Αρχική » Εσπερινός και λιτανεία του Αγίου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο

Εσπερινός και λιτανεία του Αγίου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο

από kivotos

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε κι εφέτος η μνήμη τού μεγάλου Πατρός και διδασκάλου της Εκκλησίας μας αγίου Αλεξάνδρου, αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, προστάτη της πόλεως τού Παλαιού Φαλήρου.
Προσκεκλημένοι από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών ήταν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος και Ελασσώνος κ. Χαρίτων.

Τό απόγευμα στις 7, την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, ο οποίος και κήρυξε τον θείο Λόγο.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε αρχικά στο ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έζησε και έδρασε ο άγιος Αλέξανδρος. Ως Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως διακρίθηκε γιά τήν αγιότητα τού βίου του, την αγάπη του για την Εκκλησία και την υπεράσπιση τού γνήσιου ορθόδοξου ήθους. Οι Άγιοι, κατά τον Μέγα Βασίλειο, είναι εικόνες έμψυχοι, ζωντανή πραγματικότητα, πού μάς δείχνουν τον δρόμο προς την αγιότητα. Ο άγιος Αλέξανδρος αποτελεί ζωντανή παρουσία αγιοσύνης. Είναι απόστολος, μάρτυρας, όσιος και ομολογητής. Γι’ αυτό η Εκκλησία τιμά τούς Αγίους, οι οποίοι έλαβαν τον στέφανο της δόξης από τον Κύριο. Υποδεικνύουν σε όλους μας ότι σκοπός της ζωής μας αποτελεί η αγιοσύνη, πού είναι σιωπή και πράξη. Αυτό είναι το μήνυμα για εμάς σήμερα: ο αγιασμός μας, η σωτηρία τού ανθρώπου. Και ο αγιασμός είναι θαύμα τού Θεού, όχι ανθρώπινο κατόρθωμα. Άς παρακαλούμε, λοιπόν, τον άγιο Θεό ώστε νά βρισκόμαστε στον δρόμο τού αγιασμού.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό, συγχοροστατούντων τών Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, παρέστησαν ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Διονύσιος Χατζηδάκης, τα μέλη τού Δημοτικού Συμβουλίου και μεγάλο πλήθος λαού. Παρέστησαν, εκτός των Εφημερίων τού Ιερού Ναού, και πολλοί Ιερείς από όλες σχεδόν της Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεώς, και από όμορες Μητροπόλεις.

Μέ τό πέρας τού Πανηγυρικού Εσπερινού και με τη συνοδεία της μπάντας και τού αγήματος τού Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιερής Εικόνας τού Αγίου Αλεξάνδρου και τού τιμίου του Λειψάνου, διερχομένων διά τών οδών Αγίου Αλεξάνδρου – Ναϊάδων – Αιόλου – Αλκυόνης.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ