Παρά την αρνητική στάση του κ.Ιερώνυμου χιλιάδες είναι οι πιστοί οι οποίοι συμμετέχουν στο συλλαλητήριο για το όνομα των Σκοπίων. Παράλληλα οι περισσότεροι μητροπολίτες -διαχωρίζοντας αποφασιστικά τη θέση τους  με τον Αρχιεπίσκοπο- με ομιλίες , κηρύγματα και ψηφίσματα λένε όχι στη σύνθετη ονομασία.

Ενώ, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  τα οποία μέχρι χθες κατηγορούσαν την Εκκλησία για ακραίο φανατισμό , ειρωνεύονταν τα λείψανα  των αγίων και όλους όσοι αντιδρούσαν για τα θρησκευτικά ,σπεύδουν να ευχαριστήσουν τον κ.Ιερώνυμο προκαλώντας οργή και αγανάκτηση.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του επίτιμου Αρχηγου ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Ε.Α., Φραγκούλη Φράγκου,  ο οποίος μιλώντας  σε τηλεοπτικό σταθμό άφησε αιχμές για τα όσα είπε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι δεν χρειάζονται συλλαλητήρια αλλά συνεννόηση και ομοψυχία.

«Υπάρχει ένας μακαριστός, που λέγεται Χριστόδουλος. Να πάει μπροστά στην εικόνα του και αν τολμάει ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος ο σημερινός, ας τον κοιτάξει στα μάτια και μετά ας εκφράσει τη γνώμη του, με παρρησία και θάρρος, με χριστιανικό φρόνημα ορθόδοξο» τόνισε μεταξύ άλλων ο Στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης.

Νικολόπουλος: Ευχαριστούμε τον Βούτση αι Ιερώνυμο για τον γενικό ξεσηκωμό

Από την πλευρά του ο  Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

"Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ευφυής για ν’ αντιληφθεί ότι καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες αποχαύνωσης του λαού στο θέμα της ονοματοδοσίας του κρατιδίου των Σκοπίων. Γνωρίζουν, παρασκηνιακά, η Πολιτειακή και Πολιτική ηγεσία του τόπου τις προτάσεις και πιέσεις του διεθνούς παράγοντα για όνομα, που θα εμπεριέχει τη λέξη «Μακεδονία» και γι’ αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη επικοινωνιακό σχέδιο για να καμφθεί η φωνή του λαού που κατ' αυτούς είναι ο «απρόβλεπτος» παράγοντας. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά, τόσο τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, όσο και στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Τον πρώτο για την δήλωση του ότι «δεν χρειάζονται τώρα συλλαλητήρια, αλλά εθνική ομοψυχία…». Και τον δεύτερο, διότι εναγωνίως απορρίπτει την ιδέα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το Σκοπιανό. Καθώς επίσης και την εκπρόσωπο της ΝΔ κ. Σπυράκη που δήλωσε ότι το ζήτημα δεν λύνεται με συλλαλητήρια.

Τους ευχαριστώ, διότι με την παθητική στάση τους, άθελά τους, βέβαια, αφού αδυνατούν  να ερμηνεύσουν την ψυχολογία της κοινής γνώμης, υποβοηθούν τον γενικό ξεσηκωμό! Εξιτάρουν και εξεγείρουν την εθνική συνείδηση του λαού".