Αρχική » Ρόδου Κύριλλος: “Οι λαοί θέλουν να ζουν ειρηνικά”

Ρόδου Κύριλλος: “Οι λαοί θέλουν να ζουν ειρηνικά”

από kivotos

Στη Μαίρη Ορφανίδη

 

«Έργο κομβικής λειτουργίας και σημασίας, το οποίο εξύψωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τόνισε την παγκοσμιότητα της Ορθοδοξίας και δημιούργησε τις προϋποθέσεις να ακουστεί η φωνή της σε όλα τα επίπεδα» χαρακτηρίζει ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος την προσπάθεια που καταβάλλει επί 25 χρόνια ο κ. Βαρθολομαίος. Ο ιεράρχης σε συνέντευξή του στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» υποστηρίζει επίσης -με αφορμή τις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο- ότι οι δύο λαοί θέλουν να ζήσουν ειρηνικά.

 

Τελευταία ζούμε στιγμές έντασης στο Αιγαίο. Πώς, κατά τη γνώμη σας, μπορούν να έρθουν πιο κοντά οι δύο λαοί, ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα;

Τα υφιστάμενα προβλήματα με την γείτονα δεν είναι προβλήματα των λαών μας. Οι λαοί μας θέλουν να ζουν ειρηνικά και ξέρουν να ζουν μαζί. Το διαπιστώνουμε όταν πηγαίνουμε εκεί και ερχόμαστε σε επαφή με τους ανθρώπους. Το ίδιο ομολογούν και εκείνοι ερχόμενοι σε μας. Να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε συνείδηση ότι δεν ζούμε απέναντι, αλλά δίπλα, και να σεβαστούμε την αυτοσυνειδησία και την ιστορία μας.

 

Σημαντική είναι η συμβολή της Εκκλησίας στη στήριξη των εμπερίστατων συνανθρώπων μας. Τι πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει ως μητρόπολη για τον σκοπό αυτό;

Σε επίπεδο Μητροπόλεως, μέσα από τις δραστηριότητες του Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, προωθούνται δράσεις που στοχεύουν στην ανακούφιση των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, όπως διανομή τροφίμων από το Κοινωνικό Παντοπωλείο «Η Μέριμνα», οικονομική ενίσχυση φοιτητών, απόρων και ασθενών, αγορά φαρμάκων, παροχή παιδικού δεκατιανού σε μαθητές σχολείων, φιλοξενία αστέγων σε ξενοδοχεία και ανταπόκριση σε πολλές άλλες περιστασιακές ανάγκες ανθρώπων που απευθύνονται στην Εκκλησία. Το ίδιο συμβαίνει και σε επίπεδο ενοριών, μερικές από τις οποίες έχουν διοργανώσει συσσίτια, τα οποία, μαζί με το συσσίτιο του Δήμου Ρόδου, καλύπτουν τις υπάρχουσες ανάγκες στην πόλη μας.

 

Εφέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από τότε που τα ηνία της Ορθόδοξης Εκκλησίας ανέλαβε ο κ. Βαρθολομαίος. Πώς θα χαρακτηρίζατε το έργο του;

Έργο ρηξικέλευθα δημιουργικό και ιστορικό στη ζωή του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ορθοδόξου Εκκλησίας, σε καιρούς που τα πάντα κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλούς οραματισμούς, μεγάλους στόχους, μεθοδικό προγραμματισμό, τολμηρές πρωτοβουλίες, πρωτοποριακές ενέργειες και πλουραλιστικές δράσεις. Έργο κομβικής λειτουργίας και σημασίας, το οποίο εξύψωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τόνισε την παγκοσμιότητα της Ορθοδοξίας και δημιούργησε τις προϋποθέσεις να ακουστεί η φωνή της σε όλα τα επίπεδα. 

 

Στην Αθήνα πολύς θόρυβος γίνεται τον τελευταίο καιρό με την ανέγερση τζαμιού. Στη μητρόπολή σας υπάρχει μουσουλμανικό στοιχείο και πώς αντιμετωπίζονται οι λατρευτικές τους ανάγκες;

Στη Ρόδο υπάρχουν τζαμιά από τους χρόνους της Οθωμανικής κυριαρχίας. Ένα από αυτά βρίσκεται σε λειτουργία και καλύπτει τις λατρευτικές ανάγκες των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας και των άλλων μουσουλμάνων που τα τελευταία χρόνια έχουν εγκατασταθεί στο νησί μας. Κατά την περίοδο του Ραμαζανίου και άλλων μεγάλων μουσουλμανικών εορτών, όταν εξαιτίας της μεγάλης προσέλευσης δεν επαρκεί ο χώρος του, δίδεται σε λειτουργία και δεύτερο τέμενος. Για τις απρόσκοπτη κάλυψη των λατρευτικών αναγκών της μειονότητας υπάρχει μόνιμος μουσουλμάνος θρησκευτικός λειτουργός (χότζας), διορισμένος σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους της ελληνικής Πολιτείας.

 

Αν και η Εκκλησία έχει αγκαλιάσει τα προσφυγόπουλα, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι αντιδρούν. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει από δω και πέρα;

Ό,τι έχει να κάνει με το παιδί πρέπει να αντιμετωπίζεται με απέραντο σεβασμό και ευαγγελική αγάπη. Αν προσέξουμε τα μάτια και αν εισδύσουμε στα βλέμματα των παιδιών του πολέμου, πρώτα θα κλάψουμε. Χρειάζεται, βέβαια, δύναμη για να κλάψεις, αλλά, κλαίγοντας, θα λάβεις την πληροφορία για το «δέον γενέσθαι». Τον πόνο τον αντιμετωπίζεις αληθινά όταν ξέρεις και μπορείς να πονάς για τον πόνο του άλλου.

 

Πλησιάζοντας στο χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασής Του θα θέλαμε το δικό σας μήνυμα.

Δεν έχω κάποιο δικό μου μήνυμα. Θα επαναλάβω το διαχρονικό που εκκλησιαστικά και Ορθόδοξα θα διασαλπίσουμε και εφέτος. Να συγχωρήσουμε και να αγαπήσουμε. «Συγχωρήσωμεν πάντα τη αναστάσει και αλλήλους περιπτυξώμεθα». Και να ανανεώσουμε υπαρξιακά την βεβαιότητα της πίστεως μας ότι το φως που ανέτειλε από τον Πανάγιο Τάφο δεν μπορεί κανένα σκοτάδι του κόσμου τούτου να καλύψει, όσο βαθύ και τρομερό και αν φαίνεται.

 

 

Ποιος είναι

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Κογεράκης) γεννήθηκε στην Κουμάσα Μονοφατσίου Ηρακλείου (Δήμου Γόρτυνας) στις 2 Ιουλίου 1964.

Τις εγκύκλιες σπουδές του περάτωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στον κλάδο της Λειτουργικής.

Με υποτροφία του ιδρύματος PRO ORIENTE, σπούδασε Καθολική Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Graz της Αυστρίας (Karlsuniversitat).

Μοναχός εκάρη στην παλαίφατο και ιστορική Μονή της Αγκαράθου (17/2/1991) από τον τότε Ηγούμενο Γεννάδιο Σταυρουλάκη. Από τον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Τιμόθεο χειροτονήθηκε Διάκονος την 23η Φεβρουαρίου 1991 και Πρεσβύτερος την 16η Αυγούστου 1995. Την ίδια ημέρα έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Υπηρέτησε ως Αρχιδιάκονος του αοιδίμου Μητροπολίτου Αυστρίας κ. Μιχαήλ (1991-1995).

Διετέλεσε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης (1995-2000) και Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού αυτής (1996-2000).

Tο έτος 2000 ονομάστηκε από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Τιμόθεο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Την 20ή Απριλίου του έτους 2004 εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Ρόδου και χειροτονήθηκε την 25η του ιδίου μήνα (Κυριακή των Μυροφόρων) στην Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ