Του Πάνου Ευαγγέλου

 

«Η Εκκλησία δεν είναι κόμμα». Το μήνυμα αυτό έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος προς όλους εκείνους οι οποίοι το τελευταίο διάστημα τον κατηγορούν για παρεμβάσεις.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Επωνύμως» της ΕΡΤ1 και τον Βασίλη Ταλαμάγκα, μίλησε για όλους και για όλα εμμένοντας στις καθαρές σχέσεις.

«Η Εκκλησία δεν είναι κόμμα» και, επομένως, «είναι αναγκαία η συνεργασία - χωρίς στήριξη οικονομική, δεν μπορεί να γίνει το πνευματικό έργο όπως απαιτεί η εποχή μας».

Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, υπάρχει επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, όπως και με όλους τους προηγούμενους, ώστε να λύνονται όλα τα προβλήματα.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη κόντρα με την κυβέρνηση για τα θρησκευτικά είπε πως υπάρχει ένα καλό κλίμα, τονίζοντας πως τώρα διατηρεί καλές σχέσεις με τον νυν υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου.

«Είναι ένας άνθρωπος που μπορείς να συζητήσεις». Μιλώντας για το μάθημα των Θρησκευτικών, σημείωσε πως «τα πράγματα μέχρι τώρα έχουν δείξει μια καλή πορεία», ωστόσο συμπλήρωσε πως πρέπει να υπάρχει ισότητα ως προς τις αποφάσεις και σε σχέση με τις άλλες θρησκείες. «Θα έρθει η κυβέρνηση τώρα και να πει στους Έλληνες μουσουλμάνους πώς να διδάσκεται το Κοράνι. Ή στους καθολικούς ή τους Εβραίους;», αναρωτήθηκε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να ισχύουν τα ίδια για όλους. Παρά τις ενστάσεις, όμως, παραδέχτηκε ότι για το μάθημα των Θρησκευτικών έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις και πως το θέμα έχει κλείσει για το βιβλίο των Θρησκευτικών του δημοτικού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την Ευρώπη, τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν βλέπω σήμερα μια Ευρώπη αλληλεγγύης, αλλά βλέπω κάθε μέρα περισσότερο και φανερότερα την Ευρώπη της εκμετάλλευσης. Θα πρέπει οι βάσεις αυτής της Ευρώπης να ξαναπάνε από το σημείο της αφετηρίας, από εκεί όπου ξεκίνησε, με τις ίδιες σκέψεις και τον ίδιο σκοπό».

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος απέστειλε και συλλυπητήριο τηλεγράφημα για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης στο Μάντσεστερ, είπε: «Η τρομοκρατία είναι μια από τις χειρότερες επιπτώσεις του πολέμου». Ενώ υποστήριξε πως «πρέπει να δούμε και την άλλη πλευρά, ποιοι είναι αυτοί που οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους να γίνουν τρομοκράτες».

Για το περιβόητο θέμα της περιουσίας της Εκκλησίας υπογράμμισε πως «χωρίς στήριξη οικονομική, δεν μπορεί να γίνει το πνευματικό έργο όπως απαιτεί η εποχή μας». Για το θέμα αυτό, είπε πως έχει καταθέσει πρόταση για την αξιοποίησή της προς όφελος του λαού, ξεκαθαρίζοντας πως η Εκκλησία  πρέπει να είναι ελεύθερη και οικονομικώς ανεξάρτητη».

Για το μουσουλμανικό νεκροταφείο ο κ. Ιερώνυμος είπε πως η Εκκλησία της Ελλάδος δεν είναι αντίθετη και πως ήδη έχει παραχωρήσει χώρο για την κατασκευή του σε δική της έκταση στο Σχιστό.

Τέλος, για το προσφυγικό ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε για ακόμα μία φορά ότι «Εμείς βλέπουμε τους πρόσφυγες σαν ανθρώπους που έχουν ανάγκη», εκφράζοντας την άποψη ότι ο προορισμός τους θα πρέπει να είναι η πατρίδα τους.

Ωστόσο, δεν έκρυψε την ανησυχία του για  τα φαινόμενα εκμετάλλευσης που έχουν παρατηρηθεί σε πολλές περιοχές, χωρίς, όμως, να αναφέρει λεπτομέρειες. τονίζοντας με νόημα: «Μήπως και οι πρόσφυγες έγιναν ένα κομμάτι εκμετάλλευσης του ανθρώπου;».