Αρχική » Νίκος Βούτσης: Δεν υπάρχουν ορθόδοξοι λαοί, δεν είμαστε “ταλιμπάν της Ορθοδοξίας”

Νίκος Βούτσης: Δεν υπάρχουν ορθόδοξοι λαοί, δεν είμαστε “ταλιμπάν της Ορθοδοξίας”

από kivotos

Σε συνέντευξη του στη ΕΡΤ ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί αντιπολίτευση, κάνοντας όμως και μια πολύ αιχμηρή αναφορά σχετικά με το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων.

Αναλυτικά ο κ. Βούτσης αναφορικά με το ζήτημα της αριστείας που έχει προκύψει σημείωσε: «Όλοι έχουν επίγνωση πως ο συναγωνισμός είναι μία έμφυτη και δημιουργική διαδικασία. Αλίμονο εάν δημιουργούμε «σφραγίδες» για τον άριστο. Λέμε όχι στις σκιαμαχίες μέσα από ταμπέλες. Η αντιπολίτευση που υπήρξε και για τους 3 υπουργούς παιδείας ήταν πολεμική. Μιλάμε για πολιτική αντιπαράθεση σε λεπτά ζητήματα που δεν πρέπει να παίρνουν τέτοιες διαστάσεις. Η εποχή δεν μπορεί να είναι βαθύτατα συντηρητική. Ούτε η Ελλάδα η μεταμνημονιακή…να είναι του «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» και η  «Ελλάς Ελλήνων χριστιανών». Η επαναφορά συνεχώς μιας ατζέντας η οποία παραπέμπει σε βαθύτατα συντηρητικά αποτυπώματα του παρελθόντος, δεν μπορεί να είναι σημαία της μεταμνημονιακής Ελλάδος”.

Στο σχόλιο των δημοσιογράφων ότι η Ελλάδα είναι ορθόδοξη χώρα, ο κ. Βούτσης απάντησε πως “δεν υπάρχουν ορθόδοξοι λαοί. Είμαστε από τους πιο ομογενοποιημένους θρησκευτικά λαούς στον κόσμο αλλά δεν είμαστε ταλιμπάν. Η θρησκευτική συνείδηση είναι για κάθε άνθρωπο κάτι ιδιαίτερο. Δεν γεννιέται κανείς και πεθαίνει στο πλαίσιο ενός λαού ή μιας εθνότητας και με το θρησκευτικό συναίσθημα αποτυπωμένο επάνω του… Είμαστε ένα σύγχρονο κράτος, δεν είμαστε φονταμενταλιστικό ορθόδοξο κράτος, ούτε «ταλιμπάν της Ορθοδοξίας»”.

Ο ίδιος ενώ αναγνώρισε τη σημαντικότητα της Ορθοδοξίας στην Ελλάδα σχολίασε πως το θρησκευτικό συναισθημα δεν είναι υποχρεωτικό για όλους τους Έλληνες ή για όλους όσους κατοικούν στη χώρα, επαναλαμβάνοντας πως “δεν είμαστε ταλιμπάν”.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ