Αρχική » Δημήτριος Αμερικής: 50 χρόνια προσφοράς

Δημήτριος Αμερικής: 50 χρόνια προσφοράς

από christina

O Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος συμπληρώνει πλέον 50 χρόνια «γόνιμης αρχιερατείας». Η προσφορά του θεωρείται σημαντικότατη εντός και εκτός Ελλάδος και συνεχίζει να προσφέρει παρά τα χρόνια του. Ο κ. Δημήτριος Τρακατέλλης κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, όπου γεννήθηκε το 1926 και είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ της Θεολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Είναι, επιπλέον, Διδάκτωρ της Φιλοσοφίας, Ph.D (μετά διακρίσεως) του Πανεπιστημίου Harvard, μετά εξαετείς εξειδικευμένες σπουδές στον κλάδο της Καινής Διαθήκης και των χριστιανικών πηγών στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Εξελέγη Επίσκοπος Βρεσθένης το 1967, ως Βοηθός παρά τω Αρχιεπισκόπω Αθηνών. Το 1991 ανυψώθηκε σε Μητροπολίτη, με την ταυτόχρονη ανύψωση της Επισκοπής Βρεσθένης σε Μητρόπολη Βρεσθένης.

Κατά τη δεκαετία 1983 – 1993, δίδαξε υπό τον τίτλο του Διακεκριμένου Καθηγητού Βιβλικών Σπουδών και Χριστιανικών Πηγών στην Πανεπιστημιακή Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και ως Επισκέπτης Καθηγητής της Καινής Διαθήκης στο Πανεπιστήμιο Harvard. Δημοσίευσε πολλά βιβλία και άρθρα επιστημονικού και εποικοδομητικού χαρακτήρος, τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα. Ενδεικτικώς αναφέρονται τα βιβλία The Pre-existence of Christ in Justin Martyr, Ο υπερβατικός Θεός του Ευγνώστου, Παρουσία του Αγίου Πνεύματος, Εξουσία και πάθος, Χριστός ο προϋπάρχων Θεός κ.α. Δύο εξ’ αυτών έχουν μεταφρασθεί και κυκλοφορήσει και στην αγγλική.

Στις 19 Αυγούστου 1999 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε παμψηφεί Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, στη θέση του Σπυρίδωνος, ο οποίος με τη σειρά του είχε διαδεχτεί τον Ιάκωβο.

Τότε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσφωνώντας τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής είπε ότι «σας εμπιστευόμεθα τη μεγαλυτέραν και πλέον δυναμική επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου» και τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτριος τόνισε: «Γνωρίζω τους Ελληνοαμερικανούς. Είναι ένας λαός που εκτιμώ πάρα πολύ, η αγάπη μου γι’ αυτούς είναι ανεπιφύλακτη. Θεωρώ ότι ο λαός της Αμερικής έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες και καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή, στην ανάπτυξη και στην προβολή της Ορθοδοξίας, εν όψει μάλιστα και του νέου αιώνα που έρχεται».

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια ο κ. Δημήτριος σε ηλικία 94 ετών έχει βρεθεί στο κέντρο των επικρίσεων από ομάδες ομογενών, οι οποίοι επί της ουσίας έχουν ζητήσει από τον ίδιο και από τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο την παραιτησή του. Αίτημα  το οποίο δεν έχει γίνει δεκτό, έχει ωστόσο προκαλέσει τριγμούς στην ομογένεια, αλλά και πικρία στον κ. Δημήτριο, οποίος από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να αγκαλιάσει τους Ελληνοαμερικανούς. 

Οι ομογενείς κατηγορούν πλέον τον Αρχιεπίσκοπο ότι τα τελευταία χρόνια «δεν είναι σε θέση να ηγείται της Εκκλησίας», με συνέπεια αυτή να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και να εμφανίζει εικόνες διάλυσης.

Οπως έχει γραφεί στον Τύπο της ομογένειας, η Αρχιεπισκοπή αναγκάστηκε να κάνει απολύσεις εργαζομένων, να έχει περιορίσει τις δράσεις της σε όλα τα επίπεδα.

Για το θέμα έχει ενημερωθεί και το Φανάρι, το οποίο στην τελευταία συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου στήριξε τον Δημήτριο, παρά τα όσα ακούγονταν περί παραίτησής του.

Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει, ο κ. Δημήτριος, όλα αυτά τα χρόνια που υπηρετεί την ομογένεια ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, φρόντισε να προσφέρει σε όλους σε μια δύσκολη περίοδο για τον κόσμο, προβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό τα ελληνικά θέματα στους ηγέτες των ΗΠΑ.

Μετά το  τρομοκρατικό κτύπημα στους δίδυμους πύργους, ο κ. Δημήτριος αποφάσισε την  ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου, στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, οποίος θεμελιώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2014.

Πριν από λίγο καιρό οι εργασίες ανέγερσης του ναού είχαν σταματήσει, λόγω οφειλών προς την κατασκευάστρια εταιρία.

Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις, η ανοικοδόμηση του ναού είναι ένα από τα μεγάλα όνειρα του κ. Δημήτριου, ο οποίος αυτή την περίοδο προπασπαθεί να αποκαταστήσει την τάξη στα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής, αλλά και τις σχέσεις του με τους πιστούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ