Αρχική » Απορρίφθηκε και το τρίτο αίτημα για αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Απορρίφθηκε και το τρίτο αίτημα για αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

από christina

Απορρίφθηκε από την την τουρκική δικαιοσύνη και το τρίτο αίτημα για αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης από την 1η Μαρτίου. 

Οι δικηγόροι των δύο στρατιωτικών Χακάν Γιαλτσιντούγ και Σελίν Οζέλ ζήτησαν εκ νέου την αποφυλάκισή τους, ωστόσο ο δικαστής διέταξε την περαιτέρω κράτησή τους. 

Το κατηγορητήριο σε βάρος των δύο ενστόλων δεν έχει οριστικοποιηθεί, παρά τον χρόνο που έχει παρέλθει, ενώ ακόμα δεν έχει οριστεί δικάσιμος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Μαρτίου, τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε τη συνέχιση της κράτησής τoυς, υποστηρίζοντας ότι:

-είχαν βρεθεί ήδη πολλά ύποπτα στοιχεία,

-δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία,

-δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες των ψηφιακών στοιχείων και

-από την προηγούμενη απόφαση προφυλάκισης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τις έρευνες. 

Είκοσι ημέρες πριν (5 Μαρτίου), είχε έρθει η πρώτη απόρριψη στο αίτημα των συνηγόρων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών για αποφυλάκισή τους. Τότε, το δικαστήριο αποφάσισε πως οι δύο Ελληνες πρέπει να παραμείνουν υπό κράτηση βασιζόμενο -σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα- στο ότι δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία και στο ότι η δικαιοσύνη ακόμη εξετάζει τα «ψηφιακά στοιχεία» που κατασχέθηκαν από αυτούς.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέδεσε άμεσα την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους που έχουν ζητήσει άσυλο από την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει τελεσίδικο «όχι» από τον Άρειο Πάγο για την έκδοσή τους στην Τουρκία.

Νωρίτερα σήμερα η ελληνική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) κατά τη διάρκεια των εργασιών της εαρινής συνόδου στο Στρασβούργο έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο, με το οποίο ζητείται να απελευθερωθούν άμεσα οι δύο Έλληνες και να τηρηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ