Τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018, εορτή του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας του Ιατρού, εορτάζει ο προσκυνηματικός Ιερός Ναός του Αγίου Λουκά στα Λευκάκια Ναυπλίου.

Την παραμονή της εορτής Κυριακή 10 Ιουνίου τελέσθηκε αρχιερατικός εσπερινός από τον Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλου, ο οποίος με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκταρίου πήγε στην Αργολίδα για τους εορτασμούς του Αγίου.

Ο Μητροπολίτης Αργολίδος μαζί με άλλους Μητροπολίτες, όπως κάθε χρόνο, έχει επισκεφτεί την Κριμαία για τους εορτασμούς του Αγίου Λουκά του Ρώσου.

 

 

Στον πανηγυρικό εσπερινό παραβρέθηκαν πολλοί πιστοί από την Αργολίδα, την Αρκαδία, την Κορινθία κ.λπ., καθώς και ιερείς από τη Μητρόπολη Αργολίδος αλλά κι από άλλες περιοχές.

Στο ναό είχε τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Λουκά προς ευλογία των πιστών.

Κάτω από το ναό βρίσκεται μουσείο με προσωπικά αντικείμενα του Αγίου Λουκά, καθώς και ιστορικά αρχεία από την ζωή και το έργο του.

Χτισμένος στην περιοχή Κριθαράκι Λευκακίων Ναυπλίου, αποτελεί ένα μοναδικό έργο τέχνης (Ρωσικής και Ελληνικής).

Ο ναός φτιάχτηκε εξ ολοκλήρου με δαπάνες της οικογενείας Σαουλίδη, Ελλήνων που διαμένουν μόνιμα στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.