Αρχική » Ο Λευκός Οίκος στα δίχτυα των Ευαγγελιστών;

Ο Λευκός Οίκος στα δίχτυα των Ευαγγελιστών;

από kivotos

Του Χρήστου Γ. Κτενά

 

Πώς θα μας φαινόταν στην Ελλάδα μέλη της κυβέρνησης να μετέχουν συστηματικά, κάθε εβδομάδα, σε σεμινάρια βιβλικής μελέτης; Μάλλον απίθανο, αλλά ακριβώς αυτό συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στις ΗΠΑ, με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ να παρακολουθούν σχετικές διαλέξεις που κάνει ο Ευαγγελιστής κληρικός Ralph Drollinger. Αυτός έχει ιδρύσει την «Εκκλησία του Καπιτωλίου» (Capitol Ministries), μια οργάνωση η οποία έχει στόχο, όπως δηλώνει, να «προσεγγίσει δημόσιους λειτουργούς στο όνομα του Χριστού, σε κάθε βήμα της καριέρας τους καθώς ανέρχονται στα δημόσια αξιώματα, με την ελπίδα να αποτυπωθεί το μήνυμα του Ευαγγελίου σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης».

Προς το παρόν, στις εβδομαδιαίες συναντήσεις μελέτης του Ευαγγελίου μετέχουν –όπως αναφέρει το Christian Broadcasting Network– ο υπουργός Δικαιοσύνης, Jeff Sessions, η υπουργός Παιδείας, Betsy DeVos, ο υπουργός Γεωργίας, Sonny Perdue, ο υπουργός Ενέργειας, Rick Perry, o υπουργός Υγείας, Tom Price, όπως και ο διευθυντής της CIA(!), Mike Pompeo, ενώ η όλη δράση έχει τις ευλογίες του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Mike Pence. Η διαδικασία μάλιστα φθάνει μέχρι τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος, αν και δεν παρευρίσκεται στις συναντήσεις, παίρνει γραπτώς την εβδομαδιαία διδασκαλία.

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η περιγραφή των δραστηριοτήτων της «Εκκλησίας του Καπιτωλίου» δείχνει πώς μια ιδιαίτερα συντηρητική χριστιανική ομάδα έχει διεισδύσει στο κέντρο της πολιτικής δραστηριότητας της χώρας, πάντα βέβαια για «θρησκευτικούς» λόγους, καθώς δηλώνει πως απέχει από την πολιτικοποίηση. Ο ίδιος ο ιδρυτής της, ο Ralph Drollinger, αποτελεί ξεχωριστή φιγούρα στο αμερικανικό θρησκευτικό τοπίο. Πανύψηλος, στα 2,18 μέτρα, ως φοιτητής είχε κερδίσει δύο κολεγιακά πρωταθλήματα μπάσκετ με την ομάδα του Πανεπιστημίου του UCLA. Εντονα θρησκευόμενος από νεαρή ηλικία, είχε προτιμήσει από το 1976 να παίξει σε μια θρησκευτική ομάδα μπάσκετ που έκανε διεθνείς τουρνέ για να προωθήσει την ευαγγελική ιεραποστολή, αντί να ενταχθεί στο NBA, όπου είχε επανειλημμένα επιλεγεί από μεγάλες ομάδες. Τελικά, το 1980 πήγε στο NBA και έπαιξε στην ομάδα των Dallas Mavericks, προτού αποσυρθεί μόλις έναν χρόνο μετά, λόγω σοβαρού τραυματισμού στο γόνατο. Στη συνέχεια στράφηκε στην ιεροσύνη και ίδρυσε ή μετείχε σε σειρά εκκλησιαστικών και παρεκκλησιαστικών οργανώσεων στον χώρο του αθλητισμού, για να φθάσει το 1997 να ιδρύσει την «Εκκλησία του Καπιτωλίου». Αυτή έχει δεκάδες παραρτήματα σε πολλές πρωτεύουσες αμερικανικών Πολιτειών, ώστε να προσεγγίζει τοπικούς πολιτικούς και κυβερνητικά στελέχη. Όσο για τον Drollinger, είναι στην Ουάσιγκτον και οργανώνει εκεί τα σεμινάρια βιβλικής μελέτης.

Οι δημόσιες όμως θέσεις του Drollinger έχουν ενοχλήσει πολλούς στις ΗΠΑ, καθώς έχει έρθει και σε ευθεία αντιπαράθεση με άλλες χριστιανικές ομολογίες. Έτσι, έχει χαρακτηρίσει τον Καθολικισμό «τη μεγαλύτερη ψευδο-θρησκεία στον κόσμο», ενώ θεωρεί πως είναι αμαρτία για μητέρες να είναι μέλη του Κογκρέσου και γενικά των τοπικών Κοινοβουλίων (αντί να είναι αφιερωμένες στα παιδιά τους). Αυτές οι δηλώσεις είχαν γίνει από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και τότε είχε ξεσπάσει σάλος στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας, όπου ο Drollinger είχε οργανώσει ακόμη ένα σεμινάριο βιβλικής μελέτης για τοπικούς πολιτικούς. Οι απόψεις του Drollinger είχαν ενοχλήσει και τον τότε κυβερνήτη της Καλιφόρνιας και καθολικό στο θρήσκευμα, Arnold Schwarzenegger (ο γνωστός ηθοποιός), με αποτέλεσμα το σεμινάριο να σταματήσει να γίνεται σε χώρο που είχε παραχωρήσει η Πολιτεία.

Ξαναγυρνώντας στο σήμερα, ο φανατικός αυτός Ευαγγελιστής πάστορας έχει ήδη κάνει μια σειρά από δηλώσεις που σίγουρα προβληματίζουν την αμερικανική πολιτική σκηνή. Για παράδειγμα, έχει παρομοιάσει τον Τραμπ με τον βιβλικό Σαμψών, ενώ για τον αντιπρόεδρο Mike Pence έχει πει πως του θυμίζει τον Δανιήλ και τον Ιωσήφ! «Ο Pence έχει μεγάλο σεβασμό για τη θέση του. Ντύνεται σωστά, όπως λέει η Βίβλος πως έκανε ο Ιωσήφ που πλύθηκε προτού πάει να παρουσιαστεί στον Φαραώ», ήταν ένα από τα παράδοξα σχόλια του Drollinger. Επίσης, μιλώντας για τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον Jeff Sessions, τον επαίνεσε γιατί «την ίδια μέρα που θα τον διδάξω κάτι, τον βλέπω να το κάνει δημόσια, μπροστά σε μια κάμερα, και τότε σκέφτομαι, ω, αυτοί οι άνθρωποι είναι πραγματικά πιστοί, έτοιμοι να διδαχθούν και είναι κάθε εβδομάδα στο σεμινάριό μου».

 

Η ειδική σχέση Τραμπ – Ευαγγελιστών

Αν και αυτές οι δηλώσεις μπορεί να αξιολογηθούν ως παραδοξολογίες ενός φανατικού Ευαγγελιστή, η επιρροή του σε τόσο υψηλό επίπεδο στην αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να διασκεδαστεί. Ειδικά μάλιστα αν συνδυαστεί με την έντονη στήριξη που είχε ο Τραμπ από τους Ευαγγελικούς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, έπειτα από τις πολλές του προσπάθειες να εμφανιστεί ως πιστός Χριστιανός, βγαίνοντας μάλιστα σε προεκλογικές συγκεντρώσεις με τη Βίβλο στο χέρι.

Η αμφίδρομη αυτή σχέση εξηγείται από την πολύχρονη ανάμειξη των ευαγγελικών και άλλων προτεσταντικών δογμάτων στην αμερικανική πολιτική σκηνή, όπου από την εποχή του πατέρα Τζωρτζ Μπους, αλλά κυρίως την οκταετία του γιου του, Μπους του νεότερου, είχαν συγκροτήσει τη «Θρησκευτική Δεξιά», μια πολύμορφη συμμαχία συντηρητικών εκκλησιαστικών οργανώσεων, δογμάτων και τοπικών ακτιβιστικών θρησκευόμενων ομάδων με στόχο την επαναφορά της χώρας στον «δρόμο του Θεού».

Η «Θρησκευτική Δεξιά» στην πορεία συσπείρωσε και χριστιανικές ομάδες πέρα από τον προτεσταντικό κόσμο, όπως π.χ. συντηρητικούς Καθολικούς, και σταδιακά άρχισε να παρεμβαίνει σε τοπικό αρχικά επίπεδο και αργότερα σε εθνικό, σε μια σειρά από κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα, ζητώντας νομοθετικές ρυθμίσεις που να ταυτίζονται με τα πιστεύω τους. Για παράδειγμα, ζητούσαν την απαγόρευση των αμβλώσεων και της αντισύλληψης, την καταπολέμηση της πορνογραφίας, την υποχρεωτική σχολική προσευχή, την απαγόρευση της επιστημονικής έρευνας με εμβρυικά βλαστοκύτταρα, την απαγόρευση της διδασκαλίας της Θεωρίας της Εξέλιξης στα σχολεία, ενώ γενικότερα διεκδικούσαν την ανάμειξη της χριστιανικής θρησκείας στην πολιτική σκηνή, εφόσον οι ΗΠΑ «είναι μια κυρίως χριστιανική χώρα, που ιδρύθηκε και μεγαλούργησε από Χριστιανούς».

Η ισχύς της «Θρησκευτικής Δεξιάς» έφθασε στο απόγειό της με την εκλογή του Μπους του νεότερου, ο οποίος θεωρήθηκε ο εκλεκτός τους, ενώ στη συνέχεια και παρά τις διακυμάνσεις στην επιρροή της, παραμένει μια υπολογίσιμη δύναμη στις ΗΠΑ, που ειδικά οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών προσπαθούν να αποσπάσουν την υποστήριξη της σε κάθε εκλογική μάχη.

Έτσι, πριν από λίγες εβδομάδες ο Τραμπ δέχθηκε στον Λευκό Οίκο μια ομάδα από ηγέτες των Ευαγγελιστών για να προσευχηθούν μαζί στο Οβάλ Γραφείο. Μάλιστα κυκλοφόρησαν και φωτογραφίες με τους Ευαγγελιστές να έχουν βάλει τον Τραμπ ανάμεσά τους και να ακουμπούν τα χέρια τους στους ώμους του, προσευχόμενοι όλοι μαζί. Λίγο νωρίτερα, τον Ιούνιο, ο Τραμπ, μιλώντας σε ένα μεγάλο συνέδριο Ευαγγελιστών, της οργάνωσης «Faith and Freedom Coalition», τους διαβεβαίωσε πως πάντα θα τους στηρίζει και πως θα υπερασπίζεται το δικαίωμα όλων των Αμερικανών να ζουν σύμφωνα με τις διδασκαλίες της θρησκείας τους. Αν και το τελευταίο είναι μια τυπική διαβεβαίωση, ο Τραμπ συνέχισε λέγοντας πως «είμαστε σε καθεστώς πολιορκίας, αλλά θα βγούμε από αυτή καλύτεροι, μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι», ενώ χειροκροτήθηκε θερμότατα όταν μιλούσε για την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για την κλιματική αλλαγή.

Τελικά τι συμβαίνει στις ΗΠΑ; Είναι δεδομένο πως η μεγάλη πλειοψηφία των Ευαγγελιστών της χώρας ψήφισε Τραμπ, ελπίζοντας πως η συντηρητική αλλά και ριζοσπαστική του ατζέντα θα εφαρμοστεί, αντίθετα με τους συμβιβασμούς που έκαναν προηγούμενοι εκλεκτοί τους για την προεδρία των ΗΠΑ. Από την πλευρά του, ο Τραμπ, με έντονα στοιχεία λαϊκισμού και μεγαλοστομίας, προσπαθεί να κολακεύσει το συγκεκριμένο κοινό, όπως πρόσφατα με την απόφασή του να αποκλείσει από τον Αμερικανικό Στρατό τους διεμφυλικούς, ή με το διάταγμά του που επέτρεπε την πιο ενεργή συμμετοχή στην πολιτική σκηνή των εκκλησιαστικών οργανώσεων.

Το ζήτημα είναι πως η δημοφιλία του Τραμπ μειώνεται συνεχώς από την αρχή της προεδρίας του (σήμερα βρίσκεται μόλις στο 38%, πολύ χαμηλά για μόλις 7 μήνες στην εξουσία), κάτι που μπορεί να τον «προσδέσει» ακόμη περισσότερο στην πιο πιστή του ομάδα ψηφοφόρων, ακριβώς στους Ευαγγελιστές και στην ηγεσία τους. Μια σχέση εξάρτησης δηλαδή, που αν και αμφίδρομη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ισότιμη. Καθώς οι ηγέτες των Ευαγγελικών έχουν μεγάλη πολιτική ισχύ και κεφάλαια, ξέρουν πώς να τα διαχειριστούν, έχουν σημαντική υποστήριξη από πολλά μέλη του Κογκρέσου και είναι δικτυωμένοι σε όλες τις Πολιτείες και δομές εξουσίας. Μια κατάσταση δηλαδή που προς το παρόν δεν έχει αντίβαρο από τη χαοτική δομή της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία αλληλοσπαράσσεται χωρίς σαφή πολιτική καθοδήγηση και ατζέντα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ