Αρχική » Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κλήρος

Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κλήρος

από kivotos

Του Πρωτοπρεσβύτερου Γεώργιου Βαμβακίδη, Γεν. Αρχ. Επιτρόπου Ι.Μ. Ζιχνών και Νευροκοπίου

 

Ίσως πολλοί αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί μας κληρικοί δεν έχουν πληροφορηθεί για τις αλλαγές που προέκυψαν από 1ης/1/2017 και αφορούν τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά τους θέματα. Έτσι τους ενημερώνουμε για μερικές από τις αλλαγές αυτές, που έχουν τεθεί σε ισχύ από την παραπάνω ημερομηνία.

Από 1ης/1/2017 καταβάλλονται πλέον στον νέο ασφαλιστικό φορέα, στον οποίο υπάγονται και οι κληρικοί, ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) για κύρια σύνταξη, ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη και για τα πρόσωπα του Ν. 4387/ΦΕΚ Α’85/12-05-2016, περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 4, πρόσωπα που υπάγονταν μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους στο ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου. Η καταβολή αυτή γίνεται και για τους κληρικούς και όλους τους υπαλλήλους των λεγομένων Εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, οι οποίοι βέβαια μέχρι την ημέρα λειτουργίας του νέου ασφαλιστικού φορέα υπάγονταν σε καθεστώς ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό του Δημοσίου και τους γίνονταν κανονικά κρατήσεις υπέρ αυτών.

Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται βάσει των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου κληρικού, όπως αυτές ισχύουν και καταβάλλονται από τη μισθοδοσία των κληρικών και αποδίδονται στον ΕΦΚΑ μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, με όλη τη σχετική διαδικασία που ίσχυε μέχρι την ημέρα που δημοσιεύτηκε ο Νόμος 4387/2016.Το ποσοστό ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται στο 6,67% μηνιαίως. Επίσης, με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ ο νόμος προβλέπει ΑΠΔ για όλους τους εργαζομένους, δηλαδή και για όλους τους κληρικούς, χωρίς όμως να γνωρίζουμε ακόμη τις πρακτικές λεπτομέρειες. Ενδεχομένως να χρειαστεί ο αριθμός μητρώου ασφαλισμένου ΙΚΑ για όλους τους κληρικούς. Πάντως, για οποιαδήποτε ενέργεια καλό είναι οι κληρικοί να ενημερώνονται ασφαλέστερα και πληρέστερα από τα αρμόδια πρόσωπα των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων.

Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι εκφράζουν ενστάσεις, ακόμη και ιερωμένοι, γιατί ενδιαφερόμαστε τόσο πολύ για τα μισθολογικά και ασφαλιστικά θέματα των κληρικών, ενώ έπρεπε οι κληρικοί να ασχολούνται μόνο με τα πνευματικά, αφού δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Μπορεί μεν να μην συγκαταλέγονται οι κληρικοί στους λεγομένους δημοσίους υπαλλήλους του κράτους, αλλά στους δημοσίους λειτουργούς, δεν παύουν όμως να είναι άνθρωποι της αυτής κοινωνίας και, πέρα από το ποιμαντικό και πνευματικό τους καθήκον, το οποίο και πρώτιστα υπηρετούν, έχουν και αντιμετωπίζουν τα ίδια καθημερινά, οικονομικά, οικογενειακά και άλλα προβλήματα, όπως αντιμετωπίζει ο κάθε άνθρωπος, ο κάθε οικογενειάρχης, ο κάθε εργαζόμενος αυτού του τόπου.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε, ακόμη και αυτοί οι αδελφοί μας κληρικοί, που πολλές φορές εκφράζουν ενστάσεις για την ασχολία μας με τα ως άνω θέματα, απολαμβάνουν κανονικότητα τον μισθό που τους παρέχει το κράτος, χωρίς ουδείς εξ αυτών να τον αρνείται και να τον επιστρέφει πίσω ως υλικό προϊόν. Βέβαια, για να μην ξεχνιόμαστε, το κράτος μισθοδοτεί τους κληρικούς ως αντάλλαγμα για όλα όσα κατά καιρούς έχει πάρει από την Εκκλησία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ