Αρχική » Γράφει στην «ΚτΟ» ο Καισαριανής Δανιήλ: «Αθλητές στεφανηφόροι»

Γράφει στην «ΚτΟ» ο Καισαριανής Δανιήλ: «Αθλητές στεφανηφόροι»

από christina

Του Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ

«Το γεγεννηµένον εκ του Θεού νικά τον κόσμον, και αύτη εστίν η νίκη η νικήσασα τον κόσμον, η πίστις ημών» (Α΄ Ιωάννου ε΄, 4).

Ο Κύριος Ιησούς Χριστός επιστηρίζοντας τους αγίους Αποστόλους και Μαθητές Του που είχαν κυριευθεί από ανησυχία και δειλία για τους επερχόμενος διωγμούς που θα αντιμετώπιζαν μετά τη σταύρωση και τον θάνατο του Διδασκάλου τους είπε: «Θαρσείτε, εγώ νενίκηκα τον κόσμον» ( Ιωάννου ιστ΄, 33).

Οταν διεξάγεται µία μάχη, αδημονούν όλοι να αναμένουν τον νικητή. Υπάρχει µία μάχη για την οποία όλοι ενδιαφέρονται και μπορούν να ξέρουν τον νικητή από πριν. Πρόκειται για τον νικητή του αοράτου πνευματικού πολέμου. Σ’ αυτόν όσοι αγωνίζονται να νικήσουν τον κόσµο της πονηρίας και το φρόνημά του, πρέπει να ξέρουν ότι θα επιτύχουν τη νίκη µόνο διά του Χριστού.

α΄. Ο απόστολος Παύλος περιγράφει αυτό τον αγώνα και προτρέπει τους πιστούς να αντλούν δύναμη από την ένωσή τους με τον Κύριο Ιησού Χριστό και να αγωνίζονται με όπλα τις αρετές:

«Τέλος πάρτε δύναμη από τον ισχυρό Κύριο. Ντυθείτε με την πανοπλία που δίνει ο Θεός, για να μπορέσετε ν’ αντιμετωπίσετε τα τεχνάσματα του διαβόλου. Γιατί δεν έχουμε να παλέψουμε με ανθρώπους αλλά με αρχές και εξουσίες, δηλαδή με τους κυρίαρχους του σκοτεινού τούτου κόσμου, τα πονηρά πνεύματα που βρίσκονται ανάμεσα στη γη και στον ουρανό. Γι’ αυτό φορέστε την πανοπλία του Θεού, ώστε να μπορέσετε να προβάλετε αντίσταση όταν έρθει η ώρα της σατανικής επίθεσης. Λάβετε κάθε απαραίτητο μέτρο για να μείνετε ως το τέλος σταθεροί στη θέση σας. Σταθείτε λοιπόν σε θέση μάχης· ζωστείτε την αλήθεια σαν ζώνη στη μέση σας· φορέστε σαν θώρακα τη δικαιοσύνη. Για υποδήματα στα πόδια σας βάλτε την ετοιμότητα να διακηρύξετε το χαρούμενο άγγελμα της ειρήνης».

β΄. Παρατηρούμε ότι οι ασεβείς δεν ενδιαφέρονται για νικηφόρα ζωή, συμβιβασμένοι με την αμαρτία. Πολλοί πάλι Χριστιανοί νομίζουν ότι η µάχη τέλειωσε και κερδήθηκε η νίκη. Φαντάζονται ότι δεν έχουν τίποτε άλλο να κάνουν παρά ν’ αφήσουν το τιμόνι της ζωής τους, και το ρεύμα θα τους παρασύρει στον Ωκεανό της αιώνιας αγάπης του Θεού. Αυτή η μοιρολατρική στάση αποτυπώνεται στο αρχαιοελληνικό δίστιχο «Ει το φέρον σε φέρει, φέρε και φέρου· ει δ’ αγανακτείς, και σαυτόν λυπείς και το φέρον σε φέρει»! (Παλλαδάς Αλεξανδρεύς (Επιγράμματα Προτρεπτικά, Χ, 73. Anthologia Graeca, Fr. Jacobs, t. II, Lipsiae 1814, p. 302).

Στην παράδοση της Εκκλησίας μας καλούμαστε να προχωρήσουµε µε το ρεύμα εναντίον µας. Πρέπει να μάθουμε ότι οφείλουμε να γρηγορούµε και να αγωνιζόµαστε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής μας. «Γρηγορείτε» προτρέπει ο Κύριος τους μαθητές Του στην παραβολή των 10 Παρθένων (Ματθαίου κε΄, 13). Ο νικητής θα ανταμειφθεί στην αιώνια πατρίδα, όπως υπόσχεται ο Κύριος ότι «τω νικώντι δώσω αυτώ φαγείν εκ του ξύλου της ζωής» (Αποκαλύψεως β΄, 7). Η µάχη δεν τέλειωσε· τώρα μόλις άρχισε. Η Χριστιανική ζωή είναι αγώνας, πόλεμος κατά του κακού, και όσο γρηγορότερα το ανακαλύψουµε, τόσο το καλύτερο. Ο διάβολος δεν παύει να τοποθετεί εμπόδια στην πνευματική ζωή ώστε να οδηγήσει τον άνθρωπο να εγκαταλείψει αυτό τον αγώνα.

γ΄. Ποιος είναι κείνος που νικά τον κόσµο, ερωτά ο ευαγγελιστής Ιωάννης (Α΄ Ιωάννου ε΄, 5). Μήπως εκείνος που βρίσκεται µέσα σε ευνοϊκές περιστάσεις χωρίς να υπάρχει τίποτα να τον αποτραβήξει από τον ορθό δρόµο; Οχι. Ο νικητής είναι ο άνθρωπος της πίστης στον Θεό, που θα νικήσει τις δυσκολίες «Στενή η πύλη και τεθλιμμένη η οδός η απάγουσα εις την ζωήν» επισημαίνει ο Κύριος (Ματθαίου ζ΄, 14). Οσο δυσµενέστερες οι περιστάσεις µας, τόσο µεγαλύτερη θα είναι η χαρά µας και η ανταμοιβή µας, εάν μπορούμε στη ζωή µας να ακολουθούμε το παράδειγµα του ευλογηµένου Κυρίου µας μέχρι την ηµέρα που θα Τον ακούσουµε να λέει: «Ευ, δούλε αγαθέ και πιστέ! Επί ολίγα ης πιστός, επί πολλών σε καταστήσω» (Ματθαίου κε΄, 21) και «Ελθετε οι ευλογημένοι του Πατρός µου, κληρονοµήσατε την ητοιμασμένην υμίν βασιλείαν» (Ματθαίου κε΄, 34).

Σ’ αυτό τον αγώνα προηγήθηκαν οι μάρτυρες και οι όσιοι της Εκκλησίας μας που μας εμπνέουν και μας ενισχύουν, όπως διδάσκει ο απόστολος Παύλος:

«Εχοντας λοιπόν γύρω μας τόσο μεγάλη στρατιά μαρτύρων ας τινάξουμε από πάνω μας κάθε φορτίο και την αμαρτία που εύκολα μας εμπλέκει, κι ας τρέχουμε με υπομονή το αγώνισμα του δύσκολου δρόμου που έχουμε μπροστά μας. Ας έχουμε τα μάτια μας προσηλωμένα στον Ιησού, που μας έδωσε την πίστη την οποία και τελειοποιεί» (Προς Εβραίους ιβ΄, 1-2).

«Αγιοι Μάρτυρες, οι καλώς αθλήσαντες,

και στεφανωθέντες, πρεσβεύσατε τω ελεήμονι Θεώ,

ίνα πταισμάτων άφεσιν παράσχη ταίς ψυχαίς ημών»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ