Αρχική » Πότε θα κλείσει η… κερκόπορτα του Έβρου;

Πότε θα κλείσει η… κερκόπορτα του Έβρου;

από christina

Toυ Νίκου Νικολόπουλου

Προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και Ανεξάρτητου Βουλευτή

Τα κυκλώματα διακίνησης παράνομων μεταναστών και προσφύγων που δρουν στη γειτονική Τουρκία συνεχίζουν ανελλιπώς το έργο τους, «φορτώνοντας» την Ελλάδα καθημερινά με εκατοντάδες ανθρώπους, στους οποίους εξακολουθούν να πωλούν την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο στην Ευρώπη. 

Ως δίοδο χρησιμοποιούν το ποτάμι του Εβρου, που βρίσκεται πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας, σε σημείο μάλιστα να προκαλούνται υποψίες και να γίνεται λόγος για μία περίεργη «ομερτά». Τα στοιχεία της Κομισιόν είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν αλματώδη αύξηση παράνομων μεταναστών από τα χερσαία σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας, αλλά παραδόξως στα στοιχεία που δημοσιοποιεί η κυβέρνηση ο αριθμός των μεταναστών που φιλοξενούνται στις δομές παραμένει… εντυπωσιακά σταθερός.

Προφανώς και το ενδιαφέρον έχει εστιαστεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Εκεί, μετά τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας, όπως και την ενεργοποίηση της νατοϊκής δύναμης, παρατηρείται σημαντική μείωση των μεταναστευτικών εισροών. Ακόμη και τώρα δεν υπάρχουν σίγουρα οι «καραβιές» μεταναστών που καταγράφονταν παλαιότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία λίγοι είναι αυτοί που προστίθενται στις δομές φιλοξενίας των ελληνικών νησιών.

Μήπως όμως αυτή η «νηνεμία» στο Αιγαίο κρύβει μία «καταιγίδα» στην περιοχή του Εβρου, την οποία κανείς δεν αποκαλύπτει ως σήμερα; Αυτό καταδεικνύουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιοποιήθηκαν τελευταία και επιπροσθέτως γίνεται ευθέως λόγος για κυκλώματα Τούρκων διακινητών, που αναλαμβάνουν να μεταφέρουν τους παράνομους μετανάστες από την Κωνσταντινούπολη έως την Αθήνα. Βάσει των στοιχείων αυτών της Κομισιόν, περίπου 250 άνθρωποι καθημερινά οδηγούνται στην Ελλάδα από Τούρκους διακινητές μέσω του ποταμού Εβρου.

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών είναι πακιστανικής καταγωγής και πληροφορίες αναφέρουν ότι επί μήνες βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στα τουρκικά παράλια. Βοηθάει στις μετακινήσεις τους το γεγονός ότι σε πολλά σημεία η στάθμη των υδάτων του ποταμού είναι χαμηλή και έτσι μπορούν οι διακινητές να βρουν περάσματα για τους… πελάτες τους ακόμη και με τα πόδια. Εννοείται ότι τώρα που η μεταφορά των παράνομων μεταναστών από την Τουρκία σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα είναι εξαιρετικά δύσκολη, έχει ανέβει επίσης σημαντικά και η… ταρίφα. Να σημειωθεί ότι η χώρα μας παραμένει Νο 1 «στόχος» των Τούρκων διακινητών. Αμέσως μετά είναι η Ιταλία και βεβαίως η Βουλγαρία, αλλά απέχουν παρασάγγας οι αριθμοί των παράνομων μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι οδηγούνται στη χώρα μας.

Την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγράφηκαν 695 μετανάστες να έχουν περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω Εβρου. Και το ερώτημα είναι πού πήγαν;

Εκτιμάται ότι ορισμένοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν τελικά σε κάποιες από τις δομές φιλοξενίας της βόρειας Ελλάδας. Οι περισσότεροι, ωστόσο, πιστεύεται ότι κατάφεραν να φτάσουν στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις. Στα στοιχεία πάντως που καθημερινά δημοσιοποιεί η κυβέρνηση, ο μεγάλος αριθμός των παράνομων μεταναστών και προσφύγων που περνάει από τον Εβρο, δεν αποτυπώνεται. Εδώ και μεγάλο διάστημα ο συνολικός αριθμός τους είναι «καρφωμένος» στους περίπου 62.000 και δεν δικαιολογείται από τις επαναπροωθήσεις.

Μετά ταύτα, είναι οφθαλμοφανές ότι η φύλαξη του Εβρου δεν είναι επαρκής. Χρειάζεται η λήψη πρόσθετων μέτρων και καλείται να τα λάβει τώρα η Κυβέρνηση για να κλείσει την… κερκόπορτα της Θράκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ