Αρχική » Κέρδισαν… τα Θρησκευτικά και ο διάλογος

Κέρδισαν… τα Θρησκευτικά και ο διάλογος

από kivotos

Του Πάνου Ευαγγέλου

 

Μια μεγάλη νίκη πέτυχε η Εκκλησία της Ελλάδος στο μάθημα των Θρησκευτικών, αφού παρά τις ακραίες φωνές -όπως τόνισε και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος-, «το υλικό μαθητείας, που θα αποτελέσει τα βιβλία τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από το σχολικό έτος 2018-2019, πριν τυπωθεί θα τεθεί εις την διάθεσιν της Εκκλησίας για την απαιτουμένη δογματική παρακολούθηση».

Όπως είπε, απευθυνόμενος προς τους ιεράρχες, ξεκαθάρισε ότι τελικά έγιναν δεκτές οι παρεμβάσεις, οι προτάσεις, καθώς και οι τρεις απαράβατοι όροι της Εκκλησίας: υποχρεωτικότητα, ορθόδοξος προσανατολισμός, διατήρηση ονόματος των Θρησκευτικών στο υλικό διδασκαλίας.

Αυτή η εξέλιξη δεν άρεσε στον υπουργό Παιδείας, ο οποίος ξεπέρασε τα όρια μιλώντας «ακροδεξιά». «Ούτε την ίδια την Εκκλησία ούτε την ενότητα του λαού βοηθάει ο από καιρού εις καιρόν αναμηρυκασμός του θέματος εκ μέρους της, για λόγους αυτοδικαίωσης ή για να εξημερώσει την ισχυρή στους κόλπους της Ιεραρχίας “Ακροδεξιά του Κυρίου”».

Στον κ. Φίλη απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου κ. Χάρης Κονιδάρης, ο οποίος δήλωσε :«Καλό θα είναι ο κ. Φίλης να αναγνώσει προσεκτικά την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου προς την Ιεραρχία και να επικοινωνήσει σχετικά με τον νυν υπουργό Παιδείας».

Εκτός των αλλαγών που καταργήθηκαν (π.χ. τα τραγούδια του Σαββόπουλου, της Rihanna και του Άσιμου), ο κ. Ιερώνυμος χαρακτήρισε θετική τη δέσμευση του νυν υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος δεσμεύθηκε προσωπικά πως «εάν κάτι προκύψει προβληματικό, είμαστε έτοιμοι οι δύο πλευρές να το αντιμετωπίσουμε».

Στην εισήγησή του προς την Ιεραρχία για το μάθημα των Θρησκευτικών ο Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ ανέφερε:

«Κατά την διεξαγωγήν του Διαλόγου, η Επιτροπή επέμεινε εις την βάσιν των τριών θεμελιωδών αρχών, ήτοι: α) της υποχρεωτικότητος του μαθήματος των Θρησκευτικών, β) της διατηρήσεως των ωρών διδασκαλίας αυτού, και γ) της διασφαλίσεως του Ορθοδόξου Προσανατολισμού αυτού, όπως και εις την διατήρησιν του υφισταμένου νομικού και θεσμικού πλαισίου του Μαθήματος των Θρησκευτικών, καθώς και της ονομασίας “Θρησκευτικά”.

Υπήρξαν ρητές διαβεβαιώσεις τόσον του κ. Υπουργού, όσον και του Προέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), σε όλες τις συναντήσεις, ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα ως προς την υποχρεωτικότητα του Μαθήματος των Θρησκευτικών, τις ώρες διδασκαλίας του και την ονομασία του, ενώ θα παραμείνει στον κορμό των μαθημάτων στη Β’ και Γ’ Λυκείου, χωρίς να γίνει επιλεγόμενο».

 

Πιο συγκεκριμένα:

– Αφαιρέθηκαν όσα αφορούσαν άλλες θρησκείες και παρέμειναν μαζί με τον Χριστιανισμό και οι άλλες δύο μονοθεϊστικές αβρααμικές θρησκείες (Ιουδαϊσμός και Ισλάμ), ενώ, όπως θα φανεί και στις διορθώσεις, στο επισυναπτόμενο Παράρτημα, έγιναν και περαιτέρω τροποποιήσεις.

– Τα Σύμβολα των άλλων θρησκειών μεταφέρθηκαν στη ΣΤ’ Δημοτικού και, μάλιστα, αναφέρονται επιγραμματικά. Δεν έχουμε εις βάθος εξέταση, αλλά επιφανειακή αναφορά συμβόλων.

Στη Γ’ και Δ’ Δημοτικού σε ποσοστό 8% έχουμε αναφορά σε αβρααμικές παραδόσεις, στην Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού παρέχονται στοιχειώδεις πληροφορίες από ανατολικές παραδόσεις (Ινδουισμό – Βουδισμό), ενώ η διαχείριση του ζητήματος των θρησκειών στο Δημοτικό γίνεται στη βάση της απλής πληροφόρησης, ενώ η εις βάθος εξέταση γίνεται σε μεγαλύτερες τάξεις, όπως φαίνεται και από τους Φακέλους Μαθητού.

 

Όπως ανέφερε ο κ. Εφραίμ, καταργήθηκαν:

– Ένα ινδιάνικο παραδοσιακό παραμύθι («Ο Άνεμος») για τον Άνεμο που απήγαγε την όμορφη κόρη ενός Ινδιάνου φύλαρχου.

– Οι στίχοι από το τραγούδι «Ο Μπαγάσας» του Νικόλα Άσιμου (1997, «Ρε μπαγάσα! Περνάς καλά εκεί πάνω…», Η «Συννεφούλα» (1966) του Διον. Σαββόπουλου.

– Οι στίχοι από το τραγούδι «Umbrella» (2007) της Rihanna.

 Στο πλαίσιο νοηματοδοτήσεως της έννοιας «Διάλογος» δίδεται μια γελοιογραφία του «Economist» για τους θρησκευτικούς πολέμους: Σε ένα πεδίο μάχης γεμάτο ερείπια και νεκρούς ένας επιζών αναφέρει «Όλα ξεκίνησαν με μια διαφωνία ποιανού ο Θεός ήταν πιο ειρηνικός, καλοσυνάτος και συγχωρητικός». Πρόκειται για αντιθρησκευτικά ερεθίσματα που υποβάλλουν στον μαθητή στο πλαίσιο ενός μαθήματος θρησκευτικής αγωγής την αποδοχή της ιδέας ότι οι θρησκείες είναι υπαίτιες για τη βία στον κόσμο και ότι η ισχυρή πίστη οδηγεί σε μισαλλοδοξία.

Επίσης ξεκαθαρίστηκε ότι θα πρέπει να δηλωθεί με σαφήνεια ότι η γιόγκα δεν είναι γυμναστική, αλλά θρησκευτική πρακτική.

 

Αναφερόμενος το πρόγραμμα σπουδών, ο κ. Εφραίμ είπε:

«Ο διάλογος με το διαφορετικό δεν μπορεί να απουσιάζει από το Μάθημα των Θρησκευτικών σε μια κοινωνία που βιώνει τον πλουραλισμό μέσα από τον κόσμο της πληροφορικής.

Έτσι το μάθημα των Θρησκευτικών, αν επιδιώκει να είναι ένα μάθημα υποχρεωτικό για όλους, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, τότε δεν έχει την πολυτέλεια να πραγματεύεται θέματα μόνο μέσα από την Ορθόδοξη Εκκλησία˙ κρίνεται αναγκαία η αναφορά σε σύγχρονα μεγάλα θρησκεύματα, όχι όμως να αξιοποιήσει τη διδασκαλία τους ως ερμηνευτικού πλαισίου, αλλά για να δώσει στον μαθητή την ευκαιρία να αντιληφθεί ότι το θρησκευτικό φαινόμενο βιώνεται ποικιλοτρόπως και ότι το νόημα της ανθρώπινης ζωής μπορεί να ερμηνεύεται μέσα από πολλές διαφορετικές και αντικρουόμενες οπτικές γωνίες. Έτσι το μάθημα των Θρησκευτικών καθίσταται μάθημα που καταφάσκει στον διάλογο και στην αναγνώριση της θρησκευτικής ετερότητας.

Εξάλλου, σε μια κοινωνία ετερότητας καλείται να ζήσει ο μελλοντικός πολίτης και σε μια κοινωνία ετερότητας καλείται να καλλιεργήσει τη θρησκευτική του συνείδηση (εδώ αποκλείονται οι φανατισμοί, οι φονταμενταλισμοί, οι μισαλλοδοξίες κ.ο.κ.)»..

 

Η διαφωνία του Καλαβρύτων

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος δεν συμμετείχε στη συζήτηση που έγινε στην Ιεραρχία, στην οποία έστειλε επιστολή όπου κάνει λόγο για προδοσία της Ορθοδοξίας.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει:

“Συνέρχεται σήμερα η Ολομέλεια του Σώματος των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος σε έκτακτη Συνεδρία, προκειμένου να ενημερωθούν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες για τις εξελίξεις πάνω στο καυτό θέμα: «Αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών». Ένα θέμα που όχι μόνο έχει ενοχλήσει την Εκκλησία, αλλά και είχε οδηγήσει στη βίαιη απομάκρυνση του κ. Ν. Φίλη από τη θέση του υπουργού Παιδείας. Για πρώτη φορά στα σαράντα χρόνια της ποιμαντικής και αρχιερατικής πορείας μου αρνήθηκα να παραστώ στις εργασίες του Σώματος. Το ερώτημα το οποίον ανακύπτει είναι «Γιατί;». Αρνούμαι να συμμετάσχω στην παρούσα Σύνοδο της Ιεραρχίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας! ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΠΡΑΞΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ!

Φρονώ ότι η σήμερον συνερχομένη Σύνοδος των Ιεραρχών σκοπό έχει να καλύψει όλες τις υποχωρήσεις και τις παραχωρήσεις, οι οποίες έγιναν από μέρους της Εκκλησίας στη μεικτή Επιτροπή Διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να αποφασίσουν για ένα καινούργιο σύστημα διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας.

Ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου με πρόσφατη ανακοίνωσή του ανήγγειλε ότι κατήργησε όλες τις αποφάσεις του κ. Φίλη (διά των δημοσιευθέντων ΦΕΚ υπ’ αριθμ. 2104 & 2105). «Δεκτές έκανε ο Γαβρόγλου τις θέσεις της Εκκλησίας για τα Θρησκευτικά» και μάλιστα «με εντολή του Τσίπρα» (βλ. «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», σελ. 10), έγραψαν οι εφημερίδες.

Ακριβώς αυτό είναι και το σημείο της ανησυχίας μας! Δεν πιστεύουμε στα λόγια του υπουργού κ. Γαβρόγλου! Δεν εμπιστευόμεθα τον ίδιο τον υπουργό! Ταπεινά φρονούμε ότι εξαπατά την Εκκλησία!

Πολύ, δε, φοβούμεθα ότι η Ιεραρχία σήμερα ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΙΤΑΧΘΕΙ στις μεθοδεύσεις του κ. υπουργού! Η αθεϊστική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να μετατρέψει το μάθημα των Θρησκευτικών σε μάθημα θρησκειολογίας, δηλ. ισοπεδώνει τον Χριστιανισμό με τον Μουσουλμανισμό, τον Ινδουισμό, τον Βουδισμό κ.λπ. Μακάρι οι σεπτοί Αδελφοί Ιεράρχες σήμερα να ξεσκεπάσουν την συντελουμένην εξαπάτηση της Εκκλησίας! Μακάρι να προστατεύσουν την αγία Ορθοδοξία μας! Πλην όμως δεν το πιστεύω!

Σπεύδουμε, λοιπόν, να γνωστοποιήσουμε προκαταβολικώς την αντίδρασή μας, ώστε η Ιστορία να κρίνει τη στάση μας. Σταθερά φρονούμε ότι ο μάγκας και μουστακαλής κ. Γαβρόγλου, δηλ. ο υπουργός της Παιδείας, δεν έχει αλλάξει το σύστημα! Απλώς ρίχνει «στάχτη στα μάτια» της Ιεραρχίας, ώστε οι Ιεράρχες να μην κατανοήσουν την συντελουμένη μεγάλη προδοσία της Ορθοδόξου Πίστεως!

Με μεγάλη, λοιπόν, αγωνία θα περιμένουμε να δούμε σήμερα τη στάση της Ιεραρχίας. Εύχομαι να έχω πλανηθεί στις σκέψεις και τις θέσεις μου. Εάν έχω αδικήσει την Ιεραρχία, θα πέσω στο έδαφος και θα ζητήσω δημοσίως συγγνώμην!

Όμως η παρούσα ανακοίνωσις-δήλωσίς μου καταδεικνύει το μέγεθος της απογνώσεώς μου! Το απαντητικό έγγραφό μου προς την Ι.Σ.Ι. τελειώνει με την εξής αποστροφήν:

Μακαριώτατε Άγιε Πρόεδρε,
Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αδελφοί και Πατέρες,

Έως χθες, εκ μέρους της Εκκλησίας, κατά κόρον ελέγετο ότι ο διάλογος θα αρχίση από «μηδενικήν βάσιν»! Ο τέως υπουργός κ. Φίλης ισχυρίζεται ότι «η επιτροπή της Εκκλησίας τελικά δέχθηκε ο διάλογος να μη γίνει από μηδενική βάση, όπως στην αρχή εζητείτο και υπήρξε η αφορμή της έντασης, αλλά με βάση τα νέα προγράμματα!

Με όλον τον σεβασμόν σας ερωτώ, τι εκ των δύο ισχύει; Ο διάλογος εγένετο από μηδενικήν βάσιν;
Ή με βάσιν τα νέα προγράμματα; Με όλον τον σεβασμόν και πάλιν σας ερωτώ:

Ποίος εμπαίζει, ποίον; Η Επιτροπή Διαλόγου την Ιεραρχίαν;

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος τον λαόν; Ο κ. Φίλης τους δημοσιογράφους; Ή μήπως όλοι ημείς εμπαίζομεν εαυτούς και αλλήλους; Ταύτα πάντα μας εξαναγκάζουν ίνα μη προσέλθωμεν εις τας εργασίας της ατύπως συγκαλουμένης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της προσεχούς Τρίτης 27ης Ιουνίου μόνον και μόνον διά να μη συμπράξωμεν εις την συντελουμένην προδοσίαν της αμωμήτου ημών Πίστεως της αγίας Ορθοδοξίας μας.”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ