Το απόγευμα της Παρασκευής, 26 Αυγούστου, ο κ. Τέρενς  Κουΐκ, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ της Ελλάδος, επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως στις εορτές των Εγκωμίων και της Κοιμήσεως τής Θεοτόκου.

Τον κ. Κουΐκ δέχθηκε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος μετά Πατέρων Αγιοταφιτών.

Ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τον κ. Κουΐκ για την διαθρησκειακή κατάσταση στα Ιεροσόλυμα, περί τού εξισορροπητικού και ειρηνευτικού ρόλου τού Πατριαρχείου και περί τού επιτελουμένου έργου, που έχει την προσωπική συμπαράσταση του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, της ανακαινίσεως τού Κουβουκλίου τού Παναγίου Τάφου.

Ο Τέρενς Κουίκ δήλωσε σχετικά με τις εργασίες αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου:

«Οι εργασίες για την αναστήλωση στο κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, προχωρούν με απόλυτη συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα που έχει καθοριστεί, έτσι ώστε να έχουν ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2017, πολύ πριν από το Πάσχα και την Αφή του Αγίου Φωτός.

Οι εργασίες γίνονται από κλιμάκιο καθηγητών και τεχνικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με επικεφαλής την καθηγήτρια, Τόνια Μοροπούλου.

Για την αποκατάσταση στο κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου, έχει δείξει προσωπικό ενδιαφέρον, δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει επισκεφτεί δύο φορές το Πατριαρχείο εδώ στα Ιεροσόλυμα".

"Δεν είμαι πρόχειρος να δώσω όλες τις λεπτομέρειες για τη συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης στο πολύ σημαντικό αυτό έργο, αλλά αυτό που γνωρίζω είναι ότι από τις αρχές καλοκαιριού στην ομάδα Μοροπούλου εντάχθηκαν δύο Συντηρητές, που έστειλε ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό".

Ο κ. Κουίκ είπε ότι επισκέφθηκε το εργοτάξιο, όπου η κ. Μοροπούλου του εξήγησε τις "τεράστιες δυσκολίες του εγχειρήματος, που γίνεται πέτρα - πέτρα, κομμάτι - κομμάτι, καθώς ο χρόνος και η διάβρωση είχαν «φουσκώσει» το κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου, με άμεσο κίνδυνο την πλήρη κατάρρευσή του, καθώς και τα εξωτερικά σιδερένια υποστυλώματα που είχαν βάλει οι Άγγλοι το 1948, ήταν ζήτημα αν θα άντεχαν, μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια."

Ο κ. Θεόφιλος παρακάλεσε τον κ. Κουίκ να μεταφέρει στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, "τις άπειρες ευχαριστίες του, για τα όσα πράττει η ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά, στο εγχείρημα του Παναγίου Τάφου".

Ο κ. Κουίκ είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πατριάρχη, συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα, Χρήστο Σοφιανόπουλο, και τον Γενικό Διευθυντή του Γραφείου του Υφυπουργού, Κώστα Μειμάρη.

Επισκέφτηκε, επίσης, ορισμένα από τα μοναστήρια των Αγίων Τόπων, όπως του Αγίου Γερασίμου Ιορδανίτη, του Προφήτη Ελισσαίου και το Μοναστήρι του Σαραντάριου Όρους στην περιοχή της Ιεριχούς.

"Σε όλα τα μοναστήρια, όπου κυματίζει η ελληνική σημαία, άκουσα και από τους λιγοστούς μοναχούς, αλλά και από τους προσκυνητές, το ίδιο μήνυμα: Ό,τι εδώ, στους Αγίους Τόπους σε όλα τα μοναστήρια της Ορθοδοξίας, «χτυπάει» η καρδιά της Ελλάδας. Είναι συγκινητικό να βλέπεις ολόκληρες ομάδες προσκυνητών, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την Ρωσία, την Ρουμανία, την Ουκρανία, την Σερβία", δήλωσε ο κ. Κουίκ μετά τις επισκέψεις του, προσθέτοντας "εντυπωσιακή και η σκηνή που έζησα, Αιθίοπες προσκυνητές να βαφτίζονται χριστιανοί στον Ιορδάνη ποταμό".

Τέλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον νέο Πρέσβη της Ελλάδας στο Ισραήλ, Κωνσταντίνο Μπίκα.