Του Νότη Μαριά

Προέδρου του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ - O ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Υποψηφίου Ευρωβουλευτή Καθηγητή Θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η ορθοδοξία είναι αναπόσπαστο στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας και ο εκκλησιαστικός μας πλούτος είναι κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με ανεξίτηλη ιστορική σφραγίδα, πνευματικής και καλλιτεχνικής αξίας. Ο πολιτιστικός μας πλούτος έχει μπει πολλές φορές στο στόχαστρο των κατακτητών και των εισβολέων καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας μας, ενώ εντός του ελληνικού χώρου έχουν συληθεί μεγάλης αξίας αρχαιολογικά και εκκλησιαστικά μνημεία.

Κάθε προσπάθεια για την προστασία και τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στη σημερινή εποχή της ισοπεδωτικής νέας τάξης πραγμάτων, που παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ άλλοτε. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για εκκλησιαστικά κειμήλια που επί αιώνες φυλάσσονταν σε οικουμενικά μνημεία της ορθοδοξίας, όπως η Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης Παγγαίου και η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών, από τα οποία οι Βούλγαροι κατακτητές άρπαξαν ανεκτίμητης αξίας ιερά κειμήλια.

Τη Μεγάλη Δευτέρα, στις 27/3/1917 ο Βουλγαρικός κατοχικός στρατός επέδραμε στην Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης, την οποία λεηλάτησε, αρπάζοντας συνολικά 907 ιερά λατρευτικά αντικείμενα, 430 χειρόγραφους κώδικες, 467 αρχέτυπα. Εκτός από την Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης, οι Βούλγαροι κατακτητές λεηλάτησαν και τη βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών, από την οποία αφαίρεσαν, μεταξύ άλλων, 100 επί μεμβράνης χειρόγραφα, πάνω από 200 χαρτώα, 1500 έντυπα βιβλία, όπως ο Κώδικας Α΄ της Μονής, το κτιτορικόν τυπικό και δέκα Νομοκανόνες και πολλά πολύτιμα ιερά αντικείμενα.

Τα περισσότερα από τα κειμήλια που εκλάπησαν και αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, σήμερα κρατούνται παράνομα στη Σόφια, στο Κέντρο Σλαβοβυζαντινών Σπουδών Ivan Dujev και στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Βουλγαρίας, ενώ κάποια άλλα πουλήθηκαν ή έφτασαν με άλλους τρόπους, μέσω Βουλγαρίας, σε βιβλιοθήκες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ιδιωτικές συλλογές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Ο σεβασμός στο εθνικό κεφάλαιο και τα πολιτιστικά αγαθά των λαών είναι θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διέπουν τους κανόνες και τις οδηγίες των διακρατικών σχέσεων των κρατών μελών. Από την πλευρά της Ελλάδας έχει τεθεί πολλές φορές το ζήτημα της επιστροφής των κλαπέντων εκκλησιαστικών και πολιτιστικών θησαυρών, εκ μέρους θεσμικών παραγόντων της Πολιτείας και της Εκκλησίας, όμως εδώ και εκατό χρόνια η Βουλγαρία αρνείται να τους επιστρέψει.

Το ενδεχόμενο επιστροφής των κλαπέντων απέκλεισε με δηλώσεις ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, δύο χρόνια πριν, στις 25/6/2017, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου, την επόμενη μέρα.

Με γραπτές ερωτήσεις μου στις 27/9/2017 και 4/10/2017 εισήγαγα στην Ευρωβουλή το θέμα της λεηλασίας του εκκλησιαστικού και πολιτιστικού μας πλούτου από τις δύο Ιερές Μονές, ζητώντας απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές, ώστε να επιστραφούν οι κλεμμένοι θησαυροί στην Πατρίδα μας, σύμφωνα με την Οδηγία 93/7/EOK για την επιστροφή στον τόπο προέλευσής τους των κλαπέντων αρχαιολογικών θησαυρών και τη Σύμβαση της ΟΥΝΕΣΚΟ UNIDROIT του 1970, για τον επαναπατρισμό των πολιτιστικών αγαθών.

Στην ίδια κατεύθυνση υπεράσπισης και διεκδίκησης των εθνικών μας συμφερόντων συνεχίζω, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες, που παρέχει το θεσμικό και το δικαιακό πλαίσιο της ΕΕ. Αγωνίζομαι για μια Ευρώπη των Εθνών και των Πατρίδων, που να σέβεται την ιστορία, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό και τις εθνικές ανάγκες των κρατών μελών.

Γι’ αυτήν την Ευρώπη δίνω τη μάχη των Ευρωεκλογών.  

 

www.notismarias.gr

Αθήνα: Κόνιαρη 7, 11471, τηλ: 2103254048, 2103254433, φαξ: 2106432457.

Ηράκλειο: Λ. Δημοκρατίας 35, 71306, τηλ: 2810300422, φαξ: 2810300421.

Θεσσαλονίκη: Πολυτεχνείου 45 & Δωδεκανήσου, 54625, τηλ: 2310 52224.