Της Λητώς Μησιακούλη

 

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες συλλεκτών. Μία, όμως, που χαρακτηρίζεται από τις πιο ιδιαίτερες, είναι εκείνη των Συλλεκτών Βίβλου.

Ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες σπάνιων εκδόσεων της Βίβλου, γνωστός κυρίως για την ιδιοκτησία της «Study Bible», υπήρξε o θεολόγος και συγγραφέας Charles Caldwell Ryrie (1925-2016).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, στις 5 Δεκεμβρίου 2016, θα βγει για πρώτη φορά σε δημοπρασία το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του, που αποτελείται από χειρόγραφα της Βίβλου τα οποία χρονολογούνται από τον 10ο έως τον 19ο αιώνα. Πρόκειται για μια από τις πιο σπουδαίες ιδιωτικές συλλογές στον κόσμο, που αποτελείται από διακόσιες και περισσότερες σπάνιες ή πρώιμες εκδόσεις.

 

Εκτιμήσεις

Στην κορυφή των εκτιμήσεων είναι μια ιταλική χειρόγραφη έκδοση της Βίβλου στα λατινικά, που χρονολογείται τον 13ο αιώνα. Οι ειδικοί του οίκου έδωσαν τιμή εκτίμησης μεταξύ 150.000 και 250.000 δολαρίων!

Ανάμεσα στα φαβορί είναι και ένα χειρόγραφο με ψαλμωδίες στα ελληνικά (Benton), το οποίο έχει εκτιμηθεί από 50.000 έως 80.000 δολάρια.

Το συλλεκτικό ενδιαφέρον αναμένεται να ξυπνήσουν και δύο φύλλα που σώθηκαν από τη Βίβλο του Γουτεμβέργιου, που είχε τυπωθεί το 1454 και αποτελούσε την πρώτη έκδοση μαζικής παραγωγής, αλλά και το καλύτερο σε ποιότητα και τεχνική εκτύπωσης βιβλίο που είχε βγει τότε. Οι τιμές της εκτίμησής τους κυμαίνονται από 50.000 έως 70.000 δολάρια.

Ωστόσο, το πιο ακριβό κομμάτι της χειμερινής δημοπρασίας είναι μια χειρόγραφη έκδοση της Νέας Διαθήκης από τον John Wycliffe, που είχε δημιουργηθεί στην Αγγλία το 1430. Η αξία του αναμένεται να αγγίξει από 500.000 έως 800.000 δολάρια!

Όπως πληροφορεί ο οίκος Sotheby’s, ο Ryrie ήταν άριστος θεολόγος και καθηγητής στο Calvary Bible College, στο Westmont College και στο Caim University. Η συλλογή του χτίστηκε με πολύ μεράκι και μελέτη, γι’ αυτό και έχει προγραμματιστεί περιοδεία των σπάνιων αυτών εκδόσεων. Τα φαβορί θα εκτεθούν τον Νοέμβριο στο Λονδίνο, στο Σικάγο και στη Νέα Υόρκη, όπου και θα δημοπρατηθούν.

«Ο πατέρας μας μοιραζόταν ένα κομμάτι από την τεράστια του συλλογή με συλλέκτες και εμπόρους βιβλίων, καθώς και με υπευθύνους βιβλιοθηκών. Ξέρουμε, όμως, ότι θα του έδινε μεγάλη ικανοποίηση να ταξιδέψει η συλλογή του και να βρει θέση ανάμεσα σε άλλες συλλογές από ανθρώπους εξίσου αφοσιωμένους και παθιασμένους με αυτό το χόμπι», δήλωσαν οι κληρονόμοι του Charles Ryrie, με αφορμή την επερχόμενη δημοπρασία.