Γράφει ο Σταύρος Γουλούλης

Δρος Βυζαντινής Τέχνης

Με το δημοψήφισμα στη FYRoM κλείνει ένας ιστορικός κύκλος. Μερικές ψευδαισθήσεις φαίνεται να τελειώνουν για τους ενδιαφερόμενους: Σκόπια, Αθήνα, Βρυξέλλες. Η «καλή θέληση» που έδειξε ο Κων. Μητσοτάκης, για εντός δεκαετίας απόσβεση του προβλήματος, δεν θα είναι πιστευτή πλέον ούτε sτα παιδιά του που είναι τώρα στα πράγματα. Oταν τα έλεγε αυτά, δεν ήξερε τι θα ακολουθούσε επί εικοσιπέντε χρόνια. Το απόλυτο ιστορικό κιτς…

Στα Σκόπια το Ανένδοτο τρικλίζει, στην Αθήνα όπως πάντα είναι άδηλο τι τέξεται η επιούσα, στις Βρυξέλλες το αδιέξοδο μόλις αρχίζει να χαράζει. Αξίζει μία ιστορική καταγραφή.

Οι πολίτες της γειτονικής χώρας έδειξαν το πραγματικό δείγμα τους. Κατά εθνότητες. Οι Αλβανοί -ποτέ δεν έκαναν εξέγερση κατά κυριάρχων- είχαν διπλή πολιτική: υπερθεμάτισαν περισσότερο λεκτικά δια στόματος επισήμων το «Ναι», δείχνοντας φερεγγυότητα σε ΝΑΤΟ - Ε.Ε., αλλά γενικώς δεν ψήφισαν. Δεν θέλουν σίγουρα τη διάλυση του κράτους; Οι Σλάβοι παρά την παρέλαση δυτικών επισήμων, επίδειξη καλβινικού διδακτισμού, βομβαρδισμό υποσχέσεων και απειλών, όπως το μορμολύκειο «Βόρεια Κορέα», στο σύνολο δεν εγκρίνουν. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Μεγάλο μέρος πήγαν στο άλλο άκρο από τον άκρατο εθνικισμό στην περίοδο Γκρούεφσκι, βαρέθηκαν. Aλλοι όμως, έχοντας στήριγμα τη διπλή καταφυγή τους σε Δύση και Ρωσία, αντιλαμβάνονται το ενδιαφέρον των Δυτικών ως χάιδεμα. Παίρνουν πολλά, άρα τα θέλουν όλα. Ο τεχνητός εθνικισμός τους παραμένει μισαλλόδοξος. Iσως ελπίζουν ότι κάποια στιγμή, όπως λέγεται, σε κατάργηση του βέτο σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε ή άλλες εξελίξεις.

Στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν νέες ιδέες! Παλαιά τα κυρίαρχα ΠαΣοΚ και ΝΔ συμφωνούσαν επί του θέματος. Τούτοι εδώ, η κυβέρνηση, με κατώτερα κίνητρα και θέσεις, να πείσει ότι είναι έμπιστος παίκτης στην Ε.Ε. έναντι άλλων κομμάτων, να λάβει πρόσκαιρα bonus (π.χ. τις συντάξεις), πήγε εξαρχής σε λάθος δρόμο: απειλώντας με δίκες την Αντιπολίτευση, προβάλλοντας έναν χείμαρρο ασυνάρτητων εθνομηδενιστικών αντιλήψεων, εξοργίζοντας πολιτικό κόσμο και πολίτες. Eδωσε εκβιαστικά, χωρίς τους Eλληνες (έστω ποσοστό πάνω από 80%), προς έγκριση έναν τραγέλαφο: κράτος Βόρεια Μακεδονία, αλλά κάτοικοι Μακεδόνες, ομιλούντες μακεδονικήν. Πρόταση αντίθετη στην αριστοτελική λογική (α=α)! Ή ένα ισχύει (Βόρεια Μακεδονία, Βορειομακεδόνες που ομιλούν Βορειομακεδονικά, σλαβική της Βόρειας Μακεδονίας). Ή το άλλο: Μακεδονία, Μακεδόνες που ομιλούν μακεδονικά. Oπερ άτοπον. Πρόταση διεθνής πρωτοτυπία. Καμία σχέση με ορθή πολιtiκή που είναι το «προοράν» της αδιαλλαξίας των Σκοπίων.

Η Δύση καθαρά για το δικό της συμφέρον προστατεύει ή ανέχεται το φαντασιακό-αλυτρωτικό τους αφήγημα, για το οποίο χαρακτηρίζονται διεθνώς ως «φαντασιακή κοινωνία» (Imagined Society). Λαοί που πιστεύουν σε ιστορικούς μύθους γίνονται πωρωμένοι στο συλλογικό ψέμα. Και επικίνδυνοι αν βρουν ευκαιρία. Πρέπει να το πάρουν οι Δυτικοί απόφαση να μη στηρίζουν πολιτική πάνω σε τέτοιες κοινωνίες, μόνον και μόνον από συμφέρον, να τεμαχίζουν μια περιοχή σε πολλά κράτη υπό δική τους ζώνη επιρροής: Να μην ενωθούν Σκόπια με Βουλγαρία, να μην έχουν σχέση με Ρωσία. Αν έχουν σοβαρούς σκοπούς πρέπει να τους πείσουν συν τω χρόνω να αλλάξει η παιδεία τους, δηλαδή η ανιστόρητη προπαγάνδα που υφίστανται οι πολίτες τους από μικρά παιδιά, απαιτώντας ένα κομμάτι της ταυτότητας του ελληνισμού. Μπορεί το δίκαιο να μην ενδιαφέρει διεθνώς, η μη επέμβαση στα εσωτερικά χωρών όσο η παγκόσμια τάξη, αλλά εδώ γίνεται παραχάραξη Ιστορίας: απειλή για την ειρήνη, κακή γειτονία.

Αντί οι Δυτικοί να υποδεικνύουν στους Σλάβους τι να προκρίνουν, καλά θα ήταν να τους έλεγαν ότι οικοδομούν πάνω στην άμμο, είναι η πιο χαρακτηριστική φαντασιακή κοινωνία παγκοσμίως.

Αντίθετα λοιδορούν συνεχώς την Ελλάδα: «ένα όνομα αξίζει τόσο συναίσθημα;». Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι δεν είμαστε αστικό εθνικό κράτος, όπως αυτοί, αλλά ιστορικό εθνικό κράτος. Οπότε ο λαός σε κάτι που αποτελεί συνδετικό εθνικό κρίκο, απειλεί την ενότητά του αντιδρά πατριωτικά. Αυτή την ιδιαιτερότητα του Ελληνα ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, με μερικούς αμοραλικούς, να λοιδωρεί την ευαισθησία του, να κόβει σύρριζα την ταυτότητά του!

Η Δύση έστησε με κακό τρόπο το Μακεδονικό. Ερήμην των κοινωνιών, με αφ’ υψηλού εντολές δεν προχωρούν συμφωνίες. Ας μη βιάζονται, δήθεν για τον φόβο των Ρώσων, να ζητήσουν καλύτερα την απομάκρυνση από τις φαντασιώσεις των Σκοπιανών εμπράκτως, να δώσουν δείγματα πίστεως.

Το Μακεδονικό πλέον χρειάζεται αναθεώρηση. Η πολιτική να χαρισθεί ένα μέρος του ονόματος Μακεδονία δεν βρίσκει καμία ανταπόκριση.

Το αποτυχόν δημοψήφισμα είναι εμπειρία να καταλάβουν όλοι ότι δεν μπορούν να προχωρούν τα πράγματα αγνοώντας την ιστορική αλήθεια, την επιστημονική κοινότητα. H οποία μπορεί να βοηθήσει κι άλλο σε επιμέρους θέματα (ιστορία, αρχαιολογία, γλωσσολογία, κοινωνιολογία, κοκ). Η επιστήμη θα ορίσει να γίνει ο διάλογος πάνω στα πραγματικά δεδομένα που ισχύουν στην ΠΔΓΜ, κι όχι σε διπλωματικές «ισορροπίες».

Η πραγματική Ηγεμονία της Δύσεως γίνεται επάνω στην επιστήμη που δημιουργεί εξελίξεις και στην αλήθεια που ελευθερώνει. Ο Ηγεμονισμός ακυρώνεται όταν επιτρέπει μεσοβέζικα πράγματα. Αυτό που ήθελαν οι Βρυξέλλες την πίτα άθικτη και τον σκύλο χορτάτο φτάνει στο τέλος.