Γράφει ο Αλέξανδρος Π. Κωστάρας

Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Θράκης

Εχω και με άλλη ευκαιρία ξαναγράψει για την Ενωση Αθέων. Η «Ενωση» αυτή τυπικά είναι ένα σωματείο που ιδρύθηκε πριν από λίγα χρόνια για να προστατεύει, όπως προκύπτει από το καταστατικό της, την ελευθερία της θρησκευτικής πεποιθήσεως, αλλά και την ελευθερία της έκφρασης, καθώς και τα εν γένει ανθρώπινα δικαιώματα. Στην ουσία όμως αποτελεί ένα ιδιότυπο πολιτικό όργανο με στελέχη γνωστά ονόματα από τον χώρο της λεγόμενης κεντρο-αριστερής διανόησης, που υπερβαίνουν τα κομματικά τους στεγανά, για να συναντηθούν σε έναν κοινό στόχο, ο οποίος κρύβεται επιμελώς πίσω από τους διακηρυγμένους σκοπούς της «Ενωσης». Στόχος λοιπόν των μελών της Ενωσης Αθέων είναι να «ξεφτίσουν» μεθοδευμένα τον «ιστό» της παραδοσιακής θρησκευτικής πίστης των Ελλήνων στην Ορθοδοξία, ώστε ο «ιστός» αυτός να «διαλυθεί» σιγά-σιγά από μόνος του. Αυτό επιδιώκεται να επιτευχθεί με δύο τρόπους: Αφ’ ενός μεν με την προβολή του αθεϊστικού ιδεώδους στους κόλπους των νέων μέσω του επιστημονικού προφίλ των ανθρώπων που ηγούνται της «Ενωσης», όπως είναι λ.χ. ο κ. Σταθόπουλος, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Υπουργός της Κυβέρνησης Σημίτη, της οποίας μάλιστα υπήρξε «αρχιστράτηγος» στον «πόλεμο των ταυτοτήτων». Αφ’ ετέρου δε με τις συχνές παρεμβάσεις στην ασκούμενη πολιτική από την εκάστοτε Κυβέρνηση, ώστε να γίνονται δεκτές οι απόψεις της σε θέματα που άπτονται της επικρατούσης θρησκείας στην Ελλάδα.

Πρέπει να υπογραμμισθεί εδώ με έμφαση, για να μη δημιουργούνται παρανοήσεις, ότι την Ενωση Αθέων – όπως σαφώς προκύπτει από τη στήριξη που παρέχει στους λαθρομετανάστες, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μουσουλμάνοι – δεν την απασχολεί στην πραγματικότητα η ύπαρξη θρησκευτικού βιώματος στους ανθρώπους, το οποίο επιδιώκει τάχα να ξεριζώσει. Μία μόνο θρησκεία πολεμάει λυσσαλέα η Ενωση αυτή: την Ορθοδοξία. Με την πεπλανημένη αντίληψη προφανώς ότι εάν καταφέρει να την «κάψει» με τα «ποτάμια» της «λάβας» του Προφήτη, που κατακλύζουν την χώρα και διευκολύνει την «ροή» τους προς αυτήν, θα μπορέσει ύστερα να ασκήσει ανεμπόδιστα την  αθεϊστική της πολιτική στην Ελλάδα! Φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφθεί οι οργανωμένοι άθεοι, τι «τοπίο» διαμορφώνει η «λάβα» από όπου περνάει. Και σίγουρα πάντως λησμονούν το δίδαγμα της κοινής πείρας, ότι όποιος παίζει με την φωτιά, κινδυνεύει να καεί στο τέλος και ο ίδιος από αυτήν. Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο ότι τον ίδιο στόχο με την Ενωση Αθέων έχει έναντι της Ελλάδος και η περιβόητη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, ψυχή και χρηματοδότης της οποίας είναι ο σύγχρονος Μέτερνιχ, γνωστός μισέλληνας Τζωρτζ Σόρος. Υποψιάζομαι, αλλά δεν γνωρίζω ακριβώς, τι άλλο μπορεί να συνδέει τους δύο αυτούς πολέμιους της παραδοσιακής θρησκευτικής πίστης των Ελλήνων. Εναπόκειται στον καθένα από μας να ασχοληθεί με τη σύμπτωση αυτών των στόχων και να αναζητήσει τους λόγους και τα στοιχεία της σύγκλισής τους. Είναι πάντως αδιαμφισβήτητο ότι και οι δύο αυτές συλλογικότητες, η Ενωση Αθέων και η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, χτυπούν σήμερα ανελέητα την Ελλάδα, η μία από μέσα και η άλλη απ’ έξω, πλήττοντας τον ένα από τους δύο βασικούς «πυλώνες» της, επάνω στους οποίους στηρίχθηκε η παραδοσιακή Ελλάδα με ό,τι αυτό σηματοδοτεί διαχρονικά.

Ας δούμε όμως εδώ, τι ακριβώς πέτυχε μέχρι σήμερα η Ενωση Αθέων, για να κρίνουμε ποιος κυβερνάει αληθινά τη χώρα.

Διακηρυγμένη από παλιά θέση της «Ενωσης» αυτής είναι η απάλειψη από τον Ποινικό Κώδικα των διατάξεων που τιμωρούν την κακόβουλη βλασφημία και την καθύβριση θρησκευμάτων με το επιχείρημα ότι αποτελούν ανεπίτρεπτο φραγμό στην άσκηση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου ατομικού δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης! Λες και το Σύνταγμα προστατεύει την ασέλγεια του καθενός στα πιστεύματα των άλλων. Το Σχέδιο του Ποινικού Κώδικα, που συνέταξε η αρμόδια Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, ήταν ευθυγραμμισμένο με τις απόψεις της Ενωσης Αθέων, αφού καταργούντο σε αυτό όλες οι διατάξεις του σχετικού κεφαλαίου που προστατεύει τη θρησκευτική ειρήνη, με εξαίρεση μόνο το άρθρο για τη διατάραξη των θρησκευτικών συναθροίσεων (άρ. 200 ΠΚ). Η τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση αντέδρασε άμεσα στο σχετικό Νομοσχέδιο, δηλώνοντας ότι εάν η Κυβέρνηση ψηφίσει, ως έχει, το Νομοσχέδιο αυτό, μόλις θα έλθει στην εξουσία, θα επαναφέρει σε ισχύ τις καταργούμενες διατάξεις. Η Κυβέρνηση ψήφισε τελικά το Νομοσχέδιο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, όπως ακριβώς κατατέθηκε στην Βουλή, χωρίς καμιά απολύτως αλλαγή σε αυτό. Και έγινε έτσι νόμος του Κράτους, με τον οποίο ετίθετο σε ισχύ από της 1ης Ιουλίου τρέχοντος έτους ο νέος Ποινικός Κώδικας. Δεν περίμενε φυσικά κανείς από μία αθεϊστική Κυβέρνηση να υπερασπιστεί τις διατάξεις για την κακόβουλη βλασφημία και την καθύβριση θρησκευμάτων, μολονότι ο τότε Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Κυβέρνησης αυτής, άθεος επίσης κ. Γαβρόγλου, είχε περιέργως εκφράσει την διαφωνία του για την αποποινικοποίηση των σχετικών διατάξεων. Προφανώς διότι είχε πεισθεί από έγκριτους νομικούς ότι οι καταργούμενες διατάξεις δεν προστατεύουν τον Θεό αλλά κάτι άλλο, που είχε ανάγκη ποινικής προστασίας.

Ακολούθησαν λίγες ημέρες αργότερα οι Βουλευτικές Εκλογές, τις οποίες κέρδισε η μέχρι τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση. Θα περίμενε κάποιος η νέα Κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να πράξει το αυτονόητο. Δυστυχώς όμως στις προτάσεις της για την τροποποίηση του νέου Ποινικού Κώδικα, που εδόθησαν στη δημοσιότητα προς διαβούλευση, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές η επαναφορά των καταργηθεισών διατάξεων για την κακόβουλη βλασφημία και την καθύβριση θρησκευμάτων. Δεν χρειάζεται, νομίζω, να σκεφτεί κάποιος πολύ για να βρει ποιος κρύβεται πίσω από τη σχετική υπαναχώρηση της Κυβέρνησης. Εάν κοιτάξει μία άλλη σχετική παλινωδία της, θα τον δει πεντακάθαρα. Θυμίζουμε: Λίγο πριν αρχίσει η νέα σχολική χρονιά η Ενωση Αθέων ζήτησε (απαίτησε θα έλεγα καλύτερα) από τη νέα Υπουργό Παιδείας να εξαιρούνται από την διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών οι άθεοι μαθητές των σχολείων. Εβαζε έτσι η δολία αυτή Ενωση «τρικλοποδιά» στις Διευθύνσεις των Σχολείων, αφού τις υποχρέωνε να αναζητήσουν αυτές τους άθεους μαθητές δημιουργώντας έτσι εκ του μη όντως ζήτημα αθεΐας στα Σχολεία!  Αρχικά η Υπουργός αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα της «Ενωσης». Επανήλθε όμως μερικές ημέρες αργότερα στο θέμα αυτό και άλλαξε την απόφασή της προς την κατεύθυνση που της υπεδείκνυε η Ενωση Αθέων, χωρίς καν να περιμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεδομένου ότι είχε ήδη συζητηθεί ενώπιόν του σχετική προσφυγή αρμοδίων φορέων και αναμενόταν η απόφασή του. Ετσι η Υπουργός Παιδείας έδωσε εντολή στις Διευθύνσεις των Σχολείων να εξαιρούνται αυτεπαγγέλτως οι άθεοι μαθητές από τη διδασκαλία των Θρησκευτικών, μολονότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντιθέτως, λέγοντας ότι όποιος από τους μαθητές ήθελε να εξαιρεθεί από τη διδασκαλία των Θρησκευτικών, έπρεπε να υποβάλει σχετική αίτηση!

Είναι νομίζω καιρός να αφήσει στην άκρη η Κυβέρνηση τις παλινωδίες της στα εθνικά θέματα και να προβληματιστεί σοβαρά, προς τα πού θέλει να οδηγήσει τελικά τη χώρα, ενθυμούμενη τις υποσχέσεις που έδωσε στον Λαό και αναλογιζόμενη τις συνέπειες που έχει η αθέτησή τους, όπως τις έζησε πρόσφατα πολύ οδυνηρά ο προκάτοχός της στην εξουσία κ. Τσίπρας. Οι παραδοσιακοί πάντως ψηφοφόροι που της έδωσαν το «πηδάλιο» στα χέρια, περιμένουν να δουν το εθνικό «σκάφος» να «αρμενίζει» σε άλλα «νερά» και όχι στις ίδιες «ξέρες» που το οδηγούσε και η προκάτοχός της.