Αρχική » Εντυπωσιακή συναυλία βυζαντινής μουσικής στις Βρυξέλλες

Εντυπωσιακή συναυλία βυζαντινής μουσικής στις Βρυξέλλες

από kivotos

Υπό την αιγίδα της Ευρωβουλευτού της Ελλάδας κας Μαρίας Σπυράκη και την συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου, σε κεντρικό Ναό των Βρυξελλών, έλαβε χώρα συναυλία ελληνικής βυζαντινής μουσικής την 8 Φεβρουαρίου 2017.

Στη συναυλία συμμετείχαν δύο χορωδίες από την Ελλάδα. Η ανδρική βυζαντινή χορωδία ¨”Τρόπος”, απαρτιζόμενη από δέκα μέλη υπό τη διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Αγγελίδη, από την Αθήνα, και η γυναικεία χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Θεσσαλονίκης “Κασσιανή”, υπό την διεύθυνση της κας Μαρίας Χαραλαμπίδου. 

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας αναφερόμενος στην ιστορία και την εξέλιξη της βυζαντινής μουσικής, η οποία είναι κυρίως εκκλησιαστική αλλά ταυτόχρονα αφορά και την ελληνορθόδοξη παράδοση.

Συνεχάρη την κα Σπυράκη για την πρωτοβουλία και την διοργάνωση, ενώ ευχαρίστησε τις δύο χορωδίες που υπεβλήθησαν στον κόπο να ταξιδέψουν από την Ελλάδα στο Βέλγιο προκειμένου να μεταφέρουν ήχους και μουσική της ελληνικής βυζαντινής παράδοσης. 

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι χορωδίες με πρώτη τον “Τρόπο”, η οποία απέδωσε ύμνους που αφορούσαν την εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου και το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου όπως την υμνούν και τη μεγαλύνουν οι βυζαντινοί υμνογράφοι της Εκκλησίας μας. 

Ακολούθησε η “Κασσιανή”, η οποία απέδωσε τραγούδια διαφόρων Ελλήνων συνθετών, και με ζωντάνια και παλμό μετέφερε το ακροατήριο νοητά στην Ελλάδα τις ομορφιές της. 

Την εκδήλωση έκλεισε η διοργανώτρια κα Σπυράκη, η οποία ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα για τη συμπαράσταση και τη συνδιοργάνωση, τις δύο χορωδίες για το υπέροχο πρόγραμμα που παρουσίασαν και την ελληνική παροικία στις Βρυξέλλες που ανταποκρίθηκε στο μεγάλο αυτό καλλιτεχνικό γεγονός. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός του Επιχώριου Μητροπολίτου, ο Διευθυντής του Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος παρά τη Ε.Ε. Πανιερώτατος Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος, ο Διευθυντής του Γραφείου της Εκκλησίας της Κύπρου παρά τη Ε.Ε. Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος, η Πρέσβυς της Ελλάδος στο Βέλγιο κα Γαλαθιανάκη, ο τέως Υπουργός κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος και πλήθος κόσμου.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ