο Κουρούκλη, βρίσκεται ένα βήμα πριν από το κλείσιμο, μιας και τα έσοδα από χορηγίες εταιρειών και δωρεές πολιτών, κυρίως λόγω της κρίσης, έχουν μειωθεί δραστικά.

Ο ίδιος, μιλώντας στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας», αναφέρει ότι «η “Γραμμή Ζωής” είναι εθελοντικός φορέας και αποτελείται από ανθρώπους της διπλανής πόρτας, οι οποίοι πληρώνουν μια συνδρομή 30 ευρώ τον χρόνο. Οι πόροι προέρχονται αποκλειστικά από δωρεές των συνανθρώπων μας και από χορηγίες εταιρειών. Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ κρατικής επιχορήγησης, αλλά και ούτε επιθυμούμε να πάρουμε… Στόχος μας είναι η κοινωνία, οι άνθρωποι που μας έχουν ανάγκη».

Το τελευταίο διάστημα ωστόσο το «Silver Alert Hellas»  αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα χρηματοδότησης. «Από ώρα σε ώρα φοβόμαστε μήπως μας κάνουν έξωση και βρεθούμε στον δρόμο! Χρωστάμε ενοίκια. Μακάρι να βρεθεί ένας χώρος κατάλληλος να μας στεγάσει. Το προσωπικό, επίσης, οκτώ άτομα (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ά.), είναι απλήρωτο μήνες, ενώ έχουμε να καλύψουμε και τα λειτουργικά έξοδα (ΔΕΗ, ενοίκια, εισφορές), καθώς και τα έξοδα μετακίνησης. Είμαστε μια οργάνωση, εν ολίγοις, με το χέρι στην τσέπη! … Το κενό που αφήνει η Πολιτεία έρχεται να το καλύψει μια ΜΚΟ. Η συνέχιση του έργου μας λοιπόν επαφίεται στην ευαισθησία των συνανθρώπων μας, οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν με δωρεές ή με εθελοντική βοήθεια», τονίζει ο ίδιος.

Από ώρα σε ώρα φοβόμαστε μήπως μας κάνουν έξωση και βρεθούμε στον δρόμο! Χρωστάμε ενοίκια. Μακάρι να βρεθεί ένας χώρος κατάλληλος να μας στεγάσει. Το προσωπικό, επίσης, οκτώ άτομα (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ά.), είναι απλήρωτο μήνες, ενώ έχουμε να καλύψουμε και τα λειτουργικά έξοδα (ΔΕΗ, ενοίκια, εισφορές), καθώς και τα έξοδα μετακίνησης

Φτώχεια, μοναξιά, ψυχολογικά προβλήματα…

Η Γραμμή Ζωής γεννήθηκε από μια ομάδα ανθρώπων που προβληματίστηκαν σχετικά με τις συνθήκες ζωής των ατόμων της λεγόμενης τρίτης ηλικίας. «Παρ’ ότι η οικογένεια αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς στην Ελλάδα, οι έρευνες παρουσιάζουν μια θλιβερή εικόνα: Φτώχεια, μοναξιά, ψυχολογικά προβλήματα, θύματα ληστειών-κακομεταχείρισης κ.ά. Ποια είναι η δική μας προσφορά απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους; Απέναντι στους παππούδες μας και στους γονείς μας, δηλαδή;», αναφέρει ο κ. Κουρούκλης. «Μπορεί κάποιος να χρειάζεται επειγόντως γιατρό. Ή να πρέπει να πάρει τα φάρμακά του ή απλώς να ζητά μια κουβέντα υποστήριξης. Εμείς είμαστε εδώ για όλα αυτά!».

 

Το πρόγραμμα Silver Alert

Το «Silver Alert Hellas» είναι το πρώτο συντονιστικό πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών για περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων που λειτουργεί σε χώρα της Ευρώπης και βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα εθνικό σύστημα δημόσιας κοινοποίησης και μετάδοσης πληροφοριών, που αφορά στην αναζήτηση ενήλικων αγνοουμένων, άνω των 65 ετών. Τη λειτουργία του προγράμματος έχει αναλάβει η «Γραμμή Ζωής», ενώ στη δραστηριότητα αυτή συμμετέχουν και πολλές κρατικές υπηρεσίες, σύλλογοι, εθελοντικές οργανώσεις και άλλοι φορείς. «Καθημερινά, δεκάδες ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας, κυρίως όσοι πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ (είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας), εξαφανίζονται και τίθεται σε κίνδυνο η ίδια τους η ζωή. Το “Silver Alert” ενεργοποιεί άμεσα τα αντανακλαστικά των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης, με σκοπό να μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος εντοπισμού. Αφίσες και μηνύματα στις φωτεινές επιγραφές των σταθμών μέσων μαζικής μεταφοράς και των μεγάλων οδικών αρτηριών, μηνύματα σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και στα social media βοηθούν στη γρηγορότερη ενημέρωση των πολιτών. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά».

Το «Κόκκινο Κουμπί» σώζει ζωές!

Μία από τις σημαντικότερες δράσεις της οργάνωσης είναι το «κόκκινο κουμπί», μια συσκευή τηλε-ειδοποίησης, που δίνει τη δυνατότητα στους ηλικιωμένους να επικοινωνούν άμεσα με το κέντρο της. «Η υπηρεσία Τηλε-ειδοποίησης – Κόκκινο Κουμπί δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν ανάγκη να επικοινωνούν άμεσα με το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων, αμφίδρομα και με ανοιχτή ακρόαση, πατώντας απλά το “κόκκινο κουμπί”. Οι ηλικιωμένοι το φορούν σαν ρολόι ή βραχιολάκι και μας ειδοποιούν όταν έχουν ανάγκη, 24 ώρες το 24ωρο και όλες τις ημέρες του χρόνου, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από τη θέση τους ή να επιλέξουν οποιονδήποτε αριθμό. Κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές κ.ά.), το οποίο έχει άμεση πρόσβαση στο ηλεκτρονικό αρχείο κάθε ηλικιωμένου, ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε ανάγκη ή επιθυμία του. Εργάζονται σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες τον χρόνο. Ακόμα και σε περίπτωση που ο ηλικιωμένος δεν είναι σε θέση να απαντήσει, η Γραμμή Ζωής ειδοποιεί και στέλνει την αναγκαία βοήθεια: συγγενικό πρόσωπο, εθελοντή γείτονα, ασθενοφόρο, Άμεση Δράση, Πυροσβεστική», λέει ο κ. Κουρούκλης.

Η «Γραμμή Ζωής» πρωτοπορεί παγκοσμίως και είναι το μοναδικό σωματείο που παρέχει την υπηρεσία δωρεάν στους ηλικιωμένους. «Σε όσα σπίτια μπήκαμε ανακαλύψαμε ότι έδωσε ανακούφιση. Το κόστος του είναι 360 ευρώ, όμως εμείς το δίνουμε εντελώς δωρεάν και εφ’ όρου ζωής! Μέχρι στιγμής το έχουμε διαθέσει σε 3.000 ηλικιωμένους, ενώ η λίστα αναμονής των ενδιαφερομένων όλο και μεγαλώνει…», προσθέτει.

 

Η Γραμμή SOS 1065

«Παρέχουμε στους ηλικιωμένους ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης μέσα από δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική από την Κοινωνική Υπηρεσία. Η Γραμμή SOS 1065 είναι στη διάθεση των ηλικιωμένων, ακόμα και για απλή κουβέντα, και οι κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι της Κοινωνικής Υπηρεσίας μας δίνουν τον εαυτό τους στην προσπάθεια αυτή». Ειδικότερα, η Γραμμή απευθύνεται σε ηλικιωμένους:

• που έχουν πέσει θύματα παραμέλησης ή και κακομεταχείρισης

• που έχουν πέσει θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης

• που έχουν πέσει θύματα ψυχικής, σωματικής ή και σεξουαλικής βίας

• που αντιμετωπίζουν προβλήματα, οικογενειακά ή και κοινωνικά,

• που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα παιδιά τους

• που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

 

Το πρόγραμμα «Εθελοντής Γείτονας»

«Ο “Εθελοντής Γείτονας” είναι ακριβώς ο καλός φίλος που σπάει την απομόνωση των ηλικιωμένων που έχουν ανάγκη. Η προσφορά του ξεκινάει με την απλή συντροφιά για ορισμένες ώρες ενισχύοντας το αίσθημα της ασφάλειας και της σιγουριάς στον ηλικιωμένο, που δεν είναι πια μόνος. Κάνει δηλαδή απλά, καθημερινά πράγματα. Παρέα, ψώνια, πίνει καφέ μαζί του κ.λπ. Πάντα μας ενημερώνει ο Εθελοντής, πατώντας το κουμπί, πότε πήγε και πότε έφυγε από τον ηλικιωμένο», λέει ο κ. Κουρούκλης.

Η διαδικασία για να γίνει κάποιος «Εθελοντής Γείτονας» είναι πολύ απλή. «Αρκεί μια επικοινωνία μαζί μας και η εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα, για να κλειστεί το πρώτο ραντεβού για την αξιολόγηση του εθελοντή από τους ψυχολόγους και τους κοινωνικούς λειτουργούς της ΜΚΟ. Αφού σκιαγραφηθεί το γενικό του προφίλ και κριθεί κατάλληλος, ο εθελοντής εντάσσεται στο πρόγραμμα. Η εκπαίδευσή του περιλαμβάνει μια γενική ενημέρωση για τη “Γραμμή Ζωής” και μια ειδική ενημέρωση για το πρόγραμμα του “Εθελοντή Γείτονα” και τη λειτουργία του. Ενημερώνεται για τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του προγράμματος, όπως π.χ. ότι η επικοινωνία του με τον ηλικιωμένο γίνεται μόνο μέσω της ΜΚΟ και όχι απευθείας και ότι απαγορεύεται η ανάληψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας σχετικά με τον ηλικιωμένο χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και συνεννόηση με τη “Γραμμή Ζωής”. Ενημερώνεται, επίσης, για συνήθεις ασθένειες ή ανάγκες των ηλικιωμένων, όπως κατάθλιψη, Αλτσχάιμερ, ανάγκη για συντροφιά κ.ά., καθώς και για τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει συμμετέχοντας στο πρόγραμμα. Το επόμενο βήμα είναι η ενεργή ένταξη του εθελοντή στο πρόγραμμα, με την εξεύρεση ενός ηλικιωμένου που έχει ανάγκη εξυπηρέτησης από το πρόγραμμα και διαμένει κοντά στην κατοικία του εθελοντή.

Στη συνέχεια, σε συνεργασία με τον “Εθελοντή Γείτονα”, ανάλογα με τον χρόνο που μπορεί να διαθέσει, ορίζονται οι ημέρες και οι ώρες επισκέψεών του στον ηλικιωμένο, με σκοπό τη συντροφιά ή την προσφορά βοήθειας σε προγραμματισμένες δραστηριότητες του ηλικιωμένου».

 

Τράπεζα αίματος

Η «Γραμμή Ζωής» έχει επεκτείνει την αφιλοκερδή προσφορά της και στο πεδίο της εθελοντικής αιμοδοσίας. «Σε συνεργασία με νοσοκομεία καταφέραμε να συγκεντρώσουμε 270 φιάλες αίμα, οι οποίες και διατίθενται σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που έχουν ανάγκη». Όμως, όπως τονίζει ο κ. Κουρούκλης, πέρα από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οργανισμός, δεν υπάρχει στο κτίριο όπου στεγάζεται η «Γραμμή Ζωής», στην Πλατεία Καραϊσκάκη, η κατάλληλη υποδομή. «Είναι πολλά τα προβλήματα στο υπάρχον κτίριο. Είναι παλιό και δεν έχουμε τους κατάλληλους χώρους», λέει. Οπως επισημαίνει, «αν ζητήσεις αίμα για ένα παιδί, αμέσως θα τρέξουν 1.000, ενώ αν είναι για ηλικιωμένο, θα πάνε εκατό».

 

Στήριξε κι εσύ…

Για περισσότερες πληροφορίες για να γίνετε εθελοντές και να στηρίξετε με τον δικό σας τρόπο το έργο της «Γραμμής Ζωής» μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.lifelinehellas.gr.

 

 

Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε για το «Silver Alert»

Για να ζητήσουμε την ενεργοποίηση του «Silver Alert Hellas» σε περίπτωση εξαφάνισης ηλικιωμένου, θα πρέπει να «συντρέχει» κάποιο από τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:

• Η ηλικία του εξαφανισθέντος (65+).

• Ο ηλικιωμένος να πάσχει από τη νόσο Alzheimer ή συναφείς διαταραχές.

• Σαφείς ενδείξεις ότι ο ηλικιωμένος βρίσκεται σε κίνδυνο (π.χ. λόγω αδυναμίας λήψης φαρμάκων σημαντικών για την υγεία ή τη ζωή του).

• Υποψίες που να δηλώνουν πιθανή μεταφορά του ηλικιωμένου από τρίτους σε άλλη περιοχή από αυτή της διαμονής του.

• Ο ηλικιωμένος να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την υγεία του.

• Ο ηλικιωμένος να έχει τάση να κάνει κακό στον εαυτό του.

Αφού υπάρχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, χρειάζεται να καταρτιστεί ένας φάκελος με τα εξής δικαιολογητικά:

• Βεβαίωση δημοτικής ή άλλης δημόσιας Αρχής από όπου να φαίνεται η συγγένεια και ο βαθμός της.

• Αντίγραφο της δήλωσης εξαφάνισης που έγινε σε οποιοδήποτε Αστυνομικό Τμήμα της χώρας.

• Βεβαίωση από τον θεράποντα ιατρό του εξαφανισθέντος σχετική με την κατάσταση της υγείας του και τον βαθμό επικινδυνότητας από υστέρηση λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων.

• Υποβολή του ειδικού πληροφοριακού εντύπου για «Silver Alert» της ΜΚΟ «Γραμμή Ζωής».

• Πρόσφατη φωτογραφία του εξαφανισθέντος.

• Υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου ότι τα στοιχεία του εξαφανισθέντος είναι πραγματικά και ορθά.

• Υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου ότι αποδέχεται και αναλαμβάνει την ευθύνη για την δημοσιοποίηση της φωτογραφίας και των λοιπών στοιχείων του εξαφανισθέντος.

Αφού ετοιμαστεί ο φάκελος, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δημιουργείται η μακέτα με τη φωτογραφία του εξαφανισθέντος, προκειμένου να σταλεί στα ΜΜΕ. Για να αντιληφθεί κάποιος πόσο σημαντική είναι αυτή η υπηρεσία, αρκεί να κοιτάξει τα στατιστικά.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ