Αρχική » Τα Χανιά γιόρτασαν την πολιούχο τους, στα Εισόδια της Θεοτόκου

Τα Χανιά γιόρτασαν την πολιούχο τους, στα Εισόδια της Θεοτόκου

από kivotos

Πανηγυρικά εορτάστηκε η Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, Πολιούχου της πόλεως υτων Χανίων,  στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ναό,  την παραμονή και ανήμερα της εορτής Σάββατο 21 Νοεμβρίου.

Ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός τελέστηκε  την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερείου κ.κ. Θεοκλήτου  συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνού και του οικείου Ποιμενάρχου κ.κ. Δαμασκηνού.

Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Ιερισσού, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι   η Θεοτόκος δεν είναι Θεός, αλλά η μάνα του Θεού.  Η Θεοτόκος είναι η υπάκουη ανταπόκριση του ανθρώπου, στην κλήση του Θεού, για την σωτηρία του ανθρώπου.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε  Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο ιερουργούντος του Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Ευγενίου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερείου κ.κ. Θεκλήτου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνού, Κισάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλοχίου και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνού συμπροσευχουμένων πλήθους κληρικών και Χριστεπώνυμου πληρώματος, ανάμεσα του, πολιτικών και στρατιωτικών αρχόντων του τόπου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, αναφερόμενος στο θεολογικό μήνυμα της θεομητορικής αυτής εορτής. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Παναγία μας ως έμψυχος ναός, φιλοξενεί στα σπλάχνα της τον ίδιο τον Σωτήρα μας Ιησού Χριστό. Η Παναγία μας προτυπώνει την Εκκλησία του Χριστού, διότι μέσα στην Εκκλησία, στα Άγια των Αγίων μεταδίδεται στους πιστούς, ο Σωτήρας Χριστός.

Μετά το πέρας της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευσις της εικόνος της Παναγίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως , ενώ έξω από το Δημαρχείο Χανίων τελέστηκε η ακολουθία της αρτοκλασίας, παρουσία του δημάρχου Χανίων κ. Αναστασίου Βάμβουκα, των αντιδημάρχων και των δημοτικών συμβούλων.

Μετά την λιτάνευση της εικόνος πραγματοποιήθηκε παρουσία των στρατιωτικών αρχών και των τριών σωμάτων, επίσημος Δοξολογία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ.κ. Δαμασκηνού, ενώ παράλληλα, ο Αντισυνταγματάρχης (ΠΖ) Γεώργιος Βιδιαδάκης ανέγνωσε την Ημερησία Διαταγή του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Πάνου Καμένου.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις για την Θεομητορική Εορτή των Εισοδίων  και των Ενόπλων Δυνάμεων, ολοκληρώθηκαν με την επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δαμασκηνού και παρουσία των πολιτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών.



Πηγή: http://imka.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ