Της Σοφίας Χριστίνας Χρήστου

Μισό αιώνα προσφοράς έχει συμπληρώσει στη συνοικία της Σπλάντζιας Χανίων ο σύλλογος «Φιλόπτωχοι Αδελφοί - Φιλόπτωχα Συσσίτια - Ο Άγιος Νικόλαος», ο οποίος συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τη φιλανθρωπική δραστηριότητά του, στηριζόμενος κυρίως στην προσφορά του απλού κόσμου. Το σημαντικό έργο του στηρίζεται εξ ολοκλήρου στην εθελοντική εργασία και τη βοήθεια των πολιτών, παρέχοντας καθημερινά 400 μερίδες φαγητού σε απόρους και ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Tο «Φιλόπτωχο Συσσίτιο» ιδρύθηκε το 1963 από τον αείμνηστο ιερέα Σπλάντζιας Κωνσταντίνο Κοτρωνάκη και τον πολιτικό μηχανικό Μανώλη Μαριακάκη. Το σημαντικό έργο συνεχίζει με τον ίδιο ζήλο ο σημερινός πρόεδρος των συσσιτίων, Μανώλης Καλλιγέρης.

«Αρχικά, με επισκέφτηκαν ο ιερέας και ο πολιτικός μηχανικός προκειμένου να βοηθήσω, μιας και διατηρούσα υαλοπωλείο και δεν είχαν χρήματα. Η όλη προσπάθεια, λοιπόν, ξεκίνησε με ένα τηγάνι, κουτάλες κ.λπ. που προσέφερα», αναφέρει χαρακτηριστικά η «ψυχή» του συσσιτίου, ο 87χρονος σήμερα κ. Καλλιγέρης.

Στη σημερινή εποχή, ωστόσο, οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. «Υπάρχει μεγάλη ανέχεια και φτώχεια. Καθημερινά σιτίζονται 400 άτομα, άποροι, άνεργοι, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μικροσυνταξιούχοι και μετανάστες. Υπάρχουν και 80 ολόκληρες οικογένειες με παιδιά, τις οποίες σιτίζουμε καθημερινά. Κάθε Σάββατο, μάλιστα, εκτός από το φαγητό της ημέρας (δοχεία), τους προσφέρουμε και από μια τσάντα με τρόφιμα (κρέας, γάλα, ζάχαρη, αλεύρι, μακαρόνια κ.ά.). Επίσης, την περίοδο των εορτών (Χριστούγεννα, Πάσχα και Δεκαπενταύγουστο) μοιράζουμε σε απόρους περίπου 200 τσάντες με φαγητό», τονίζει ο ίδιος.

Καθημερινά σιτίζονται 400 άτομα, άποροι, άνεργοι, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μικροσυνταξιούχοι και μετανάστες. Υπάρχουν και 80 ολόκληρες οικογένειες με παιδιά, τις οποίες σιτίζουμε καθημερινά

«Έχουμε μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχουν ανάγκη και όσο πάει –δυστυχώς– πληθαίνουν. Μόνο οι ξένοι λιγοστεύουν, γιατί δεν έχουν τι να κάνουν και φεύγουν για την πατρίδα τους», σημειώνει η Ε.Κ., εθελόντρια του συσσιτίου, και προσθέτει: «Έρχομαι καθημερινά ένα 4ωρο και βοηθάω εθελοντικά. Στεναχωριέμαι, επηρεάζομαι, αλλά προσπαθώ να βοηθήσω όσο μπορώ. Οι ανάγκες που καταγράφουμε γύρω μας κάθε μέρα είναι τέτοιες, που δεν μπορείς να μένεις απαθής».

«Τα οικονομικά του συσσιτίου καλύπτονται από δωρεές των Χανιωτών κυρίως –και όχι μόνο–, αλλά και από πολλές επιχειρήσεις», λέει ο πρόεδρος.

Το συσσίτιο λειτουργεί καθημερινά από τις 7.30 το πρωί έως τις 2.00 το μεσημέρι και ετοιμάζεται από εθελοντές που πηγαίνουν στις 6.00 το πρωί, ενώ πολλές φορές αρχίζουν την ετοιμασία αποβραδίς.

Το κτίριο όπου στεγάζεται είναι 300 τ.μ., πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και υγιεινής και εξασφαλίζει το καθημερινό φαγητό σε όλους τους ενορίτες που επιβεβαιωμένα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις βιοποριστικές τους ανάγκες. Αποτελείται από τρεις ορόφους, όπου στεγάζονται τα μαγειρεία, η αποθήκη με ψυγεία-ψυγειοκαταψύκτες για τρόφιμα, καθώς επίσης και οδοντιατρεία, στα οποία προσφέρονται υπηρεσίες όπως πλήρης οδοντιατρική κάλυψη και φάρμακα.

«Έχουμε στη διάθεσή μας δύο σύγχρονα οδοντιατρεία, που στεγάζονται στον 2ο όροφο του κτιρίου, και 12 εθελοντές, άντρες και γυναίκες, οδοντίατρους-οδοντοτεχνίτες, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Εμείς καλύπτουμε τα έξοδα μόνο για τα υλικά», σημειώνει ο κ. Καλλιγέρης. Επίσης, για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα φάρμακά τους, πληρώνουν οι ίδιοι τη συμμετοχή.

Για τα άπορα παιδιά, μάλιστα, υπάρχει και δανειστική βιβλιοθήκη, η οποία στεγάζεται σε άλλο κτίριο, που αγοράστηκε στην οδό Καλ. Σαρπάκη (80 τ.μ.). Παράλληλα, υπάρχει αίθουσα με εγκατεστημένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όπου τα παιδιά μαθαίνουν δωρεάν να χειρίζονται Η/Υ.

Ακόμα, από δωρεές έχουν αποκτήσει άλλο ένα κτίριο, το οποίο έχουν για εκμετάλλευση, μιας και το έχουν νοικιάσει.

Επιπλέον, έχουν εξασφαλίσει, μέσω ναυτιλιακής εταιρείας, δωρεάν εισιτήρια για τα πλοία σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. «Η ΑΝΕΚ στηρίζει την προσπάθειά μας και προσφέρει δωρεάν εισιτήρια σε αποφυλακισμένους που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, στο σπίτι τους, και δεν μπορούν ή σε φοιτητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή σε κάποιον άρρωστο κ.λπ.», τονίζει ο κ. Καλλιγέρης.

Ο ίδιος είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κόσμου, που, με κάθε τρόπο και ανάλογα τις δυνάμεις του, προμηθεύει συνεχώς με τρόφιμα τα συσσίτια της Σπλάντζιας ή τα στηρίζει οικονομικά. «Με έχει συγκινήσει πάρα πολύ ο κόσμος. Βλέπει το έργο και δίνει με την ψυχή του. Νιώθω περίφημα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συσσιτίου.

Όσο για το ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι; «Όνειρα υπάρχουν πολλά! Όμως είμαι μεγάλος πια. Θα δούμε...», λέει ο 87χρονος, ο οποίος στην όλη προσπάθεια έχει πάντα στο πλευρό του τη σύζυγό του και τις δύο κόρες του, και καταλήγει: «Κάνουμε έκκληση στον χανιώτικο λαό και σε όλο τον κόσμο, σε όποιον μπορεί, να συνδράμει προκειμένου να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν».