Αρχική » Μαρωνείας Παντελεήμων: «Σωτήρια λύση για την Ελλάδα το Άγιον Όρος»

Μαρωνείας Παντελεήμων: «Σωτήρια λύση για την Ελλάδα το Άγιον Όρος»

από kivotos

Στην Ελλάδα της σύγχρονης οικονομικής αλλά και ηθικής κρίσης, το Άγιον Όρος στέκεται αγέρωχο, φωτίζοντας με το φως της Ορθοδοξίας όλους τους Έλληνες. Βιώνοντας τη μοναστική ζωή, αντιλαμβάνεται κανείς την πνευματική δύναμη που κρύβει.

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων είναι συχνός επισκέπτης του Άθω. Έχει βιώσει τη μοναδική αυτή δύναμη που προσφέρει το ιερό αυτό σημείο της Ορθοδοξίας στον προσκυνητή και ο Σεβασμιώτατος τονίζει πως το Άγιον Όρος θα πρέπει να αποτελέσει ένα παράδειγμα για τη ζωή μας. «Είναι ευλογία για την Ελλάδα», λέει ο Μητροπολίτης Παντελεήμων, αναλύοντας τις σκέψεις του, και παράλληλα δηλώνει πεπεισμένος πως, εξαιτίας του Άθω η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ζωντανή, παρά τις προσπάθειες ορισμένων για το αντίθετο.

 

Σεβασμιώτατε, τι συμβολίζει το Άγιον Όρος για την Ορθοδοξία;

Το Άγιον Όρος είναι η απάντηση στο σύγχρονο πρόβλημα της ζωής του ανθρώπου. Η Εκκλησία και η Ορθοδοξία έχει ως λύση στην κρίση τη ζωή της, και μάλιστα έτσι όπως εκφράζεται από τον μοναχισμό. Η ζωή των μοναχών αποτελεί απάντηση σε όλη αυτή την κατάσταση που βιώνει ο άνθρωπος. Να θέλει πολλά, αλλά στην ουσία να μην έχει τίποτα.

 

Πολλοί δεν αντιλαμβάνονται την προσφορά του στη χώρα μας.

Το Άγιον Όρος είναι ευλογία για την Ελλάδα, για τον τόπο μας, για τη Μακεδονία και τη Θράκη, που γειτνιάζουν, και από πνευματικής πλευράς, γιατί εκεί καταφεύγουν οι άνθρωποι. Πηγαίνουν με άλγος ψυχής και φεύγουν αναπαυμένοι και ξεκούραστοι. Στο Άγιος Όρος ο άνθρωποι βρίσκουν όχι μόνο τον Θεό, τον οποίον μπορούμε να συναντήσουμε και μέσα στη ζωή μας και στην καθημερινότητά μας, αλλά εκεί θέλγονται αλλά και πείθονται, βλέποντας τη ζωή των πατέρων και των μοναχών.

 

Πώς μπορούμε να παραδειγματιστούμε ως ελληνισμός από το Άγιον Όρος;

Πρέπει να αντιληφθούμε πως είναι ό,τι προβάλλει η Ορθοδοξία και ο τόπος μας, την Ελλάδα. Αν η Ελλάδα δεν πεθαίνει και στέκεται στα πόδια της και την τελευταία στιγμή ο Θεός δίνει λύσεις, είναι γιατί έχει στα σπλάχνα της το Άγιον Όρος. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά είναι κάτι που το πιστεύω. Ας μη λησμονούμε τις ακατάπαυστες προσευχές των πατέρων που βρίσκονται εκεί.

 

Θυμάστε την πρώτη φορά που βρεθήκατε στον Άθω;

Βεβαίως. Ήμουν παιδί, ήμουν μαθητής της Α΄ Γυμνασίου, και είχα επισκεφθεί πέντε μοναστήρια. Από τότε, πολλές φορές και ως ιερέας και τώρα ως αρχιερέας, δοξάζω τον Θεό και την Κυρία Θεοτόκο που μας ευλογεί και μας επιτρέπει να το επισκεπτόμαστε.

 

Τέλος, για όσους δεν το έχουν επισκεφθεί, ποια προτροπή θα τους δίνατε;

Θα έρθει η ώρα τους. Όταν εκείνη η στιγμή φτάσει, θα το καταλάβουν. Θα τα οικονομήσει έτσι η Χάρις του Θεού που τη σωστή στιγμή θα το επισκεφθούν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ