Αρχική » Ιερά Σύνοδος Κύπρου: Καθαιρέθηκε ο ιερέας που κακοποιούσε σεξουαλικά την θετή του κόρη

Ιερά Σύνοδος Κύπρου: Καθαιρέθηκε ο ιερέας που κακοποιούσε σεξουαλικά την θετή του κόρη

από christina

Την καθαίρεση του ιερέα της Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής Στυλιανού Σάββα, ανάδοχου πατέρα της άτυχης Έλενας Φραντζή, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση για τη σεξουαλική κακοποίησή της από την ηλικία των τεσσάρων ετών, αποφάσισε ομόφωνα την Τετάρτη, 18 Απριλίου, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου. 

Η υπόθεση επανήλθε -έπειτα από αίτημα του οικείου Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα- στην Ιερά Σύνοδο μετά τον τραγικό θάνατο της Έλενας Φραντζή (βρέθηκε νεκρή στα 29 της χρόνια, στο διαμέρισμα της μετά από χρήση χαπιών) και τις κατηγορίες που είχε διατυπώσει πριν από το 2013 εναντίον του ανάδοχου πατέρα της τότε κληρικού για σεξουαλική παρενόχληση και ο οποίος καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση. Ο θάνατός της είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις για τη στάση της Εκκλησίας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος, ανέφερε πως ένας από τους λόγους που η Σύνοδος έλαβε αυτή την απόφαση, ήταν ο συγκυλισμός (κυλίσθηκαν στο ίδιο κρεβάτι ο ιερέας με την τετράχρονη θετή κόρη του).

Στην ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος σημειώνει ότι το Πενταμελές Συνοδικό Δικαστήριο αποφάσισε «καθαίρεση του πάτερ Στυλιανού Σάββα και επαναφορά του στις τάξεις των λαϊκών για τα παραπτώματα στα οποία υπέπεσε».

Επίσης, για την περίπτωση δεύτερου ιερέα, ο οποίος κατηγορείται για μοιχεία, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε παραπομπή της υπόθεση στο Πενταμελές Συνοδικό δικαστήριο, με τα αποτελέσματα της έρευνας να αναμένονται τέλος Απριλίου.

Η ανακοίνωση
”Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, συνήλθε σήμερα Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 σε έκτακτη συνεδρία υπό την προεδρία της Αυτού Μακαριότητος του Αρχιεπισκόπου κκ Χρυσοστόμου και εξέτασε τις υποθέσεις των ιερέων: α) πατρός Στυλιανού Σάββα εξ Εργατών και β) πατρός Νικολάου Χρίστου εκ Παχυάμμου και αποφάσισε τα κάτωθι:

Για μεν τον πατέρα Στυλιανό Σάββα, μετά από αίτημα του οικείου Μητροπολίτου για παραπομπή της υπόθεσής του στο Πενταμελές Συνοδικό Δικαστήριο και μετά από έγκριση του αιτήματος του Πανιερωτάτου από την Ιερά Σύνοδο το Πενταμελές Συνοδικό Δικαστήριο, αφού συνήλθε σε κανονική συνεδρία αποφάσισε ομοφόνως την εκ της ιεροσύνης καθαίρεση του πατρός Στυλιανού Σάββα και την επαναφορά του στις τάξεις των λαϊκών για τα κανονικά παραπτώματα στα οποία υπέπεσε.

Για τον πατέρα Νικολάου Χρίστου εκ Παχυάμμου αναμένονται τα σχετικά πορίσματα της ανακριτικής επιτροπής, τα οποία θα ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του μηνός Απριλίου”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ