Αρχική » Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στον “ομφαλό” της Αφρικής

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στον “ομφαλό” της Αφρικής

από kivotos

Την Κυριακή 16η Οκτωβρίου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικὴς κ.κ. Θεόδωρος, συνεχίζοντας την ποιμαντική του επίσκεψη στην Τανζανία και συγκεκριμένα στην Ιερὰ Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως, χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία στον Ιερὸ Ναὸ Ευαγγελισμοὺ της Θεοτόκου της Αρούσας.

Η Αρούσα είναι μια πολυπολιτισμική πόλη και πρωτεύουσα της ομωνύμου περιφερείας στα βόρεια σύνορα της Τανζανίας με την Κένυα, με πληθυσμὸ περίπου ενα εκατομμύριο. Η πόλη θεωρείται ως η αδιαμφισβήτητη πρωτεύουσα της Ανατολικής Αφρικής (East African Community) (Τανζανία, Ουγκάντα, Κένυα, Μπουρούντι, Ρουάντα και σύντομα Δημοκρατία του Κογκό και Αιθιοπία). Η πόλη φιλοξενεί τα κεντρικά Δικαστήρια της Ανατολικὴς Αφρικής.

Ο Μακαριώτατος έτυχε θερμὴς υποδοχὴς απὸ τον οικείο Μητροπολίτη Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριο και τους κληρικοὺς της Μητροπόλεως, τον Επίτιμο Πρόξενο της Κύπρου στην Αρούσα κ. Γεώργιο Μαυρουδή και τον Πρόεδρον της Πανταγκανικὴς κ. Δημήτριο Ματθαιάκη.

Στον κατάμεστο απὸ πιστοὺς Ιερὸ Ναὸ του Ευαγγελισμοὺ, ο Μακαριώτατος με μεγάλη συγκίνηση αναφέρθηκε στους Έλληνες που πρωτοήρθαν στην Αρούσα στις αρχὲς του προηγούμενου αιώνα και στα επιτεύγματά τους, όπως την ανέγερση του διεθνοὺς φήμης Ελληνικού Εκπαιδευτηρίου «Άγιος Κωνσταντίνος» το 1951, και το οποίο λειτουργεί ανελλιπώς μέχρι σήμερα, με κύριο ευεργέτη και δωρητὴ τον Χρήστο Γαλανό και του οποίου οι απόφοιτοι σήμερα είναι όλοι διαπρεπεὶς επιστήμονες, διεσπαρμένοι σε κάθε γωνιά της γης.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκε στην εκ Κρήτης οικογένεια των, Αλεξάνδρου και Μιχαὴλ Ροδουσάκη, οι οποίοι το 1953 ανήγειραν εις μνήμην των γονέων τους Ιωάννου και Αργυρής τον περίλαμπρο Ιερὸ Ναὸ του Ευαγγελισμού στην Αρούσα, αλλὰ και στον αείμνηστο πρώτο Ιεραπόστολο της περιοχής Αρχιμανδρίτην Νικόδημο Σαρίκα, ο οποίος κοιμήθηκε το 1941 και το μνήμα του βρίσκεται στην Τάγκα. Ο Μακαριώτατος τιμώντας την 14ην επέτειο της εις Επίσκοπον Χειροτονίας του Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Δημητρίου, του ευχήθηκε κάθε αγαθὸ απὸ τον Θεὸ προς ενίσχυση της Αρχιερατικὴς του Διακονίας και στην κοινότητα εδώρησε Σταυρὸ ευλογίας.

Να σημειωθεὶ ότι εδὼ, στην πόλη της Αρούσας πρωτοήλθαν, στις αρχὲς του περασμένου αιώνα, οι Έλληνες, περίπου 100 οικογένειες, που ασχολούνταν κυρίως με την καλλιέργεια του καφὲ και του σχοινιού. Είναι χαρακτηριστικὸ δε ότι, στην πλατεία της πόλεως βρίσκεται ο πύργος ο οποίος θεωρείται ως ο «Ομφαλὸς» της Αφρικὴς διότι η πόλη βρίσκεται στο κέντρο της Αφρικὴς, εφόσον η απόσταση Αρούσας-Καΐρου είναι ίση με την απόσταση Αρούσας-Κέϊπ Τάουν.

Ο Μακαριώτατος, απὸ την ημέρα της ενθρονίσεώς του οραματίστηκε την πόλη της Αρούσας ως το Ιεραποστολικὸ Κέντρο της Ανατολικὴς Αφρικὴς, με Θεολογικὴ Ακαδημία γιὰ τους μελλοντικοὺς ιερείς, κατηχητές και δασκάλους, όπου να υπάρχει και το κεντρικό τυπογραφείο που θα εκδίδει τα βιβλία λατρείας και Ορθοδόξου κατηχήσεως.

Το μέλλον της Ορθοδοξίας εδώ διαγράφεται λαμπρὸ με το έλεος και τη χάρη του Θεοὺ.

Το πρωὶ της επόμενης ημέρας ο Μακαριώτατος με τη συνοδεία του Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Δημητρίου, επισκέφθηκε το Ελληνικὸ Σχολείο του Αγίου Κων/ντίνου, όπου φοιτοὺν 680 μαθητὲς Δημοτικοὺ, Γυμνασίου και Λυκείου, και όπου έτυχε θερμὴς υποδοχὴς υπὸ των μαθητὼν και καθηγητὼν. Το σχολείο αυτὸ, που ανήκει στη Ελληνικὴ Πανταγκανικὴ Κοινότητα, είναι το μεγαλύτερο στην Αφρικὴ Ελληνικὸ Σχολείο μετὰ το Σαχέτι της Νοτίου Αφρικὴς, όπου οι μαθητές του προέρχονται απὸ διάφορες χώρες και τους παρέχεται υψηλοὺ επιπέδου εκπαίδευση.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ